Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Šonedēļ plānots Latvijas Regbija federācijas (LRF) kongress, kurā gaidāmas diskusijas par vairākiem Latvijas regbijam aktuāliem un svarīgiem jautājumiem.

Pirms kongresa portāls "Delfi" tikās ar vienu no ilglaicīgākajiem un aktīvākajiem regbija dzīves cilvēkiem, līdzšinējo LRF ģenerālsekretāru Māri Zeltiņu. Pēc izmaiņām LRF vadībā Zeltiņam šogad nācās atvadīties no šī amata, kuru tagad ieņem Aivars Pilenieks.

- Cik ilgi biji LRF ģenerālsekretāra amatā?

- Federācijas darbā iesaistījos jau no 2004. gada, palīdzot manam priekštecim Gunāram Perlbaham. Oficiāli par ģenerālsekretāru strādāju no 2006. gada līdz 2014. gadam.

- Kāpēc, tavuprāt, tevi nomainīja šajā amatā?

- Šeit ir divi aspekti. Pirmais. Daži ar regbiju saistīti cilvēki jau kopš 2006. gada negribēja mani redzēt šajā amatā un tāpēc to vien tik gaidīja, kad pienāks izdevīgs brīdis nomaiņai. Otrais. Tagadējā LRF koalīcija zem spiediena vienojās, ka "jāņem mani nost", un jāsadala vietas. Tas pagaidām ir izdevies tikai formāli. Man ir liela pieredze gan organizatoriskajā darbā, gan starptautiskajā laukā. Esmu joprojām konsultants vairākās valsts un sporta sabiedriskajās organizācijās. Ne velti Latvijai vairākas reizes tika uzticēta regbija 7 čempionātu sarīkošana. Mūsu darbību atzinīgi novērtēja arī "Rugby Europe" - tā tagad sauc bijušo FIRA-AER, Eiropas vadošo regbija organizāciju.

- Kādas būtiskas kļūdas saskati LRF jaunās valdes un prezidenta darbībā?

- Prezidenta darbība vēl būtu puslīdz pieņemama. Savukārt jaunā valde nav ieklausījusies padomos un ņēmusi vērā līdzšinējās iestrādes. Vairāki cilvēki iebalsoti amatos, kas viņiem ir sveši. Līdz ar to izpilde ir ļoti švakā līmenī vai nav vispār. Daži valdes locekļi ir metušies iekšā LRF darbā ar labu gribu, bet viņu paveiktais netiek novērtēts.

- Vai piekrīti tēzei, ka šī sezona Latvijas regbijam veidojas kā veiksmīga?

- Nekādā gadījumā! Latvijas iekšējās sacensības klasiskajā regbijā sakārtotas pēc vājas shēmas. Maz ir spēļu, maz prakses gan spēlētājiem, gan tiesnešiem. Regbijs 15 acīmredzami iet nepareizās sliedēs. Par pārējiem regbija paveidiem neko sliktu it kā nevarētu teikt. Pludmales regbijs un regbijs 7 attīstās. Tomēr jāņem vērā, ka Starptautiskā Regbija padome IRB un "Rugby Europe" par savu atbalstu LRF un reitingu spriedīs tieši pēc klasiskā regbija rezultātiem. To ir arī uzsvēris jaunais  "Rugby Europe" organizācijas prezidents Oktavians Morariu.

- Vai jaunā LRF valde saglabās līgumu ar Latvijas izlases galveno treneri Sergeju Lisko?

- Grūts jautājums... Jaunu valstsvienības treneri sākām meklēt vēl pirms iepriekšējā cikla, kad vienā no Eiropas Nāciju kausa 2A divīzijas spēlēm zaudējām Zviedrijai. Tika apzināti vairāki treneri, kas varētu veikt šo darbu gan no Anglijas, gan Francijas, gan Krievijas. Optimālākais no visiem izrādījās Sergejs Lisko. Sergejs ir augstas klases treneris, kas vadījis Krievijas jauniešu izlases pasaules klases līmenī. Viņš kā treneris izstrādāja treniņu sistēmu un spēļu apzināšanas sistēmu līdz atbildīgajiem mačiem. Diemžēl, svarīgajā pārspēlē par atgriešanos 2A divīzijā zaudējām horvātiem un nāksies palikt 2B grupā. Jaunā LRF vadība nav ieklausījusies padomos un ieteikumos, tāpēc Lisko izredzes saglabāt šo posteni ir ļoti niecīgas.

- Eiropas Nāciju kausā - kur īsti ir mūsu vieta? 2A vai 2B divīzijā?

- Es uzskatu, ka tā viennozīmīgi ir 2A divīzija. Kad izcīnījām tajā vietu, iepriekšējais FIRA-AER (tagad - "Rugby Europe"; J.E.) prezidents Žans Klods Bakē personiski ieradās Latvijā, lai apbalvotu mūsu spēlētājus ar medaļām. Tas bija grūti aizmirstams brīdis. Tāpēc es uzskatu, ka mēs esam 2A komanda!

- Kāda šobrīd veidojās LRF seja starptautiskajā mērogā?

- Manuprāt, tā kā tāda nemaz nav redzama... Neviens šogad neizbrauca uz "Rugby Europe" kongresu Horvātijas pilsētā Splitā. Bez mūsu ziņas pieņemti neizdevīgi lēmumi par izlases spēlēm jaunajā sezonā, kas startēs jau rudenī, bet mums pēdējā spēle būs jāaizvada 22. novembrī... Neatceros, kad kādreiz tik vēlu rudenī būtu spēlēts regbijs, un kā mūsu izlases spēlētāji tik ilgi saglabātu fizisko kondīciju? Ja jau reiz jaunā valde gribēja veikt tik krasas pārmaiņas federācijas darbībā, tad bija jāiet uz priekšu, taču tagad mēs esam spēruši vairākus soļus atpakaļ. Un tas attiecas gan uz starptautisko arēnu, gan uz Latvijas mērogu.

- Piektdien notiks LRF ārkārtas kongress. Kādi būs jautājumi, kurus liksi priekšā apspriešanai?

Savus priekšlikumus esmu iesniedzis LRF valdē un zinu, ka ne tikai es esmu nācis ar priekšlikumiem. Redzēsim vai tie solījumi un apņemšanās, kas tika izteikti kopsapulcē 2013. gada 22. novembrī tiek veiksmīgi īstenoti jeb kaut kas tomēr traucē tos realizēt. Viss ir mūsu rokās!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!