Foto: EPA/Scanpix/LETA

Slavenais serbu tenisists Novāks Džokovičs pēc gadu mijas drīkstēs spēlēt sezonas pirmajā "Grand Slam" turnīrā Austrālijas atklātajā čempionātā, jo viņam atcelts liegums iebraukt valstī, vēsta BBC.

Serbu zvaigzne šī gada sākumā izraisīja vienu no lielākajiem sporta skandāliem pēdējos gados. Būdams Covid-19 skeptiķis, serbs nebija potējies pret Covid-19, tomēr nepotējušās personas tobrīd nedrīkstēja iebraukt Austrālijā, ja vien nav īpaši medicīniski attaisnojumi. Tā kā Džokovičam nebija argumentu, kādēļ nav potējies pret Covid-19, tad viņam anulēja Austrālijas vīzu.

Austrālijas tiesa atcēla valsts iestāžu lēmumu par Džokoviča vīzas anulēšanu, bet vēlāk toreizējais Imigrācijas ministrs Alekss Hauks ar speciālu lēmumu izraidīja serbu no Austrālijas un automātiski Džokovičs saņēma liegumu trīs gadus iebraukt valstī. Ministrs toreiz tiesai sacīja, ka Džokoviču "daži uztvēra kā antivakcīnu aktīvistu kopienas talismanu", un viņa klātbūtne šajā valstī var izraisīt "pilsoniskos nemierus".

Tomēr tagadējais Austrālijas Imigrācijas ministrs Endrjū Džilss, kas amatā stājās maijā, pieņēmis lēmumu un atcēlis Džokovičam liegumu trīs gadus iebraukt valstī, tādējādi viņš drīkstēs spēlēt "Australian Open", vēsta BBC.

"Australian Open" direktors Kreigs Tailijs aģentūras "Associated Press" austrāliešu nodaļai pauda pārliecību, ka serbs spēlēs Melburnā. "Zinu, ka Novāks grib atbraukt un spēlēt. Viņam patīk Austrālija, un šeit viņš guvis lielākos sasniegumus," sacīja Tailijs.

Džokovičs ir visu laiku tituliem otrs bagātākais tenisistes, izcīnot uzvaras 21 "Grand Slam" turnīrā, bet līderis ar 22 tituliem ir Rafaels Nadals. Lielāko daļu – deviņus – titulu serbs izcīnījis tieši Melburnā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!