Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Latvijas un visas pasaules regbijs ir bagāts ar dažādiem paveidiem, taču pēdējā laikā ievērību, pateicoties mērenajiem laika apstākļiem vasarās, un daudzajām mūsu pludmalēm, arvien vairāk piesaista tāds regbija paveids kā piecinieks jeb pludmales regbijs, kuram turklāt mūsu valstī šogad aprit jau 20 gadi.

Portāls DELFI šajā sakarā piedāvā interviju ar vienu no pludmales regbija pionieriem Latvijā Normundu Bondaru.

- Kādi bija regbija 5 jeb pludmales regbija pirmsākumi Latvijā?

- Vēl pagājušajā gadsimtā Vecāķos tika rīkoti regulāri pludmales futbola turnīri, kuros brīvajā laikā spēlēja arī Rīgas Vagonu rūpnīcas (RVR) regbija komandas dalībnieki. Pludmales futbola turnīru galvenais rīkotājs Uldis Bokums it kā nejauši "izspļāva" domu - kāpēc gan nepamēģināt ovālās bumba entuziastiem uzspēlēt pludmalē regbiju. Man šī ideja likās interesanta, un jau 1995. gada 16. jūlijā notika pirmais pludmales regbija turnīrs, kuru nosauca par "Vecāķu kausu" izcīņu. Pirmajā turnīrā piedalījās ap 60 regbistu no dažādiem klubiem: RAF, RVR, "Miesnieki", "Latgale", "Jugla", "Jelgava". Finālā, ja nemaldos, ar 5:3 NZS (RAF komanda) uzvarēja "Vāģus" (RVR  komanda). Tajā laikā mēs spēlējām pēc "Touch rugby" noteikumiem, bet, gadiem ejot, noteikumi mainījās un sāka pārveidoties uz pilnkontaktu. Pirms pieciem gadiem Latvijas Amatieru regbija klubu asociācija (LARKA) vadītājs Rihards Grīnbergs tikās ar mani, un piedāvāja pludmales regbiju pacelt augstākā līmenī. Es piekritu sadarboties, un kopā ar viņu attīstīt pludmales ovālo bumbu. Grīnberga jau tajā laikā izstrādātie pludmales regbija noteikumi bija līdzīgi "Beach rugby 5" noteikumiem. Pirmos trīs gadus Jūrmalas pludmalēs spēlējām pēc Riharda noteikumiem, bet pirms diviem gadiem uzzinājām, ka ir izstrādāti "World Rugby" starptautiskie noteikumi. Tagad spēlējam pēc tiem.

- Kādas ir galvenās noteikumu atšķirības no pārējiem regbija paveidiem un klasiskā regbija?

- Pludmales regbiju pēc spēles dinamikas varētu salīdzināt vienīgi ar regbiju 7, bet tas būtu drusciņ nepareizi, jo regbiju 7 spēlē uz lielā zāles laukuma, bet pludmales regbiju smiltīs. Pludmales regbija laukums ir neliels, 25 reiz 25 metri, un no katras puses triju metru piezemējuma laukums. Spēles laiks - divi puslaiki pa piecām minūtēm. Smiltis parasti dara savu, un spēlētāji ātri piekūst. Tāpēc ir vajadzīgas maiņas, kas notiek kā hokejā. Pludmales regbijā nav sānu autu, nav spēka cīņu, praktiski nav raku un molu. Visu izspēlē kā brīvsitienu - ātri un "bez žēlastības".

- Kādi ir bijuši Latvijas pludmales regbija lielākie panākumi starptautiskajā arēnā?

- Šī jautājuma varētu arī nebūt, ja vien pagājušajā gadā pirmo reizi vīriešu un sieviešu komandas ar nosaukumu "Jūrmala" nebūtu piedalījušās Maskavas "Wett" kausa un Krievijas pludmales regbija 5 kausa pēdējā posmā. Vīriem viss nesanāca kā gribējās, bet sieviešu komanda, kuru gatavoju un vadīju es, izcīnīja gan galveno balvu, gan sensacionāli arī Krievijas kausu. Tas arī ir lielākais Latvijas pludmales regbija panākums.

- Kas vēl bez Normunda Bondara ir bijis starp Latvijas pludmales regbija pionieriem?

