Foto: AFP/Scanpix / LETA

Ilggadējais Latvijas tenisa līderis Ernests Gulbis uzskata, ka Krievija ar savu iebrukumu Ukrainā ir pārkāpusi visas robežas, un tam nav nekāda attaisnojuma, tomēr viņš norādīja, ka šobrīd ir jābūt ļoti uzmanīgiem ar to, kurus sabiedrība vaino pie karadarbības, viņš pastāstīja intervijā LTV raidījumam "Sporta Studija".

"Manuprāt tagad ir ļoti svarīgi runāt publiski par to, kas notiek Ukrainā. No savas puses varu teikt, ka gandrīz vienmēr esmu varējis saprast ģeopolitiskās spēles, kuras spēlē politiķi un valdības. Bieži vien šīs spēles bijušas nepieciešamas, bet ir robeža. Manuprāt šī robeža tika pārkāpta tad, kad Krievija iebruka Ukrainā, un tur sākās karš. Cilvēki mirst, un mums jādara viss iespējamais, lai apturētu šo karu. Tam nav attaisnojuma ne pie kādiem apstākļiem," sarunā ar LTV žurnālistu Reini Ošenieku stāstīja Gulbis.

"Mums visiem kopīgi jāuzmanās, ko vēlamies vainot šajā sakarā. Ir ļoti jāuzmanās par naida kurināšanu, nedrīkst pieļaut, ka daļa cilvēku nosoda pilnīgi visus krievus," viņš turpināja. "Manuprāt, ir milzīgs daudzums cilvēku gan Krievijā, gan Krievijas pilsoņi ārpus tās, kuri ir pret šo ārprātu. Es uzskatu, ka nedrīkst visus cilvēkus, kuri runā vienā valodā ar agresoru, vainot karā. Tepat aiz stūra ir visas ekstrēmistu organizācijas, kas šādi domā un pamato nevainīgu cilvēku spridzināšanu. Mums jāmēģina pasargāt savus bērnus, mums ir jādomā par to, kā šo visu pasniegt viņiem. To vajag darīt caur iecietību un mīlestību."

Gulbis neuzskata par pareizu visu Krievijas sportistu izslēgšanu no tenisa aprites. Kā piemēru viņš minēja gadījumus, kad Krievijas pilsoņi pirms ilga laika ir aizbraukuši uz citu valsti un viņu 10 gadus vecais bērns vairs nevar piedalīties turnīros. "Kāda viņiem ir saistība? Kā mēs varam sodīt šo bērnu, nepielaižot viņu pie turnīra. Jābūt ļoti uzmanīgiem. Cilvēki Krievijā sāks par kaut ko aizdomāties tikai tad, kad viņiem nebūs, ko ēst. Tad, kad viņiem nebūs naudas kontā. Tad, kad viņiem nebūs tehnoloģiju. Tie visi ir pareizi ietekmes līdzekļi, kā var šo karadarbību apstādināt. Jā, dažiem sportistiem ir tieša saistība ar varu. Pasaules pirmā rakete Daniils Medvedevs padsmit gadu vecumā aizbrauca dzīvot uz Franciju. Viņš dzīvo, trenējas un maksā nodokļus tur. Vecāki viņam ir tur. Vai viņš ir jāsoda? Nedrīkst visus mest vienā laivā," uzskata Gulbis.

Gulbis atzina, ka šajā situācijā viņš nožēlo, ka viņam nav aktīvu sociālo tīklu profilu. Šajā brīdī ir svarīgi saviem sekotājiem nodot savas domas un iedvesmot viņus. "Parādīt viņiem to īstenību, kuru redzi tu, būdams Latvijā. Mums ir brīva prese, mums nav tādu problēmu kā Krievijā ar to drausmīgo propagandu."

Gulbis pirms divām dienām sazvanījies ar Ukrainas tenisistu Serhiju Stahovski, kurš šobrīd aizstāv savu dzimteni. Viņš esot stāstījis, ka atstājis savu sievu un trīs bērnus citā valstī un atlidojis uz Kijevu pie tēva un brāļa palīdzēt. "Man nav kā to komentēt. Tas ir ārprāts. Tas izraisa milzīgu cieņu, bet ārprāts, kā tas nonācis līdz šim."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!