Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Horvātu tenisists Marins Čiličs ceturtdien pirmo reizi karjerā sasniedza Austrālijas atklātā čempionāta finālu, gada pirmajā "Grand Slam" turnīrā kādam no viņa pārstāvētās valsts sportistiem tik tālu tiekot pirmoreiz vēsturē.

Ar sesto numuru izliktais Čiličs pusfināla mačā ceturtdien trijos setos ar 6-2 7-6 (7:4) 6-2 pārspēja britu Kailu Edmundu, kurš pasaules rangā atrodams 49. vietā.

Izšķirošajā mačā par trofeju viņš svētdien tiksies ar pašreizējo turnīra čempionu Rodžeru Federeru no Šveices vai Dienvidkorejas cerību Hjonu Čunu, kuri savu pusfinālu aizvadīs piektdien.

Čiličs Austrālijas atklātā čempionāta pusfinālu sasniedza pēc tam, kad ceturtdaļfināla cīņu pret viņu nebija spējīgs pabeigt pasaules pirmais numurs Rafaels Nadals no Spānijas.

"Otrajā setā man spēle kaut kā nevedās no rokas, nespēju īsti pretoties Edmunda servei. Tomēr saglabāju koncentrēšanos un centos izspēlēt katru punktu. Bija svarīgi otrā seta taibreikā saglabāt spiedienu," pēc ceturtdienas uzvaras teica Čiličs. "Trešajā setā ievēroju, ka Edmunds pārāk viegli palaida dažas bumbas, viņa kustības bija ierobežotas, tāpēc centos bumbu kustināt pēc iespējas vairāk."

Horvāts gan nekautrējās uzslavēt savu 23 gadus veco ceturtdienas pretinieku, uzsverot, ka viņam priekšā spoža nākotne.

Savas karjeras laikā Čiličs līdz šim izcīnījis vienu "Grand Slam" titulu, 2014. gadā triumfējot ASV atklātajā čempionātā.

Savukārt Edmunds šajā turnīrā kļuva tikai par sesto britu, kurš sasniedzis "Grand Slam" pusfinālu, kopš 1968. gadā sākās atklātā ēra. Pēdējos gados izteikts Lielbritānijas pirmais numurs bijis Endijs Marejs, tomēr viņš neilgi pirms turnīra izlēma veikt jaunu operāciju un vēl vairākus mēnešus neatgriezīsies laukumā.

Ja Edmunds būtu pieveicis Čiliču, viņš nākamnedēļ kļūtu par Lielbritānijas tenisa pirmo raketi, apsteidzot tieši Mareju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!