Foto: Reuters/Scanpix
Īrijas regbija izlase svētdien Dublinā ar 28:6 (11:3) sakāva Skotiju, izvirzoties Sešu nāciju turnīra vadībā.

Neraugoties uz saslimušā kapteiņa Pola O'Konela zaudēšanu, Īrija kontrolēja notiekošo laukumā un ar Endrū Trimbla, Džeimija Hīslipa un Roba Kārnija piezemējumiem nodrošināja pārliecinošu uzvaru pret skotiem, kuri cieta no tradicionālās nespējas gūt piezemējumus pret augstākas klases pretiniekiem.

Jaunā trenera, jaunzēlandieša Džo Šmita vadībā Īrija atkal ir viena no favorītēm Sešu nāciju kausa izcīņā. Pērn Īrija bija mata tiesas attālumā no pirmās uzvaras 108 gadu pūliņos pār pasaules čempioni Jaunzēlandi - pirmā puslaika vidū Īrija ar trijiem piezemējumiem panāca sensacionālo 19:0 un ar agresīvu spēli pilnībā dominēja pār neraksturīgi kļūdaini spēlējošajiem favorītiem. Pamazām "All Blacks" atguvās, ar diviem piezemējumiem panāca 22:17, turklāt neļaujot mājiniekiem otrajā puslaikā gūt ne punkta. Īru desmitajam numuram Džonatanam Sekstonam bija iespēja kļūt par nacionālo varoni, ja viņš piecas minūtes pirms spēles beigām trāpītu samērā vienkāršu soda sitienu un panāktu praktiski drošo astoņu punktu pārsvaru (atlikušajā laikā jaunzēlandiešiem būtu nepieciešami divi rezultatīvi uzbrukumi), taču pievīla nervi, un nelaime nelika ilgi gaidīt - pēdējās sekundēs īri zaudēja bumbu pretinieka laukumā, "All Blacks" uzsāka ilgstošu ofensīvu, ko noslēdza ar piezemējumu jau tiesneša pieliktajā laikā (22:24), salaužot īru sirdis un kļūstot par pirmo komandu profesionālā regbija vēsturē, kas kalendārā gada laikā uzvarējusi pilnīgi visās spēlēs - 14 uzvaras 14 spēlēs. Jāpiebilst, ka šī nebija pirmā reize, kad Sekstons "nopūdelēja" iespēju Īrijas līdzjutēju sirdīs padarīt savu vārdu nemirstīgu - 2012. gada Jaunzēlandes turnejā viņš pie neizšķirta rezultāta netrāpīja soda sitienu, savukārt mājinieki pēdējās sekundēs izrāva uzvaru ar realizētu dropsitienu (22:19). Pēc nedēļas saniknotie "All Blacks" saplosīja Īriju gabalos ar 60:0.

Citās Sešu nāciju kausa izcīņas pirmās kārtas spēlēs Francija pēdējā brīdī izrāva uzvaru pār Angliju (26:24), bet pēdējo divu gadu čempione Velsa ar grūtībām pārspēja Itāliju (23:15). 8. februārī Īrija tiksies ar Velsu, Skotija uzņems Angliju, bet 9. februārī Francija centīsies atmaksāt Itālijai par pērnā gada pazemojumu.

Ar sevišķu interesi tiek gaidīta spēle Dublinā - ne tikai tādēļ, ka šis pāris ir vislīdzvērtīgākais un abas izlases pretendē uz kausu, bet galvenokārt sakarā ar neseno konfliktu starp Velsas treneri, jaunzēlandieti Vorenu Gatlandu (kurš pirms tam bija Īrijas treneris!) un Īrijas leģendu Braienu O'Driskolu. Lieta tāda, ka Gatlands pērn vadīja Anglijas, Velsas, Skotijas un Īrijas apvienoto izlasi "Britu un īru lauvas" tradicionālajā turnejā pret dienvidu puslodes gigantiem - šoreiz Austrāliju, un pirms trešās, izšķirošās spēles viņš sensacionāli atstāja O'Driskolu aiz borta, viņu neiekļaujot pat rezervistos - turklāt viņa vietā paņēma kārtējo velsieti, tādējādi pamatsastāva divas trešdaļas bija viņa audzēkņi. Šāds trenera pārdrošs solis sacēla īstu sašutuma vētru Īrijā un neizpratni citur, bet O'Driskols apvainojās tik ļoti, ka intervijās trenerim veltīja indīgas piezīmes un paziņoja, ka Gatlands jau nu nebūšot to skaitā, kam viņš sūtītu Ziemassvētku apsveikuma kartīti. Jāpiebilst, ka Gatlanda solis attaisnojās ar uzviju - izšķirošajā spēlē "lauvas" sakāva mājiniekus ar 41:16, izcīnot pirmo uzvaru sērijā kopš 1997. gada triumfa Dienvidāfrikā. Ironiski, bet pašiem velsiešiem pret dienvidu puslodes gigantiem klājas pavisam bēdīgi - Gatlanda vadībā tikai viena uzvara 23 spēlēs, turklāt vairāk nekā 100 gadu laikā velsieši tikai vienreiz spējuši pārspēt Dienvidāfriku, bet pret Jaunzēlandi kopš 1953. gada ciesti 25 zaudējumi pēc kārtas.

