Foto: AFP/Scanpix

Pateicoties smagām uzvarām, par šī gada Vimbldonas tenisa čempionāta vīriešu vienspēļu sacensību finālistiem piektdien kļuva ATP ranga līderis Novāks Džokovičs un mājinieku lielākā cerība Endijs Marejs.

Aizvadot ilgāko pusfinālu Vimbldonas sacensību vēsturē, serbs ar 7-5, 4-6, 7-6 (7:2), 6-7 (6:8), 6-3 uzveica argentīnieti Huanu Martinu del Potro.

Viss mačs ritēja ļoti līdzīgā cīņā. Pirmajā setā izšķirošais bija 12.geims un Džokovičs uzvarēja ar 7-5, bet otrajā del Potro salauza pretinieka servi septītajā geimā, saspringtā duelī esot pārāks ar 6-4.

Arī trešajā setā izšķirošais varēja būt 12.geims, kad Džokovičs ieguva trīs setbumbas, tomēr šoreiz argentīnietis atspēlējās. Pēc tam taibreikā serbs gan bija ievērojami labāks, uzvarot ar 7:2.

Ceturtajā setā Džokovičs lauza pretinieka servi septītajā geimā, bet jau nākamajā geimā del Potro spēja atspēlēties un atkal panākt neizšķirtu. Arī šajā setā uzvarētājs tika noskaidrots taibreikā un likās, ka arī tajā labāks būs Džokovičs, tomēr del Potro veica divas atspēlēšanās sērijas, otrajā no tām atvairot arī divas mačbumbas un skaistā cīņā esot pārāks ar 9:7.

Zīmīgi, ka jau pēc ceturtā seta šis mačs bija kļuvis par visu laiku garāko Vimbldonas sacensību pusfināla maču, bet sportistiem uz spēka izsīkuma robežas bija jāturpina cīņa piektajā setā. Tā sestajā geimā Džokovičs neizmantoja breikbumbu, bet astotajā geimā tomēr viņam izdevās lauzt argentīnieša servi. Nākamajā geimā gan del Potro panāca breikbumbu, tomēr neizmantoja to un Džokovičs fantastiskā spēka pārbaudē tika pie dramatiska panākuma.

Arī pats Džokovičs pēc cīņas atzinis, ka šis bijis viens no aizraujošākajiem mačiem, kurā pats piedalījies. Viņš "Grand Slam" turnīra finālā iekļuvis 11.reizi karjerā.

Džokovičs Vimbldonas turnīra finālu sasniedzis otro reizi karjerā. 2011.gadā viņš triumfēja sacensībās.

Serbs vismaz pusfinālā spēlējis katrā "Grand Slam" turnīrā no 2010.gada Vimbldonas sacensībām. Garāka sērija vēsturē atklātajā ērā izdevusies vien šveicietim Rodžeram Federeram, kurš sasniedza 23 "Grand Slam" pusfinālus pēc kārtas.

Savukārt del Potro bija vien otrais argentīnieti vēsturē, kurš sasniedzis Vimbldonas pusfinālu. Iepriekš to bija paveicis arī Davids Nalvandjans. Del Potro "Grand Slam" sacensību pusfinālā spēlēja pirmoreiz kopš 2009.gada, kad triumfēja ASV atklātajā čempionātā.

Zīmīgi, ka ne Džokovičs, ne del Potro pirms šī mača turnīrā nebija zaudējuši nevienā setā.

Finālā Džokovičs Mareju, kurš pusfinālā spēja salauzt poļa Ježija Janoviča pretestību - 6-7 (2:7), 6-4, 6-4, 6-3.

Pirmajā setā Marejs 12.geimā ieguva divas setbumbas, tomēr Janovičs atspēlējās un taibreikā jau bija pārāks. Tomēr izšķirošais mačā bija trešais sets - Janovičs ieguva vadību ar 4-1, bet turpinājumā zaudēja piecus geimus pēc kārtas.

Pēc trešā seta organizatori izlēma aizvērt centrālā korta jumtu, kas spēlē lika ņemt pauzi, un par to Marejs bija ļoti neapmierināts. Tomēr arī ceturtajā setā viņš savu padarīja un neļāva poļu sensācijai sasniegt finālu.

Marejs tagad uzvarējis jau 17 mačos pēc kārtas uz zāles seguma, jo pērn viņš augustā triumfēja Londonas olimpiskajās spēlēs. Savukārt Vimbldonā pērn finālmačā skots piekāpās Rodžeram Federeram.

Fināls tiks aizvadīts svētdien.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!