Foto: LETA
Latvijas regbija valstsvienība sestdien, 3. maijā Odensē ar 16:9 uzvarēja Dāniju Eiropas Nāciju kausa (ENC) 2012./14. gada cikla pēdējā spēlē 2B divīzijas turnīrā. Turpmāk valstsvienībai plānota pārspēle ar Horvātiju par atgriešanos ENC 2A divīzijā.

Otro spēli pēc kārtas ar piezemējumu izlases rindās izcēlās Leno Bramanis, kurš šo rezultatīvo uzbrukumu veica otrā puslaika vidū pēc nozīmētās 5 metru cīņas, un Latvijas komanda atguva vadību, kuru atlikušajā spēles laikā tikai nostiprināja. Pārējos vienpadsmit punktus ar trim soda sitieniem un realizāciju guva Kristaps Bērziņš. Dāņi savus deviņus punktus savāca ar trim soda sitieniem.

Šajā ciklā Latvija astoņās spēlēs guva piecas uzvaras un piedzīvoja trīs zaudējumus, kas deva otro vietu grupā un cerības uz atgriešanos 2A divīzijā, kurā komanda spēlēja 2010./12. gada ciklā. Ar Dāniju Latvijas regbisti spēlēja jau septīto reizi un uzvarēja trešo reizi pēc kārtas.

Pirmajā puslaikā komanda apmainījās vairākiem soda sitieniem. Kristaps Bērziņš izvirzīja viesus vadībā un vēlāk pie 3:3 neiesita vēl vienu sodu, bet īsi pirms puslaika beigām dāņi nokļuva vadībā ar 6:3.

Otrā puslaika sākumā 10 minūšu noraidījumu par pārkāpumu tvēriena laikā saņēma Maksims Batrakovs, kurš pēc atgriešanās laukumā drīz tika nomainīts pret Dāvi Zagorski. Dāņi iesita vēl vienu sodu uz ko atbildēja Bērziņš - 6:9, un pēc tam sekoja Bramaņa piezemējums un Bērziņa realizācija - 13:9. Bija epizode, kad tika pieņemts kļūdains lēmums sist bumbu autā, nevis izmantot iespēju reāli gūt trīs punktus ar soda sitienu nostiprinot pārsvaru. Neilgi pirms mača beigām bija vēl viena iespēja soda sitienam, kas tika izmantota.

Četriem spēlētājiem šī spēle bija debija izlasē. Kārlis Garokalns un Emīls Balodis spēli sāka sākumsastāvā, bet Mārtiņš Zvirbulis un Juris Dzelzkalējs iznāca laukumā uz maiņu. Latvijas izlases kapteinim Jānim Skujam, kurš pavadīja laukumā no pirmās līdz pēdējai svilpei, šī bija 61. spēle valstsvienībā.

Izlases galvenais treneris Sergejs Lisko pēc trim nedēļas nogalēm, kuras tika veltītas Latvijas valstsvienībai, uz Dāniju nedevās, lai būtu kopā ar savu klubu - Maskavas "Fiļi", kam drīz būs pirmās spēles Krievijas čempionātā. Darba dēļ šajā izbraukumā nevarēja doties arī viens no Lisko asistentiem - Vladimirs Ņikonovs, kādēļ sekmīga debija valsts izlases galvenā trenera postenī šajā spēlē bija Jurim Straumem.

Latvijas izlases menedžeris Uldis Bautris: "Pirmajā puslaikā iznāca spēlēt pret ļoti stipru vēju, kādēļ situācijas izmantot bija sarežģīti. Bet izdevības bija ļoti labas. Otrajā puslaikā sākumā labāki bija dāņi, taču beigās izpaudās mūsu pārsvars. Pamazām ieguvām pārliecību, tomēr bija arī daudz mazu brāķīšu. Piemēram, gaisā izcīnām 3-4 pretinieku autus, taču tūlīt bumbu pazaudējam. Spēlēt dabūja visu uz Dāniju aizbraukušie."

Dānija - Latvija 9:16 (6:3)

Punktu guvēji. Latvijai. Piezemējums: Leno Bramanis. Realizācija: Kristaps Bērziņš. Soda sitieni: Kristaps Bērziņš (3).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!