Foto: AFP/Scanpix
Pagājušās nedēļas nogalē ar sensāciju sākās tradicionālā dienvidu puslodes regbija izlašu novembra viesošanās pie saviem ziemeļu puslodes kolēģiem – Čikāgas "Soldier Field" stadionā Īrija ar 40:29 (25:8) pēc 111 gadu un 29 reižu pūliņiem beidzot pārspēja Jaunzēlandi.

Tādējādi jaunzēlandieša Džo Šmita vadītā Īrija ir pievienojusies izredzēto komandu pulciņam, kas kaut reizi savā vēsturē ir uzvarējušas "All Blacks" – Austrālija (42 uzvaras), Dienvidāfrika (35 uzvaras), Francija (12 uzvaras), Anglija (7 uzvaras), Velsa (2 uzvaras), Britu un īru lauvas (6 uzvaras), Barbari (2 uzvaras), Pasaules XV (1 uzvara) un vairs nepastāvošā Rodēzija (tagadējā Zimbabve – 1 uzvara). Jāpiebilst, ka tikai piekto reizi savā vēsturē "All Blacks" cieta zaudējumu, ielaižot 40 vai vairāk punktu.

Kaut arī spēle Čikāgā notika tūkstošiem kilometru no Īrijas, tā faktiski bija mājas spēle – Čikāgā dzīvo viena no lielākajām īru kopienām Ziemeļamerikā, un absolūtais vairākums no rekordlielā, vairāk nekā 62 tūkstošu skatītāju skaita bija Īrijas atbalstītāji. Reti kurš cerēja uz iepriekšējās spēles gaitas atkārtošanos, kad 2013. gadā Dublinā Īrija vareni aizvadīja lielāko spēles daļu, panāca 19:0 pārsvaru un bija nieka sekunžu attālumā no vēsturiskā panākuma, tomēr toreiz "vīri melnā" spēja lauzt spēles gaitu un pēc pacietīgas izspēles jau pieliktajā laikā ienest uzvaru nesošo piezemējumu (24:22). Šoreiz bukmeikeri Īrijai deva vairāk nekā 20 punktu handikapu, jo Jaunzēlande visus pretiniekus šogad bija samalusi bez īpašām problēmām, bija lieliskā sportiskā formā un nekādi nevarēja sūdzēties par ierūsēšanu, savukārt Īrija pēdējo spēli aizvadīja tikai vasarā.

Gluži kā pirms 3 gadiem spēle sākās ar Īrijas varenu spiedienu, savukārt Jaunzēlande izskatījās netipiski nevarīga. 3. minūtē Džonijs Sekstons ar soda sitienu izvirzīja vadībā Īriju (3:0), tiesa jau pēc minūtes Džordžs Moala noslēdza zibenīgu Jaunzēlandes uzbrukumu (3:5), un šķita, ka ir īru entuziasms ir noslāpēts ar auksta ūdens šalti. Nekā nebija - īri turpināja kontrolēt bumbu, uzvarēt spēka divcīņās, brīžiem statistika rādīja Jaunzēlandei neticamu ainu – mazāk nekā 20% bumbas kontroli. Īrijas pārsvars līdz pārtraukumam vainagojās ar S.Dž. Standera un Konora Marija piezemējumiem, kā arī Sekstona soda sitienu, uz ko favorīti spēka atbildēt tikai ar Bodena Bareta soda sitienu (25:8).

Kad 47. minūtē Saimons Zībo ienesa jau ceturto īru piezemējumu (30:8), bija skaidrs – ja Īrija izlaidīs no rokām pat šādu milzīgu pārsvaru, tā nekad neuzvarēs Jaunzēlandi. Jaunzēlande beidzot pamodās, un kā bokseris ar spēcīgiem sitieniem sāka iedzīt pretinieku stūrī – 11 minūšu laikā pavisam nekādi spēlējošo Āronu Smitu nomainījušais T.Dž. Perenara, Bens Smits un Bodena Bareta jaunākais brālis Skots Barets panāca 33:29, "All Blacks" pārņēma spēles kontroli, un jautājums bija, vai šoreiz Īrija spēs izturēt apdullinošos sitienus un nenokrist. Pēc nervozas cīkstēšanās 76. minūtē Džoijs Kārberijs guva Īrijas piekto piezemējumu un Īrijas spēlētāji ar līdzjutējiem varēja sākt līksmot - beidzot izdevās tas, ko savulaik nespēja panākt Villijs Džons Makbraids, Maiks Gibsons, Kīts Vuds, Ferguss Slaterijs, Braiens O'Driskols, Pols O'Konels un citas īru un pasaules regbija leģendas.

