Foto: LETA
Latvijas Regbija federācija (LRF) ar ārzemju trenera Gerija Vokera piesaistīšanu izlasei cer izveidot līdzīgas ievirzes kā pašmāju hokejā, pauda organizācijas prezidents Aivars Pilenieks.

Britu speciālists Vokers par Latvijas izlases galveno treneri tika apstiprināts februārī, viņam stājoties krieva Sergeja Lisko vietā. Viņš pie valstsvienības stūres debitēs Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienā 4.maijā, kad komanda Baldones stadionā sacentīsies ar Dānijas valstsvienību, cenšoties priekšlaicīgi garantēt triumfu Eiropas čempionāta otrās konferences Ziemeļu divīzijā.

"Tālejoša šī sadarbība ar treneri pagaidām vēl nav plānota. Paskatīsimies, kas notiks šajā sezonā, un tad arī starp treneriem apspriedīsim, vai turpināt sadarbību. Līgums šobrīd ir noslēgts uz vienu gadu. Ir ideja izveidot līdzīgas ievirzes kā Hokeja federācijā," neslēpa Pilenieks.

Latvijas hokeja izlasi jau trešajam pasaules čempionātam pašlaik gatavo kanādiešu speciālists Bobs Hārtlijs, kurš spējis uzlabot komandas rezultātus, turklāt ar savām zināšanām dalās arī ar latviešu treneriem.

Tikmēr Vokers ar Latvijas regbistiem ir pastrādājis vien četrās treniņu sesijās.

"Latvieši informāciju vairāk uztver ar zīmējumiem un diagrammām, tāpēc visi zīmējumi tiek nosūtīti kandidātiem," izteicās Vokers, kura vadītā komanda šobrīd uz maču pret Dāniju gaida vēl četrus spēlētājus no Anglijas līgām. "Treniņos vairāk strādājam uz piespēlēm un spēles izjūtu, lai spēlētāji negaidītu trenera norādījumus, bet gan paši analizētu un adaptētos cīņai."

"Esmu priviliģēts trenēt Latvijas izlasi. Savukārt Dānijai ir spēcīgi vīri, turklāt viņi nesen uzvarēja Austriju. Sistēma ir vienkārša - ja uzvaram mēs ejam tālāk, ja viņi uzvar, tad to dara viņi. Dāņiem ir spēcīga priekšējā līnija ar pāris izteiktiem līderiem uzbrukumā un ciešu aizsardzību. Viņi ir labi organizēti," skaidroja Vokers.

Pirms mača Baldonē komandai vēl ir paredzēti trīs treniņi.

"Visi spēlētāji ir noskaņojušies, pārliecināti un lūkojas uzvarēt spēli. Spēlētāju sarakstu paziņosim trešdien, bet regbistos ir degsme un cieņa, spēlējot zem Latvijas karoga," teica Vokers.

Tikmēr Latvijas izlases regbists Valters Raņķis norādīja, ka iespaidi par jauno komandas treneri ir labi.

"Vokers vēl visus nepazīst, bet kauliņi lēnām liekas kopā. Žēl, ka leģionāri ierodas tik vēlu, bet cerams, ka viņi būs noskaņoti aktīvai spēlei. Stadions Baldonē ir fantastisks, un cerēsim uz labiem laika apstākļiem. Viss paliek pašu rokās," izteicās Raņķis.

"Spēlējot Anglijā, mūsu ārzemnieki jau šīs sistēmas pazīst, bet tāpat ar vienu treniņu ir par maz, lai to visu atstrādātu. Ir spēles stila izmaiņas - plašāki uzbrukumi, lielāka pārvietošanās, mēģināsim kompensēt problēmas pirmajā līnijā, tāpēc strādājam pie fiziskās izturības. Spēle solās būt dinamiska, jo dāņi uzspiež savu spēli, tāpēc aizsardzībai ir jāstrādā nopietni," tikmēr teica cits izlases treneris Kristaps Staņa.

Latvijas izlase pērn oktobrī Eiropas čempionāta Ziemeļu zonas otrās konferences mačos ar 24:7 pārspēja Somiju un ar 26:20 guva virsroku pār Austriju. Ar deviņiem punktiem divās spēlēs Latvija ir grupas līdere un jau sestdien var nodrošināt vietu pirmās konferences Ziemeļu divīzijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!