Foto: Reuters/Scanpix
Jaunzēlandes regbija izlase sestdien Velingtonā ar 14:10 (6:7) pieveica Dienvidāfriku. Pasaules rangu tabulas tradicionālo līderu spēkošanās vienmēr tiek uzskatīta par "gada naglu", un šī spēle nelika vilties – tā bija īsta milžu cīņa, kurā uzvarētājs noskaidrojās tikai ar tiesneša finālsvilpi.

Pielikušajā galvaspilsētas "Westpac" stadionā visas 80 minūtes noritēja sīva spēkošanās. 11. minūtē Ārons Krudens ar soda sitienu izvirzīja vadībā mājiniekus, taču jau pēc sešām minūtēm Kornals Hendikss apklusināja tribīnes ar piezemējumu (3:7). Puslaika beigās Krudens ar otro soda sitienu samazināja rezultāta starpību (6:7). Otrais puslaiks sākās ar mājinieku spiedienu, kas 48. minūtē vainagojās ar kapteiņa Mako piezemējumu (11:7). Puslaika vidū Handrē Polards ar dropsitienu samazināja rezultāta starpību (11:10), taču drīz Krudenu nomainījušais Bodens Barets atjaunoja četru punktu pārsvaru.

Jaunzēlandiešiem bija vairākas iespējas gūt otro piezemējumu, taču viesu aizsardzība izšķirošajā brīdī nepievīla - vienā epizodē dienvidāfrikāņu spēlētāji kā dzinējsuņu bars nogāza zemē ātrumu uzņēmušo milzi Džulianu Savea, bet citā - jaunzēlandiešu ātrais devītais numurs Ārons Smits izrāvās uz viesu ieskaites laukumu, taču afrikāņu piecpadsmitais numurs Villijs le Rū viņu pamanījās ne vien panākt, bet pat apsteigt un piespiest bumbu savā ieskaites laukumā, tādējādi neitralizējot briesmas.

Pēdējās minūtes aizritēja ar nepārtrauktu DĀR spiedienu, iedzenot "All Blacks" pie sava ieskaites laukuma, taču tumši zaļie uzbrukumu viļņi allaž atdūrās pret necaursitamu melnu mūri, dažkārt tikai dažu centimetru attālumā no ieskaites laukuma līnijas.

Pēdējos gados svaru kausi ir ievērojami nosvērušies pasaules čempionu labā - kopš 2009. gada, kad Jaunzēlande pēdējo reizi zaudēja pasaules regbija līderes pozīcijas, trīsreiz zaudējot DĀR, tā savu sīvāko sāncensi ir pārspējusi jau deviņas reizes, piekāpjoties tikai vienreiz.

Šī spēle bija īpaša DĀR kapteinim Žanam de Viljēram, kurš aizvadīja savu 100. spēli izlases sastāvā, kļūstot par piekto "centurionu" DĀR vēsturē pēc Persija Montgomerija, iepriekšējā izlases kapteiņa Džona Smita, kā arī Viktora Metfīlda un Braiena Habanas. Viņam gan vēl tālu līdz Jaunzēlandes kapteinim Ričijam Mako ar 131 spēli izlases sastāvā.

Ironiski, arī šoreiz nostrādāja "DĀR centuriona kapteiņa lāsts", ja jubilejas spēlē pretiniece bija Jaunzēlande - toreizējā kapteiņa Smita jubileju 2010. gadā "All Blacks" pamanījās sabojāt pat Dienvidāfrikas regbija cietoksnī Johannesburgā, turklāt visnotaļ nežēlīgā veidā - vēl dažas minūtes pirms spēles beigām DĀR bija vadībā ar pieciem punktiem, taču "All Blacks" ofensīva vainagojās ar kapteiņa Mako piezemējumu. Desmitais numurs Daniels Kārters gan netrāpīja realizāciju, tādējādi šķita, ka spēle beigsies neizšķirti, tomēr pēdējās sekundēs "All Blacks" atņēma mājiniekiem bumbu, jubilārs Smits nespēja aizturēt milzi Ma'a Nonu, kurš pārrāva DĀR aizsardzības līniju un iedeva piespēli Izraēlam Degam, kurš netraucēts guva uzvaru nesošo piezemējumu.

Pēc šīs spēles Jaunzēlande nostiprinājusies Regbija čempionāta vadībā ar 16 punktiem, DĀR ir 10 punkti (abām pēc četrām spēlēm), Austrālijai 6 punkti, bet Argentīnai - 2 punkti (abām pēc trim spēlēm).

Vēl šodien Austrālija Goldkoustā uzņems Argentīnu. Interesanti, ka Argentīna, kas vēl nav ne reizi nav svinējusi uzvaru Regbija čempionātā (pēdējoreiz pārspējusi Austrāliju 1997. gadā un nekad nav pieveikusi ne Jaunzēlandi, ne DĀR), savam pirmajam panākumam tuvāk bijusi tieši "zaļajā kontinentā", nevis dzimtajās pampās - 2012. gadā Argentīna izšķieda 13 punktu pārsvaru un zaudēja 19:23, bet pērn piekāpās tikai ar 13:14. Tā kā Goldkoustā gaidāms lietus, sagaidāma argentīniešu grupcīņas uzbrucēju dominēšana laukumā, kas varētu būt pirmais solis uz vēsturisko panākumu - ņemot vērā, ka argentīniešu uzbrucēji pilnībā nomāca pat dienvidāfrikāņus, kuru grupcīņa vienmēr ir bijusi viena no spēcīgākajām pasaulē, kamēr austrāliešiem tā tradicionāli ir vājā vieta.

Atlikušās Regbija čempionāta spēles: 27. septembri DĀR - Austrālija, Argentīna - Jaunzēlande, 4. oktobrī DĀR - Jaunzēlande, Argentīna - Austrālija.

Dienvidu puslodes gigantu turnīrā kopš 1996. gada Jaunzēlande uzvarējusi 12 reizes jeb tieši divreiz vairāk nekā Austrālija un DĀR kopā, kuras triumfējušas pa trim reizēm. Pašreizējā formāta Regbija čempionātā Jaunzēlande uzvarējusi abos līdzšinējos turnīros, turklāt pārspējot pretiniekus visās 12 spēlēs, bet kopumā turnīra trijos gados vēl nav zaudējusi nevienā spēlē, uzvarot 15 reizes un vienreiz samierinoties ar neizšķirtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!