Foto: AFP/Scanpix
Dienu pirms Anglijā paredzētās Pasaules kausa izcīņas regbijā Starptautiskā regbija organizācija "World Rugby" brīdinājusi par bargiem sodiem simulētājiem, cenšoties izskaust no futbola ievazāto bēdīgi slaveno spēlētāju tēlošanas tradīciju.

Jebkāda tēlošana vai savainojuma simulācija draud ar automātisku dzelteno kartīti spēlētajam, bet, ja pārkāpējs netiks pieķerts spēles laikā, tiks piemērots disciplinārsods, kas var nozīmēt dažāda ilguma diskvalifikāciju. Turklāt vainīgo noskaidrošanai plaši tiks izmantotas televīzijas tehnoloģijas iespējas. Vienlaikus paplašinātas tiesnešu iespējas piemērot "10 metru atkāpšanās" sodu, ja spēlētāji palaidīs muti vai kaut kā savādāk paudīs neapmierinātību ar tiesneša lēmumu.

"Tiek ievazāta futbolam raksturīgā simulēšanas kultūra, notiek apelēšana pie tiesneša, spēlētāji tēlo, kā jau vairākas reizes ir noticis," sacīja "World Rugby" spēļu tiesnešu izraudzīšanas komitejas vadītājs Džons Džefrijs. "Šāda uzvedība turnīrā tiks ļoti bargi sodīta."

Kaut gan regbijā kā īstā vīru spēlē bezkaunīgas tēlošanas gadījumi ir retums, nesen tādi fiksēti pat Eiropas klubu regbija visaugstākajā līmenī - Čempionu kausa izcīņā, piemēram, kad pēc pretinieka viegla pieskāriena dienvidafrikānis Braiens Habana un francūzis Joans Igē nokrituši kā pēc Maika Taisona sitiena. Kaut gan vēlāk abi spēlētāji publiski atvainojās, šāda tēlošana izraisīja vētrainu sašutumu.

Pasaules kausa izcīņa norisināsies Anglijā no 18. septembra līdz 31. oktobrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!