Foto: F64
Latvijas regbija saime ilgstoši ik pa laikam ierauta dažādos skandālos, un šī vasara nav bijusi izņēmums. Jūlijā notikušajā Eiropas čempionātā pludmales regbijā Latvijas izlases spēlētājs komandas biedram brutāli iesitis pa seju un salauzis degunu, bet nesen notikušajā Baltijas TOP līgas spēlē Latvijas čempionu "Miesnieki" pārstāvis izcēlies ar rasistisku neiecietību.

Jūlija beigās Maskavā risinājās Eiropas čempionāts pludmales regbijā, kurā Latvijas vīru izlase ierindojās septītajā vietā. Tomēr Latvijas izlase turnīrā izcēlās ar regbija sacensībām neraksturīgu rīcību – pieredzējušais Leno Bramanis (attēlā ar bumbu rokās) pēc viena no mačiem pēkšņi iesita pa seju komandas biedram Valteram Raņķim, salaužot viņam degunu.

Incidents notika pēc pusfināla spēles cīņā par 5.-8. vietu, kurā Latvijas komanda ar 7:8 zaudēja Moldovai. Otrajā puslaikā Raņķis saņēma sarkano kartīti, atstājot Latviju līdz mača beigām mazākumā, un tieši pēdējās sekundēs pretinieki izdarīja uzvaru nesošo piezemējumu. Pēc spēles, ejot pa spēlētāju tuneli zem tribīnēm, Bramanis pēkšņi ar dūri iesita Raņķim pa seju.

Latvijas Regbija federācija (LRF) ir informēta par notikušo, bet pirmdien notikušajā valdes sēdē jautājums netika skatīts. Kā skaidroja LRF tehniskais direktors Kārlis Sarkans, par notikušo ir uzsākta pārbaude, lai noskaidrotu apstākļus, un vēlāk jau lieta varētu tikt nodota Disciplināro lietu komitejai, kas varētu lemt par kaut kādām soda sankcijām. Pagaidām savu skaidrojumu elektroniski esot iesniedzis Raņķis, bet Bramanis uz aicinājumu sniegt skaidrojumu nav reaģējis.

Valdes sēdē par notikušo viedokli pauda Bramaņa pārstāvētās komandas "Miesnieki" pārstāvis Romāns Višņakovs, kuram radušās aizdomas par Raņķa spēles godīgumu, jo noraidījums video atkārtojumā izskatījies ļoti aizdomīgs. Tiesa, Višņakovs visa notikušā nianses nezinot un arī skaidrojums no Bramaņa nav pieprasīts.

Valdes sēdē piedalījās arī bijušais valstsvienības spēlētājs Vilmārs Sokolovs, kurš šobrīd darbojas Eiropas vadošajā regbija organizācijā "Rugby Europe". Pēc viņa teiktā, Maskavā notikušo redzējuši ne tikai rīkotāji un citu komandu spēlētāji, bet arī turnīra uzraugi no "Rugby Europe". Pēc notikušā sacensību vietā esot ieradusies policija, izsaukti arī mediķi, apgalvo Sokolovs.

Cits incidents, kurā iesaistīts jau minētais Latvijas regbija klubs "Miesnieki", LRF valdes sēdē nemaz netika apspriests, jo tam nav saikne ne ar Latvijas izlasi, ne Latvijas sacensībām. Sestdien notikušajā Baltijas TOP līgas spēlē starp "Miesnieki" un "Žalgiris" komandām jau pēc beigu signāla laukuma vidū sākās neliela pagrūstīšanās, kurā iztika bez dūru vicināšanas.

Tomēr vēlāk kļuva zināms šī incidenta iemesls. "Miesnieki" komandu pārstāvošais Lietuvas izlases spēlētājs Toms Zibolis veltīja rasistiskus apvainojumus "Žalgiris" vienības spēlējošajam trenerim Felo Sangveni no DĀR. Notikušo ir fiksējis spēles inspektors Raimunds Švambars un to ierakstījis spēles protokolā.

Atklātāk par notikušo sociālajos tīklos runājis Sangveni, kurš ierakstījis komentāru pie viena no ierakstiem ar Ziboņa bildi.

"Mēs gatavojam sūdzību pret spēlētāju Ziboli, tāpēc sīkāk nekomentēsim notikušo. Ne līga, ne abas federācijas, ne klubs šādas lietas nepieļaus. Notikušais ir ļoti dīvains, jo regbijs kā sporta veids ir ļoti atvērts sabiedrībai. Nav šaubu, ka notikušais tiks rūpīgi izmeklēts un spēlētājam vai arī klubam tiks piespriestas atbilstošas sankcijas. Šobrīd esam saņēmuši sirsnīgu atvainošanos no "Miesniekiem", kas pauduši gatavību sadarboties šajā lietā," portālam "Delfi" notikušo komentēja Kauņas "Žalgiris" regbija kluba vadītājs Toms Bieliausks.

Visticamāk, tagad notikušo skatīs Baltijas TOP līgas rīkotāji un, iespējams, Lietuvas Regbija federācija.

Kā skaidroja LRF tehniskais direktors Sarkans, pārkāpums šobrīd nav Latvijas puses jurisdikcijā, jo noticis Baltijas sacensībās. Sākumā notikušo ir jāizskata Baltijas TOP līgas rīkotājiem un tikai tad par kaut kādām sankcijām var lemt Latvijas puse.

LRF valdes loceklis Māris Zeltiņš par notikušo spēlē Baldonē uzzināja no portāla "Delfi". "Smags jautājums. Jāizsver visi "par" un "pret", lai saprastu, kas noticis. Ja apstiprināsies, mēs izvērtēsim un tad pieņemsim lēmumus vai paudīsim savu viedokli. Nepatīkams atgadījums, bet tas nav noticis Latvijas sacensībās, un viņš nav Latvijas izlases spēlētājs un pat ne Latvijas pilsonis," sacīja Zeltiņš.

Atgādinām, ka šis ir jau otrais rasisma izpausmes gadījums saistībā ar kādu Latvijas sporta komandu. Eiropas Futbola federāciju asociācija (UEFA) pagājušajā nedēļā uz 10 Eirokausu spēlēm diskvalificēja "Ventspils" vārtsargu Konstantīnu Mahnovski, pret kuru bija iesākta lieta par iespējamām rasisma izpausmēm. Mahnovskis sodīts par incidentu UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas otrās kārtas atbildes spēlē ar Maltas klubu "Gzira United".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!