Aizvadītas arī Eiropas Nāciju kausa (jeb Sešu nāciju B) izcīņas elites 1A divīzijas otrā apļa pirmās kārtas spēles. Līderi Gruzija un Rumānija savā laukumā "sausā" pārspēja attiecīgi Beļģiju (35:0) un Portugāli (24:0), savukārt Krievija viesos ar pūlēm noturēja ļoti vērtīgo uzvaru pār Spāniju (28:25), kaut gan pirmā puslaika vidū bija tās pārsvars bija 20 punkti.

Pēc šīm spēlēm 1A divīzijas vadībā ar 24 punktiem izvirzījusies Gruzija, tai seko Rumānija ar 23 punktiem (abām pa piecām uzvarām un vienam neizšķirtam), trešajā vietā ar 18 punktiem nostiprinājusies Krievija (četras uzvaras, divi zaudējumi), Portugālei ir 7 punkti (viena uzvara, neizšķirts, četri zaudējumi), Spānijai - 6 punkti (divi neizšķirti, četri zaudējumi), bet tabulu noslēdz Beļģija ar 5 punktiem (viens neizšķirts, pieci zaudējumi). 8. februārī Portugāle uzņems Gruziju, Spānija - Beļģiju, bet kārtas galvenajā spēlē Krievija tiksies ar Rumāniju.

Favorītu uzvaras izraisījušas komandu vēl lielāku noslāņošanos līderos un atpalicējos, jau četras kārtas pirms turnīra noslēguma faktiski likvidējot galveno intrigu par to, kuras izlases cīnīsies par ceļazīmēm uz 2015. gada Pasaules kausu - Gruzijas un Rumānijas pozīcijas ir drošas, bet Krieviju var paklupināt tikai pilnīga neveiksme atlikušajās spēlēs. Vienlaikus saasinājusies konkurence par palikšanu šajā divīzijā, un jaunpienācējai Beļģijai cīņa gaidāma smaga, jo kopš turnīra pašreizējā divu gadu formāta ieviešanas 2001. gadā tikai Čehijai (2003./04.g.) un Spānijai (2006./07.g.) izdevies noturēties elites divīzijā nākamajā sezonā pēc uzvaras zemākā divīzijā, bet pēdējās divās sezonās jaunpienācējas (Vācija un Ukraina) bezcerīgi palikušas pēdējās.

Automātisku ceļazīmi uz Pasaules kausu saņems Eiropas Nāciju kausa izcīņas 1A divīzijas pirmās divas izlases, savukārt trešā vieta par vienīgo papildu kvalifikācijas ceļazīmi mērosies spēkiem ar zemāko divīziju atlases spēļu uzvarētāju (1B divīzijas uzvarētāju (Vāciju vai Moldovu) vai iepriekšējās atlases kārtas uzvarētāju Nīderlandi), šīs divcīņas uzvarētāju vispirms gaidīs Āfrikas atlases zonas otrā spēcīgākā izlase, bet pēdējā kārtā pretiniece būs Āzijas atlases zonas otrās un Amerikas atlases zonas trešās labākās izlases divcīņas uzvarētāja.

1A divīzijas uzvarētāja Pasaules kausa izcīņā nokļūs C grupā, kur to gaidīs čempione un pēdējo gadu rangu tabulas līdere Jaunzēlande, Argentīna, Tonga un Āfrikas zonas uzvarētāja, otrā vieta nokļūs D grupā pie finālistes Francijas, Īrijas, Itālijas un Kanādas, bet trešā vieta var nokļūt A grupā pie divkārtējās kausa ieguvējas Austrālijas, mājinieces Anglijas, Velsas un Okeānijas zonas uzvarētājas (visticamāk, Fidži). Līdz šim Pasaules kausos piedalījusies Rumānija (visos septiņos), Gruzija (2003., 2007., 2011. g.), Krievija (2011. g.), Portugāle (2007. g.) un Spānija (1999. g.).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!