- Pirmie pionieri, kas nebaidījās kopā ar mani uzsākt pludmales regbija ceļu Latvijā, ir Valdis Avotiņš un Kārlis Zariņš. Viņš bija Rīgas Ziemeļu rajona Sporta departamenta organizators. Daudzos nākamajos gados "Vecāķu kauss" palika par flagmani pludmales regbijam ar Rīgas atbalstu. Pēc tam, savā laikā, "Vecāķu kausu" organizāciju pārņēma Egīls Eglītis, Aivars Bankovičs un Rihards Grīnbergs. Ceru, ka neviens neapvainosies, ja kādu esmu aizmirsis. Pirmos turnīrus pludmales regbijā spēlēja pat ar naudas balvu fondiem par pirmajām trijām vietām, un te atbalstu sniedza Latvijas regbija pamatlicējs Vladimirs Martinsons, kas tajā laikā strādāja par Rīgas Radio rūpnīcas (RRR) direktoru, bet es - uzņēmuma apsardzē. Vēl lielu ieguldījumu veterānu pludmales regbijā ir ielicis Aivars Krūmiņš, kā arī tagadējais Latvijas Regbija federācijas (LRF) Pludmales regbija komisijas vadītājs Pēteris Šņitņikovs. Jāuzsver, ka bez viņa nesavtīgās palīdzības nebūtu ne Krievijas sieviešu kausa, nedz arī iespējama vispārīga pludmales regbija attīstība.

- Kādas īpašības nepieciešamas, lai spēlētu pludmales regbiju?

- Tādas pašas kā ikvienam regbistam, kas negrib padoties ne par centimetru un grib uzvarēt.

- No kāda vecuma ieteicams piedalīties šādās sacensībās, un vispār uzsākt spēlēt regbiju? Kādās vecuma grupās notiek Latvijas čempionāti pludmales regbijā?

- Par ieteicamo vecumu kaut ko ieteikt ir grūti, bet noteikti zinu, ja puisis vai meitene vēlas spēlēt pludmales regbiju un vecāki to atļauj, tad ir jāspēlē. Piekto gadu pēc kārtas notiek Jūrmalas domes kauss un otro gadu pēc kārtas Latvijas atklātais čempionāts pludmales regbijā. Tie notiek dažādās vecuma grupās gan zēniem, gan meitenēm: U11, U13, U15, U17, U18. Kā arī U20 vecuma grupā jauniešiem, protams, plus vēl sievietes un vīrieši.

- Kuri šobrīd ir labākie Latvijas "ovālbīčisti"?

- Pagājušajā gadā Latvijas meistarsacīkstēs uzvarēja RK "Ovāls" regbisti, bet šogad čempionu tituls aizbrauca uz Lietuvas pilsētu Klaipēdu. Izšķirīgajā spēlē smagā cīņā Klaipēdas "Kovas" ar rezultātu 5:4 uzvarēja pašmāju RK "Miesnieki".

- Kurā no Baltijas valstīm pludmales regbijs ir vairāk attīstīts - Lietuvā, Latvijā vai Igaunijā?

- Domāju, ka Lietuvā, bet mēs viņiem "spiežam uz papēžiem". Par pludmales regbiju Igaunijā man ir ļoti minimāla informācija.

- Kādas ārzemju komandas ir piedalījušās pludmales regbija turnīros Latvijā?

- Lielākoties no Lietuvas, bet ir paredzētas arī no Krievijas un Polijas. Nākotnē tiks paplašināta ģeogrāfija arī uz tālākām valstīm.

- Vai pludmales regbijā tiek rīkoti Eiropas un pasaules čempionāti?

- Jā, tie notiek regulāri, bet pagaidām šajā virzienā neiespringstam, jo nav jau vēl izveidojusies tāda kā Latvijas izlase. Bet to man ļoti gribētos!

- Kur vispār šis sporta paveids ir radies?

- Nevaru precīzi pateikt, bet, tāpat kā pie mums Latvijā pludmalēs spēlē volejbolu, Francijas dienvidos, Okeānijā, Austrālijā un vēl citur spēlē regbiju 5.

- Cik liela ir iespēja, ka šis regbija paveids kļūs par olimpisko sporta veidu?

- Iespēja pēc manām domām ir diezgan liela, jo, domājot par citām sporta veidu spēlēm ar bumbu, gandrīz visām taču ir pludmales paveids, un "World Rugby" tāpēc ir speciāli izveidojusi kopīgus noteikumus. Kāpēc gan ar laiku arī pludmales regbijs nevarētu būt olimpiskajās spēlēs?

- Kā Latvijā tiks atzīmeta pludmales regbija divdesmitā jubileja?

- 11. jūlijā Majoru pludmalē notiks veterānu turnīrs ar vairāku komandu dalību. Ar piemiņas balvām tiks sveikti arī pirmā pludmales regbija turnīra dalībnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!