Foto: Publicitātes foto
Sestdien, 20. jūnijā, Polijas pilsētā Gdaņskā risinājās otrais Eiropas čempionāta A grupas posms regbijā 7, kurā mūsu sportisti ar trim uzvarām un vienu zaudējumu priekšsacīkstēs jau pirms rītdienas izšķirīgajām spēlēm divu turnīru kopvērtējumā garantēja vismaz trešo vietu un līdz ar to iespēju piedalīties Riodežaneiro olimpisko spēļu Eiropas kvalifikācijas turnīrā, kas risināsies Portugāles galvaspilsētā Lisabonā.

Priekšsacīkstēs Gdaņskā Latvijas valstsvienība bija iedalīta A grupā kopā ar laukuma saimniekiem Poliju, Moldovu, Zviedriju un Ungāriju. Mūsu puiši ar 29:0 pārspēja moldāvus, ar 33:0 ungārus, ar 10:33 atzina poļu pārākumu un ar 12:7 sīvā cīņā pieveica zviedrus. Jāpiebilst, ka pēdējā šīsdienas mačā pret Zviedriju Latvijas izlasi karsti un skaļi atbalstīja "LMT/Eži" regbisti, kuri tieši šodien Gdaņskā aizvadīja Baltijas regbija līgas otrās divīzijas spēli pret "Czarni Pruszcz" regbistiem, tiesa, piekāpjoties ar 17:43. "Ežu" skaļo atbalstu novērtēja gan mača tiešraides komentētāji interneta televīzijā, gan arī paši mūsu valstsvienības regbisti, kas pēc spēles devās publiski pateikties "adataiņiem".

Divu turnīru kopsummā jau pirms rītdienas finālspēlēm Latvija ir garantējusi vismaz trešo vietu A grupā. Tas nozīmē, ka mūsu regbisti izcīnījuši iespēju piedalīties olimpisko spēļu Eiropas kvalifikācijas turnīrā, kas nākammēnes (no 18. līdz 19. jūlijam) risināsies Lisabonā.

Latvijas Regbija federācijas valdes loceklis Jānis Zuments:
– Ar prieku jāsecina, ka pēdējos gados ieguldītais lielais darbs federācijā, treneros un spēlētājos galu galā ir pārtapis lielā veiksmē. Protams, tai klusībā ticējām visu šo laiku, taču jāapzinās, ka mums divos turnīros pretī nāca spēcīgas komandas kā Kipra, Dānija, Ukraina, Zviedrija. Tomēr mēs spējām tās uzvarēt. Tas ir vērtīgs panākums gan mūsu treneriem, gan spēlētājiem. Īstenībā vēl neapjēdzam, cik liels panākums ir bijis mums pa spēkam. Tas ir visas regbija sabiedrības nopelns. Paldies pienākas arī mūsu leģendārajai regbija 7 izlasei, kas 1993. gadā piedalījās pirmajā Pasaules kausa izcīņā regbijā 7. Viņu priekšzīme mūs iedvesmoja un motivēja šim panākumam. Es uzskatu, ka līdz ar to ir tapis jauns ieraksts Latvijas regbija vēsturē.

Latvijas regbija 7 izlases galvenais treneris Edmunds Ščavinsks:
– Paldies puišiem, kas šodien cīnījās ar simtprocentīgu atdevi un nežēloja sevi. It kā jau nekā sarežģīta nebija. Bija tikai jāuzvar. Nedaudz savainots pēc pirmās dienas ir mūsu kapteinis Elmārs Šefanovskis. Redzēsim, vai viņš varēs rīt spēlēt pusfinālā pret Ukrainu un pēc tam pēdējā mačā par galīgo vietu kopvērtējumā. Ja godīgi, jau nedaudz klusībā domājam par kvalifikācijas turnīru Lisabonā. Tiesa, ar otro sastāvu nespēlēsim, laidīsim laukumā labākos spēkus. Es uzskatu, ka mums ir svarīgi pierādīt sevi cīņā. Jāpierāda jau tagad, ka varam būt pirmie!

Olimpiskajām spēlēm jau ir kvalificējušās četru pirmo vietu ieguvējas no sezonas galveno sacensību seriāla "World Series": Fidži, Dienvidāfrika, Jaunzēlande un Anglija, kas spēlēs olimpiskajās spēlēs kā Lielbritānija, kā arī Ziemeļamerikas/Karību jūras valstu čempione ASV un Dienvidamerikas čempione Argentīna. Vēl viena vieta piešķirta rīkotājai Brazīlijai. Par atlikušajām piecām vietām notiks cīņa. Vēl jānosaka Āfrikas, Āzijas, Eiropas un Okeānijas čempioni. Vēl viena vieta tiks noteikta Pasaules kvalifikācijā, kurā sacentīsies pārējās atlikušās labākās komandas no visas pasaules – četras no Eiropas olimpiskās kvalifikācijas, pa trim no Āfrikas un Āzijas, pa divām no Ziemeļamerikas/Karību jūras valstīm, Okeānijas un Dienvidamerikas. Eiropas kvalifikācijā Lisabonā startēs astoņas "Grand Prix" dalībnieces (ne Anglija un Velsa), trīs labākās Eiropas čempionāta A divīzijas komandas un labākā B divīzijas komanda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!