Vairāki Latvijas regbija izlases potenciālie kandidāti svētdien Jelgavā aizvadījuši intensīvu divas stundas ilgu treniņu ar šī gada izlašu galveno treneri Geriju Vokeru, informē Latvijas Regbija federācija.

Šī satikšanās tika veltīta gan pirmo kombināciju iespēlēšanai, gan Jelgavas mākslīgā laukuma, kur turpmāk pavasara un rudens laikā varētu tikt aizvadīti vēl kādi treniņi un spēles, iepazīšanai. Savukārt pilnvērtīgs Latvijas izlases darbs sāksies 18. aprīlī.

Treniņā gan nav izdevies pulcināt visus potenciālos Latvijas izlases kandidātus, bet Vokers vēlējies, lai tajā piedalās tieši 36 cilvēki, tāpēc uzaicināti tie puiši, kuri konkrētajā dienā tikuši.

"Katrs, kuram ticam, ka viņš ir pietiekoši labs, tiks uzaicināts uz izlases treniņiem. Katrs, kurš spēlēs labi, saņems iespēju sevi pierādīt izlasē," uzsvēra Vokers.

Jaunais Latvijas izlašu galvenais treneris pirms treniņa iepazīstināja ar sevi, paužot, ka viņa regbija filozofija ir "baudījums un uzvaras, pateicoties augstākajām prasmēm". "Regbijs ir izvairīšanās, nevis kontakta un sadursmju spēle. Mums jāveido platforma ar dinamisku, prasmīgu un agresīvu spēli, ar bumbu nodrošinot nepieciešamās kvalitātes, lai varētu izmantot brīvās zonas uzbrukumā un aizsardzībā."

"Latvijas regbija nākotnes panākumu pamats ir ticība apgūt jaunas prasmes, kā arī pozitīva enerģija un attieksme. Ja kāds ienes negatīvu enerģiju, viņš izsūc visu pozitīvo," uzsvēra Vokers. "Iespēlēsim jaunus spēles moduļus, lai varētu pārsteigt pretiniekus, tomēr strauji visu spēles stilu nemainīsim. Nepieciešams domāt zem spiediena - radīt spiedienu pretiniekiem un pašiem to neizjust. Spēlēt bez bailēm, spēlēt ar lepnumu un kaisli."

Vokers lielu uzmanību veltīja tam, ka Latvijas izlase pašlaik pasaules rangā ir tikai 57. vietā, bet 2007. gadā uz divām nedēļām bija 35. "Vēlos, lai Latvija sasniegtu 34. vietu. Esmu pārliecināts, ka varu dot pietiekošas prasmes, lai pēc tam katrs spēlētājs varētu lepoties, ka bija visu laiku labākajā Latvijas izlasē. Ienesīšu modernākās treniņu metodes."

Pēc treniņa britu speciālists uzsvēra, ka viņa pirmie iespaidi par darbu Latvijā ir ļoti labi.

"Sākumā komunicēšana laukuma bija ļoti klusa, bet vēlāk jau viss ritēja daudz labāk. Centāmies ieviest pirmos, vienkāršākos spēles moduļus, kas varētu arī tikt izmantoti spēlē ar Dāniju," saka Vokers. "Esmu skatījies daudzus Latvijas izlases video, kaut tajā bija redzama vien aptuveni puse no šodienas sastāva. Šodien lieliski bija jaunie spēlētāji, kuri parāda, ka Latvijas regbijam ir laba nākotne, ja izdosies viņus noturēt sportā. Patīkami, ka pieredzējušie palīdz jaunajiem."

"Es zinu visu par Latviju," ar smaidu saka jaunais Latvijas izlašu treneris. "Runāju ar Denu Skarboro, labi pazīstam viens otru. Tāpat daudz runāju ar Arvi Pilenieku un Kristapu Staņu, tāpēc man ir plaša informācija par spēlētāju spējām. Dens izbaudīja savu darbu Latvijā, arī viņš saka, ka šeit ir labi jaunie spēlētāji septītniekā, tic, ka viņiem ir nākotne."

"Pašlaik esmu pensijā, tomēr trenēju vienu no lielām Anglijas skolām - Amplfortas koledžu. Savā darba pieredzē 36 gadus visā pasaulē strādāju finanšu jomā, bet pirms diviem gadiem devos pensijā. Šobrīd strādāju skolā un arī brīvprātīgi trenēju klubu. Kādreiz brīvprātīgi trenēju Otlijas klubu, kurš spēlēja "National Division 1" (trešā spēcīgākā līga Anglijā) un "National Division 2" turnīros," saka speciālists. "Pats karjeras laikā spēlēju arī Anglijas augstākajā līmenī. Beidzu karjeru tieši pirms regbijs kļuva profesionāls, tomēr toreiz spēlējām pret daudzām šī brīža slavenākajām komandām."

Tāpat Vokers atklāja, ka tā kā Latvijas valodas likumu dēļ šeit viņš tiek latviskots kā Gerijs, tagad draugi uzjautrinoties viņu sauc par "Gerišu". "Kopumā saņēmu ļoti pozitīvu reakciju. Uz spēli ar Dāniju ieradīsies abi mani dēli, vairāki spēlētāji, kurus trenēju. Latvijai jau tagad ir vairāki jauni regbija fani."

Latvijas izlase 4. maijā Eiropas čempionāta otrās konferences Ziemeļu divīzijas turnīrā uzņems Dāniju un jau šajā mačā var garantēt triumfu turnīrā un atgriešanos līmeni augstāk. Ja to neizdosies paveikt, visu nāksies atlikt uz 25. maiju, kad turnīrs tiks noslēgts ar izbraukuma dueli Norvēģijā. Savukārt jūnijā divi Eiropas čempionāta turnīri gaidāmi regbija-7 valstsvienībai, cīnoties par ceļazīmēm uz Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!