Foto: DELFI

Virkne lielu sporta organizāciju neatbalsta Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) virzīto priekšlikumu par sporta budžetēšanas nodošanu Latvijas Sporta federāciju padomei (LSFP).

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas un Sporta apakškomisijas kopsēdē Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) pārstāvis pauda, ka IZM lēmums ir saistīts ar diviem riskiem. Pirmais risks ir konflikta situācijas izveide ar Sporta likumu un Sporta politikas pamatnostādnēm 2022.-2027.gadam, bet otrais risks ir reformas iespējamā ietekme uz sportistu sagatavošanu olimpiskajām spēlēm.

Savukārt gan LSFP, gan IZM pārstāvji atkārtoti komisijas un apakškomisijas kopsēdē norādīja, ka sporta budžetēšanas nodošana LSFP nekādā veidā neietekmēs Latvijas sagatavošanos procesu olimpiskajām spēlēm 2024.gadā.

Latvijas Paralimpiskās komitejas (LPK) prezidente Daiga Dadzīte norādīja, ka sporta finansējuma reformas gadījumā organizācija zaudēs savas apakšprogrammas, kas ir mērķētas uz parasporta attīstību. Kā skaidroja Dadzīte, kamēr LSFP nav izstrādāti kritēriji saistībā ar parasportu, tikmēr LPK nevar atbalstīt IZM plānotās izmaiņas.

Latvijas Sporta izglītības iestāžu direktoru padome izcēla, ka izteiktās pārmaiņas nerada ne drošības, ne pārliecības sajūtu, jo sākumā tika izveidota reforma un tikai pēc tam tiek domāts par reformas kritērijiem un precīzu informāciju par pašām reformām.

Latvijas Komandu sporta spēļu asociācijas izpilddirektors Kaspars Gorkšs papildināja, ka trūkstot informācijas, kā LSFP ilgtermiņā pārvaldīs finansējuma sistēmu un turpinās darbību ilgtermiņā. Gorkšs norāda, ka līdz ar reformas datu aprēķina neesamību federācijas ir ļoti piesardzīgas atbalstīt finansējuma centralizēšanu.

Papildus kopsēdes laikā vairāki Saeimas deputāti, tostarp Izglītības komisijas priekšsēdētājs Arvils Ašeradens (JV), Aleksandrs Kiršteins (NA) un Aigars Bikše (AP), izrādīja neizpratni par to, kā tieši jaunā sistēma būs efektīvāka par pašreizējo, kā arī atkārtoti norādīja, ka IZM piedāvātā informācija ir ļoti vispārīga un ir nepieciešams padziļinātāks skaidrojums reformas īstenošanai.

Iepriekš ziņots, ka izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (K) norādīja, ka, nododot sporta budžetēšanu Latvijas Sporta federāciju padomei, tiks mazināti riski, kas saistīti ar finansējuma dubultu piešķiršanu, līdzekļu trūkumu un sarežģītību finansēšanas sistēmā.

Papildus Muižniece atgādināja, ka jauna, centralizēta sistēma nenozīmē, ka tiks pārtraukti dialogi ar dažādām asociācijām, bet tā ļaus izvairīties no vienu un to pašu līgumu iesniegšanas vairākās padomēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!