26. novembrī Īrija Dublinā vēlreiz tiksies ar Jaunzēlandi, un šī spēle noteikti būs sezonas nagla.

Citās spēlēs Velsa Kārdifā ar 8:32 (3:20) nīkulīgi un bezzobaini piekāpās Austrālijai, ar 12. zaudējumu pēc kārtas apliecinot, ka Austrālija ir īsts Velsas "bubulis". Viesi pilnībā kontrolēja spēli, ar ātriem uzbrukumiem apmulsinot pretiniekus un plosot viņu aizsardzību pēc sirds patikas, turklāt gūstot virsroku pat spēka divcīņās. Pirmajā puslaikā Stīvens Mūrs, Rīss Hodžs un Tevita Kuridrani nodrošināja ievērojamu pārsvaru un tikai desmitā numura Bernarda Folija neveiksmīgā spēle realizācijas un soda sitienu izpildē neļāva rezultātam kļūt graujošam jau līdz pārtraukumam. Kopumā Austrālija ienesa piecus piezemējumus, velsiešiem spējot atbildēt tikai ar vienu.

Savukārt Vemblija stadionā aizraujošā spēlē "barbaru" izlase nospēlēja neizšķirti ar DĀR (31:31). Kaut gan DĀR izlasē bija daudz gados jaunu un nepieredzējušu spēlētāju, šāds rezultāts (turklāt vēl desmit minūtes pirms spēles beigām DĀR bija zaudētāju lomā - 21:31) rada nopietnas bažas, jo pretinieku izlase sastāv no uzaicinātiem spēlētājiem no dažādām pasaules malām, kas pirmo reizi sapulcējās tikai pirms dažām dienām. Ja pat šāda minimāli sagatavota izlase spēj sagādāt nopietnas problēmas DĀR, var tikai iedomāties, kāda elle dienvidāfrikāņus sagaida šonedēļ pret pasaules otro spēcīgāko izlasi Angliju, kas austrālieša Edija Džonsa vadībā vēl nav zaudējusi nevienu spēli, bet vasarā viesos sausā sasita Austrāliju.

Vēl jāatzīmē Argentīnas pārliecinošā uzvara Tokijā pār Japānu (54:21), kā arī maoru "All Blacks" izrēķināšanās ar ASV (54:7).

Pēc šīm spēlēm pasaules rangu tabulā samazinājies Jaunzēlandes pārsvars pār tuvākajiem sekotājiem, taču tas joprojām ir iespaidīgs. Īrija pakāpusies līdz 5. vietai, Argentīna – līdz 6. vietai, bet Velsa nokritusi līdz 7. vietai. Pirmais desmitnieks ir šāds, iekavās pozīcija iepriekšējā nedēļā: 1. (1.) Jaunzēlande 94,57 punkti, 2. (2.) Anglija 89,49, 3. (3.) Austrālija 86,86, 4. (4.) DĀR 84,85, 5. (6.) Īrija 83,67, 6. (9.) Argentīna 81,46, 7. (5.) Velsa 80,97, 8. (7.) Francija 80,75, 9. (8.) Skotija 80,44, 10. (10.) Fidži 75,49.

Šonedēļ 11. novembrī Belfāstā "barbari" spēlēs pret Fidži, Limerikā īru "Munster" pret maoru "All Blacks", 12. novembrī Tbilisi Gruzija – Japāna, Madridē Spānija – Tonga, Bukarestē Rumānija – ASV, Romā Itālija – Jaunzēlande, Tulūzā Francija – Samoa, Dublinā Īrija – Kanāda, Kārdifā Velsa – Argentīna, Edinburgā Skotija – Austrālija, Tvikenemā Anglija – DĀR. Citās spēlēs 19. novembrī Londonā angļu "Harlequins" pret maoru "All Blacks", Tbilisi Gruzija – Samoa, Bukarestē Rumānija – Kanāda, Sansebastjanā ASV – Tonga, Florencē Itālija – DĀR, Tvikenemā Anglija – Fidži, Kārdifā Velsa – Japāna, Edinburgā Skotija – Argentīna, Parīzē Francija – Austrālija, Dublinā Īrija – Jaunzēlande, 24. novembrī franču "barbari" pret Austrāliju, 25. novembrī Grenoblē Kanāda – Samoa, 26. novembrī Bukarestē Rumānija – Urugvaja, Padujā Itālija – Tonga, Kilmarnokā Skotija – Gruzija, Tvikenemā Anglija – Argentīna, Kārdifā Velsa – DĀR, Dublinā Īrija – Austrālija, Parīzē Francija – Jaunzēlande, 3. decembrī Tvikenemā Anglija – Austrālija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!