Foto: AFP/Scanpix

Serbu zvaigzne Novāks Džokovičs svētdien pirmoreiz karjerā triumfēja Francijas atklātajā tenisa čempionātā, turklāt viņš uzvarēja ceturtajā "Grand Slam" turnīrā pēc kārtas.

Finālā sacensību galvenais favorīts ar 3-6, 6-1, 6-2, 6-4 droši pieveica britu Endiju Mareju, kurš arī tiecās pēc sava pirmā "French Open" titula karjerā.

Pēc zaudēta pirmā seta nākamajos divos Džokovičs bija ievērojami pārāks. Arī ceturtajā setā serbs spēja iegūt divu breiku pārsvaru, tomēr Marejam izdevās uz brīdi atgriezt intrigu, jo pie rezultāta 2-5 skots vienu breiku atspēlēja. Mača beigas gan Džokovičs nospēlēja pārliecinoši, ar trešo mačbumbu triumfējot turnīrā.

Džokovičs svētdien tika pie sava divpadsmitā "Grand Slam" uzvarētāja titula. Pērn viņš uzvarēja Austrālijas, Vimbldonas un ASV čempionātos, bet Francijā finālā zaudēja šveicietim Stanam Vavrinkam, savukārt šosezon gada sākumā viņš izcīnīja arī savu sesto Austrālijas atklātā čempionāta uzvarētāja titulu, finālā uzveicot tieši Mareju.

Tagad Džokovičs kļuvis tikai par trešo vīru vēsturē, kuram vienlaicīgi pieder visi četri "Grand Slam" titulu - iepriekš to paveikuši vēl arī amerikānis Dons Badžs un austrālietis Rods Leivers. Tāpat viņš pievienojies Rafaelam Nadalam, Rodžeram Federeram, Andrē Agasi, Rojam Emersonam, Leiveram, Badžam un Fredam Perijam, kuri ir vienīgie tenisisti, kas vismaz reizi uzvarējuši visos četros "Grand Slam" turnīros.

Džokovičs uzvarējis 28 "Grand Slam" mačos pēc kārtas, bet šogad ieguvis sešus titulus un jau pašlaik kvalificējies novembrī gaidāmajam sezonas noslēguma turnīram.

Šī bija ceturtā reize, kad Džokovičs spēlēja "French Open" finālā, bet viņš tajā nespēja triumfēt arī 2012. un 2014.gadā, kad titula mačos zaudēja spānim Rafaelam Nadalam, tāpēc tikai svētdien tika pie pirmā titula šajās sacensībās.

Džokovičs trešdien, sasniedzot ceturtdaļfinālu, kļuva par pirmo spēlētāju šī sporta veida vēsturē, kurš turnīru prēmijās nopelnījis vismaz 100 miljonus dolāru (89 miljonus eiro).

Kopš 2010. gada Vimbldonas sacensībām Džokovičs "Grand Slam" ietvaros tikai vienu reizi nav spējis aizkļūt līdz pusfinālam, apstājoties ceturtdaļfinālā. Savukārt labāko astotniekā viņš bijis katru reizi kopš 2009. gada Vimbldonas turnīra.

Tikmēr Marejs piektdien pusfinālā pārtrauca pērnā gada uzvarētāja Vavrinkas 12 uzvarētu spēļu sēriju turnīrā. Marejs kļuva par desmito tenisistu atklātās tenisa ēras laikā, kurš spējis iekļūt visu četru "Grand Slam" turnīru finālos. Tāpat viņš svētdien kļuva par pirmo britu kopš 1937. gada, kurš spēlēja Francijas atklātā čempionāta finālā.

Kā vēstīts, Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis aizkļuva līdz astotdaļfinālam, kurā trešdien ar 6-4, 2-6, 2-6, 3-6 zaudēja beļģim Dāvidam Gofānam. Turnīru latvietis noslēdzis ar 180 ATP pasaules ranga punktiem, kas viņam nākamajā reitingā ļaus krietni uzlabot savu pozīciju.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!