Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Svētdien, 19. jūlijā, Lisabonā noslēdzās Eiropas olimpiskais kvalifikācijas turnīrs, kurā pēc pirmās dienas trim zaudējumiem Latvijas izlase turpināja cīņu par devīto vietu jeb biķeri. Mūsu regbistiem, diemžēl, arī otrā diena nebija veiksmīga, kaut arī ilgi gaidītā uzvara brīžiem bija ļoti tuvu.

Latvija - Itālija 5:12 (0:5)

Pirmajā puslaikā iniciatīva bija itāļu sabiedrotā, taču neko vairāk kā par vienu piezemējumu viņiem gūt neizdevās. Savukārt mača otrajā daļā mūsu vīriem padevās sekmīgs izrāviens, kuru ar piezemējumu noslēdza Ainārs Bērziņš. Realizācijas sitiens gan nebija precīzs. Neizšķirts rezultāts 5:5 turējās kādu laiku, taču pēc tam sāncenšiem izdevās sekmīgs uzbrukums septiņu punktu vērtē, un viņi panāca 12:5 savā labā. Latvijas regbisti gan centās vēlreiz mainīt nelabvēlīgo skaitļu izteiksmi uz tablo, taču velti. Turklāt vēl pēdējās minūtēs noraidījumu nopelnīja Valters Raņķis. Rezultātā - zaudējums ar 5:12.

Otrajā pusfinālā cīņā par kausu Ukraina ar 21:14 pieveica Poliju. Tādējādi prestiža mačā par nepalikšanu turnīra tabulas pēdējā rindiņā Latvija mērojās spēkiem ar poļiem.

Latvija - Polija 12:19 (7:5)

Rezultātu šajā spēlē atklāja latvieši - Dāvis Jansons pārrāva Polijas aizsardzības līniju un piezemēja bumbu sāncenšu ieskaites laukumā, bet Vigo Valdavs juniors bija precīzs, sitot realizāciju 7:0, tāds rezultāts turējās gandrīz visu pirmo puslaiku. Tikai tā izskaņā Polijai izdevās izrāviens pa malu, un 5:7.

Mača otrajā daļā sāncenši spēja izvirzīties vadībā ar 12:7, bet Emīls Balodis pēc veiksmīgi izspēlēta auta panāca neizšķirtu 12:12.  Likās jau, ka uzvarētāja noteikšanai būs nepieciešams papildlaiks, taču poļi pēdējās sekundēs pārvarēja mūsu aizsardzību pa centru un guva izšķirīgos septiņus punktus - 19:12.

Cīņā par devīto vietu (biķeri) Itālija ar 19:12 pārspēja Ukrainu. Mačā par septīto vietu Beļģija - Portugāle 26:22. Spēlē par piekto vietu (šķīvi) Rumānija - Lietuva 22:0. Mačā par trešo vietu Gruzija - Īrija 7:15. Visbeidzot cīņā par pirmo vietu (kausu) Vācija - Krievija 12:38.

Galīgais vietu sadalījums Eiropas olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā: 1. Krievija 2. Vācija, 3. Īrija, 4. Gruzija, 5. Rumānija, 6. Lietuva, 7. Beļģija, 8. Portugāle, 9. Itālija, 10. Ukraina, 11. Polija, 12. Latvija.

Ceļazīmes uz pasaules olimpisko kvalifikācijas turnīru izcīnīja pirmās trīs komandas: Krievija, Vācija un Īrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!