Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Eiropas čempionāta A divīzijas turnīri, kuros jūnijā Ungārijā un Polijā startēs Latvijas izlase regbijā 7, ir arī posms olimpiskajā kvalifikācijā, jo trīs labākās komandas iekļūs Eiropas kvalifikācijas turnīrā, liecina ''Rugby Europe'' otrdien izplatītā informācija.

Latvijas izlasei, iekļūstot pirmajā trijniekā pēc diviem aizvadītajiem turnīriem Eiropas čempionāta A divīzijā, būs garantēta vieta Eiropas kvalifikācijas turnīrā, kas 18. un 19. jūlijā risināsies Lisabonā.

2016. gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm jau ir kvalificējušās četru pirmo vietu ieguvējas no sezonas galveno sacensību seriāla ''World Series'' - Fidži, Dienvidāfrika, Jaunzēlande un Anglija, kas spēlēs olimpiskajās spēlēs kā Lielbritānija. Piektā vieta piešķirta rīkotājai Brazīlijai. Par atlikušajām septiņām vietām notiks cīņa. Sešas vietas ieņems katras pasaules daļas - Āfrikas, Āzijas, Eiropas, Ziemeļamerikas/Karību jūras valstu, Okeānijas un Dienvidamerikas čempioni. Vēl viena vieta tiks noteikta Pasaules kvalifikācijā, kurā sacentīsies pārējās atlikušās labākās komandas no visas pasaules - četras no Eiropas, pa trim no Āfrikas un Āzijas, pa divām no Ziemeļamerikas/Karību jūras valstīm, Okeānijas un Dienvidamerikas.

Eiropā no dalības 12 komandu ''Grand Prix'' sērijā atteicās Skotija, kādēļ no A divīzijas uz ''Grand Prix'' tika pārcelta Rumānija.  ''Grand Prix'' uzvarētāja uzreiz kvalificēsies olimpiskajām spēlēm kā labākā Eiropas komanda, bet otrās vietas ieguvēja uzreiz dabūs vietu Pasaules kvalifikācijā.

Eiropas kvalifikācijā Lisabonā startēs astoņas pārējās olimpiādē spēlēt tiesīgās ''Grand Prix'' dalībnieces, trīs labākās Eiropas čempionāta A divīzijas komandas un labākā B divīzijas komanda.

Eiropas čempionāta turnīri A divīzijā notiks 6.-7. jūnijā Estergomā (Ungārijā) un 20.-21. jūnijā Gdaņskā (Polijā).  Latvija A divīzijas pirmajā turnīrā izlikta ar 6. numuru un pirmajā dienā spēlēs ar Zviedriju (3.), Dāniju (7.), Čehiju (10.) un Kipru (2.). Otrā piecniekā startēs Polija (1.), Ukraina (4.), Izraēla (5.), Moldova (8.) un Ungārija (9.). Svētdien komandas turpinās cīņu par vietām pēc "krusta" principa. Pēc tam būs zināms arī komandu dalījums nākamajā turnīrā Polijā.

Arī Latvijas sieviešu izlasei regbijā 7 ir iespēja iekļūt Eiropas kvalifikācijas turnīrā, ja komanda uzvarēs B divīzijā, kurā tā patlaban spēlē Eiropas čempionātā. B divīzijas vienīgais turnīrs notiks Zagrebā 20. un 21. jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!