Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Kas svarīgāks regbijā - novada lepnums vai izlases spožums? Ticiet vai neticiet, bet ar šādu jautājumu jūnijā un jūlijā nākas saskarties Latvijas regbija 7 izlases spēlētājiem un komandas vadībai.

Lieta tāda, ka Latvijas regbija 7 valstsvienības spēlētāji vienlaikus ir pieteikti gan Latvijas olimpiādes izšķirīgajiem mačiem, gan Eiropas kausa izcīņai, turklāt olimpiādes otrā posma spēles noteiktas vienā dienā ar "European Trophy" spēlēm. Ko darīt? Kuros mačos startēt? Kas svarīgāks – sava novada lepnums jeb tomēr Latvijas izlases spožums?

"Visi zināja, ka šāda problēma pastāv," sarunā ar portālu DELFI atklāja Latvijas izlases galvenais treneris Sergejs Lisko. "Diemžēl kalendāros neko mainīt vairs nevar un spēlētājiem jāizšķiras, kurās sacensībās startēt. Manā skatījumā nekā svarīgāka par izlases spēlēm nevar būt. Tagad "European Trophy" pirmā kārta ir klāt, bet ar mūsu izlases gatavību ir visnotaļ pašvaki. Vājš bijis treniņu apmeklējums. Malmē mūs gaida spēcīga grupa – jāstartē kopā ar Īriju, Izraēlu un Monako. Īrija ir Top līmeņa komanda, nopietns sāncensis ir arī Izraēla, nedrīkst nenovērtēt arī Monako valstsvienību. Varbūt sāncenšu augstais līmenis kādu ir nobiedējis?" retoriski jautā izlases galvenais treneris.

"Šajā kārtā vēl esam paspējuši ielēkt ejošā vilcienā, bet otrajā mūsu izlases sastāvs sakrīt ar Latvijas olimpiādes pieteikumiem par simt procentiem," turpina Lisko, kuram pirmās kārtas turnīrs Malmē būs debija pie valsts regbija 7 izlases stūres. "Izlases spēles vienmēr stāv augstāk par valsts mēroga sacensībām. Spēlēt par savu valsti ir gods. Taču šeit, izskatās, ir citas prioritātes," Lisko pauž sarūgtinājumu un ir neizpratnē par to, ka ir spēlētāji, kuri izlases vietā oficiālā "Rugby Europe" turnīrā dod priekšroku dalībai Latvijas olimpiādē, tiesa, arī svarīgām sacensībām valsts regbija kalendārā, kuras norises laiks sakritīs ar "European Trophy" otro posmu 2. un 3. jūlijā Prāgā.

"Pēc atgriešanās no Malmes gribu meklēt dialoga iespējas ar Latvijas Regbija federācijas vadību, jo Latvijas valstsvienība nav mana personiskā komanda. Katrs tās dalībnieks ir arī valsts dalībnieks," saka Sergejs Lisko. "Aizstāvēt savas valsts prestižu Eiropas kausa izcīņā tomēr ir daudz svarīgāk, nekā spodrināt sava novada vai pilsētas godu."

"Parasti pirms starta oficiālās sacensībās ir daudz informācijas un pastiprināta interese par komandu, bet šoreiz iestājies tāds dīvains klusums," secina Lisko. "Arī gatavošanās iznāca ļoti tālu no ideālā. Treniņos pietiktu ar 20 spēlētājiem, lai komanda ideāli sagatavotos, taču izdevās paveikt tikai apmēram 30 procentu no plānotā, jo spēlētājiem prioritātes ir dažādas. Nodarbību apmeklējums bija pat katastrofāli zems."

"Pēdējā brīdī esam spiesti izdarīt izmaiņas spēlētāju virknējumā. Tā pieredzējušo Viktoru Silvoniku no trenera palīga pārcēlām par spēlētāju, bet kā asistents līdzi dosies Normunds Struža," Atklāj Sergejs Lisko. "Savukārt otrs palīgs Arvis Pilenieks nav redzēts ne treniņos, ne arī pirms un pēc tiem..."

"Lai arī sagatavošanās pirmajam posmam neiznāca īsti kā vajadzētu, paldies tiem puišiem, kuri brauks uz Malmi," optimismu nezaudē Lisko. "Lai arī dažiem ir līdz galam nesadziedētas traumas, mums ir diezgan laba komanda, kas ceļu nevienam negriezīs. Tagad jāmeklē dialoga iespējas, kā tālāk attīstīt situāciju. Es gribu darīt savu darbu – trenēt komandu. Turklāt ļoti labi trenēt!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!