Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Sestdien, 15. novembrī, "Daugavas" stadionā notika svarīga Eiropas Nāciju kausa izcīņas spēle 2B divīzijā, kurā Latvijas regbisti pārtrauca sāncenšu Kipras izlases uzvaru gājienu, kas Eiropā bija izstiepies rekordlielā 24 uzvaru garumā. Turklāt mūsu ovālās bumbas meistari nopelnīja papildu punktu par pieciem piezemējumiem, uzvarot ar 39:20 (15:10), savukārt pretiniekus atstājot pilnīgi tukšā.

Rezultātu pēc ilgstoša uzbrukuma atklāja Latvijas valstsvienības 10. numurs Ruslans Kotļevs, kurš sekmīgi izpildīja soda sitienu. Kiprieši ilgi nepalika parādā, arīdzan atbildot ar precīzu soda sitienu – 3:3. Pēc tam ar piezemējumu izcēlās Latvijas izlases kapteinis Jānis Skuja, kuram tā bija 63. cīņa valstsvienības rindās, un vienlaikus atvadu mačs no izlases, bet Kotļevs bija precīzs, sitot realizāciju – 10:3. Kipras valstsvienība atbildēja ar to pašu, panākot neizšķirtu 10:10. Tomēr pirmā puslaika izskaņā Guntis Cirša spēja izvirzīt vadībā Latviju – 15:10.

Spēles otrajā daļā Vadims Martiņenko ar soda sitienu panāca 18:10. Pēc tam Matīss Zalcmanis pēc lieliskas Valtera Raņķa piespēlēs pieaudzēja Latvijas pārsvaru līdz 23:10, bet Martiņenko ar precīzu realizāciju panāca 25:10. Kipra gan spēja atbildēt ar veiksmīgu piezemējumu, panākot 25:15, bet tūlīt pat sekoja sekmīgs Leno Bramaņa izrāviens un Martiņenko realizācija, ļaujot panākt 32:15. Turpinājumā spožu individuālo meistarību nodemonstrēja Uldis Saulīte, panākot jau 37:15, bet precīzs Martiņenko realizācijas sitiens ļāva pieskaitīt vēl divus punktus – 39:15. Tikai pašās mača beigās kiprieši atbildēja ar sekmīgu izrāvienu, samazinot rezultāta starpību līdz 20:39, taču šajā cīņā tas arī bija viss.

Jāpiebilst, ka par unikāla sasnieguma īpašnieku šovakar kļuva Latvijas izlases regbists Dāvis Gauja, kurš debijas spēlē pieaugušo izlasē iznāca laukumā uz maiņu. 2014. gadā viņš jau bija spēlējis visās iespējamajās Latvijas izlasēs – U18 un U20 valstsvienībās, kā arī U19 un pieaugušo izlasē regbijā 7.

Latvijas izlases galvenais treneris Sergejs Lisko:
– Šoreiz mums spēlē viss vairāk sanāca, nekā nesanāca. Cerējām, ka spēsim kontrolēt bumbu, un tas mums izdevās. Tāpat nedrīkstējām dot pretiniekam iespēju. Patīkami, ka puiši spēja to realizēt. Otrajā puslaikā pēc vairākām taktiskajām spēlētāju maiņām nekļūdījāmies un turpinājām kontrolēt cīņas gaitu. Šobrīd vēl ir par agru komentēt iespējamo mana darba turpināšanu pavasarī, taču man pašam to ļoti gribētos. Šoreiz uzvarēja komanda, nevienu nevaru izcelt, ja nu vienīgi Jāni Skuju, kurš savā atvadu mačā guva piezemējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!