Foto: EPA/Scanpix/LETA

Tenisa profesionāļu asociācija (ATP) trešdien nosodīja Vimbldonas turnīra organizatoru lēmumu aizliegt Krievijas un Baltkrievijas tenisistiem piedalīties šī gada turnīrā.

Jau ziņots, ka Vimbldonas čempionātā rīkotāji trešdien paziņoja, ka Krievijas un Baltkrievijas tenisistiem būs liegts piedalīties sezonas trešajā "Grand Slam" turnīrā.

ATP vadība apgalvo, ka aizliegums, kas attiecas uz visiem Lielbritānijas Tenisa asociācijas (LTA) rīkotajiem pasākumiem Lielbritānijā, ir diskriminējošs un rada bīstamu precedentu.

Kopš Krievijas izraisītā kara sākuma Ukrainā Krievijas un Baltkrievijas spēlētājiem bija atļauts ATP turnīros startēt, taču viņi nevarēja izmantot savas valsts simbolus.

Starptautiskā Tenisa federācija (ITF) ir aizliegusi abu valstu komandām piedalīties Deivisa kausa izcīņā un Billijas Džīnas Kingas kausa izcīņā.

"Mēs uzskatām, ka Vimbldonas turnīra rīkotāju un LTA šodien pieņemtais lēmums izslēgt Krievijas un Baltkrievijas spēlētājus no šī gada turnīra zāliena laukumos ir negodīgs un var radīt kaitīgu precedentu," teikts ATP paziņojumā.

"Diskriminācija pilsonības dēļ ir arī mūsu vienošanās ar Vimbldonas turnīra organizatoriem pārkāpums, jo tā nosaka, ka spēlētāju pielaišana sacensībām ir balstīta tikai uz ATP rangu. Mūsu sporta veids lepojas, ka darbojas, balstoties uz nopelnu un godīguma pamatprincipiem, spēlētājiem vietu turnīros nopelnot, pamatojoties uz ATP rangu," teikts paziņojumā.

Vienlaicīgi ATP uzsver, ka stingri nosoda Krievijas iebrukumu Ukrainā un ir solidāra ar miljoniem nevainīgu cilvēku, kurus skāris karš.

ATP paziņojumā arī apstiprina, ka arī turpmāk abu nosaukto valstu sportistiem būs iespēja startēt tās turnīros zem neitrālā karoga.

ATP ranga pirmajā trīdesmitniekā ir četri Krievijas tenisisti, tajā skaitā planētas otrā rakete Daņiils Medvedevs, bet WTA ranga pirmajā četrdesmitniekā ir piecas Krievijas sportistes. Augstākā līmeņa tenisistes ir arī Baltkrievijai, divām - Arinai Sabaļenkai un Viktorijai Azarenkai - atrodoties ranga pirmajā divdesmitniekā.

Prestižais turnīrs norisināsies no 27.jūnija līdz 10.jūlijam.

Vimbldonas čempionāts būs pirmais "Grand Slam" turnīrs, kurā Krievijas karadarbības Ukrainā dēļ tiks liegta dalība Krievijas un Baltkrievijas tenisistiem.

Vimbldonas turnīra rīkotāji atsevišķu valstu sportistiem iepriekš liedza spēlēt pēc Otrā pasaules kara, kad sacensībās nedrīkstēja piedalīties Vācijas, Japānas un vēl vairāku valstu tenisisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!