Foto: AFP/Scanpix
Velsas un Samoa regbisti svētdien sekmīgi uzsāka dalību Pasaules kausa izcīņā – Velsa A grupā sakāva Urugvaju ar 54:9 (28:9), bet Samoa B grupā pārspēja ASV ar 25:16 (14:8).

Ja pirms turnīra par "nāves grupu" tika nodēvēta A grupa, kurā četras no piecām izlasēm ir pasaules pirmajā desmitniekā, kopā ielozējot regbija gigantus Austrāliju, Angliju un Velsu, tad Japānas sensacionālā uzvara pār DĀR ļauj šādu godu piešķirt arī B grupai - par absolūto favorīti uzskatītajai DĀR nu ir ar zobiem un nagiem jāizkaro sava vieta zem saules.

Japānas piemērs tam, kā Dāvids arī regbija laukumā var nogāzt Goliātu, izrādījās lipīgs: Urugvajas izlase, kas lielākoties sastāv no amatieriem, ar desmitā numura Felipes Berkesi diviem soda sitieniem 9. minūtē panāca negaidīto 6:0. Tomēr Velsa, kas pirms turnīra īsā laikā zaudēja vairākus pamatsastāva spēlētājus, nebija noskaņota Kārdifas "Millennium" stadionā piedzīvot apkaunojumu, un 14. minūtē Samsons Lī realizēja mājinieku pārsvaru (7:6), bet pēc piecām minūtēm centrs Korijs Alens ļāva mājinieku līdzjutējiem uzelpot vieglāk (14:6). Kaut gan 24. minūtē Berkesi trāpīja trešo soda sitienu (14:9), līdz puslaika beigām Alens nokārtoja "hat trick" (28:6), spēles liktenis bija izšķirts. Otrajā puslaikā Holams Eimoss, Džastins Tipuriks un divreiz Garets Deiviss nokārtoja formalitātes - 54:9 Velsas labā. Velsas panākumu apēnoja vairāku spēlētāju savainojumi, izlasei aizvien vairāk atgādinot lazareti. Vissmagāk cieta "hat trick" autors Alens, kuram turnīrs izskatās beidzies.


Pēc šīs spēles A grupā Velsai un Anglijai ir pa 5 punktiem, Fidži un Urugvajai punktu nav, bet Austrālija pirmo spēli aizvadīs 23. septembrī pret Fidži.

Savukārt Braitonā B grupas spēlē Samoa ar Tima Nanai-Viljamsa un Ofisas Treviranusa piezemējumiem un Tusi Pisi precizitāti nodrošināja izšķirošo pārsvaru pār ASV - 25:11. Krisa Bomena piezemējums 74. minūtē (25:16) radīja nelielu intrigu, tomēr saliniekiem bez īpašām problēmām izdevās noturēt uzvaru.

Pēc šīs spēles B grupā Samoa un Japānai ir pa četriem punktiem, DĀR - 2, ASV punktu nav, bet Skotija pirmo spēli aizvadīs 23. septembrī pret Japānu, savukārt 26. septembrī Samoa būs jāiztur pret DĀR, kas ar pārliecinošu uzvaru centīsies sākt reputācijas atgūšanu.

Šodienas pēdējā spēlē pret Argentīnu savu kroni sāk aizstāvēt Jaunzēlande. Šai spēlei būs izšķirošā nozīme vietu izkārtojumam C grupā, kur sagaidāms, ka tieši šīs komandas iekļūs ceturtdaļfinālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!