Foto: AP/Scanpix/LETA

Titulētais Šveices tenisists Rodžers Federers ceturtdien Londonā ATP sezonas noslēguma turnīra jeb "ATP Finals" apakšgrupu kārtu noslēdza ar 6-7 (5:7), 6-4, 6-1 uzvarot horvātu Marinu Čiliču, sacensībās izcīnot trešo panākumu trīs mačos.

Federers desmito reizi karjerā "ATP Finals" turnīra pusfinālu sasniedzis bez zaudējumiem.

Pasaules ranga vicelīderis Federers jau iepriekš bija nodrošinājis vietu sacensību pusfinālā, jo pirms tam bija pārspējis arī amerikāni Džeku Soku un talantīgo Vācijas tenisistu Aleksandru Zverevu.

Mačs pret ranga sesto raketi Čiliču šveicietim gan sanāca ļoti sīvs. Pirmajā setā nevienam tenisistem neizdevās tikt pie punkta sāncenša servē, lai gan Federeram bija četras breika iespējas. Savukārt taibreikā Čiličs panāca vadību 4:1, pēc tam to nosargājot.

Savukārt otrajā setā šveicietis jau pats atspēlēja vienu breiku, bet desmitajā geimā beidzot tika pie punkta Čiliča servē, pa setiem panākot izlīdzinājumu. Pēc tam jau horvāts nespēja izrādīt sīvu pretestību, Federeram panākot 3-0, vēl reizi punktu Čiliča servē gūstot sestajā geimā.

"Šī bija smaga spēle, jo atrados iedzinējos ar vienu setu un pretiniekam bija breika iespēja. Tomēr atradu ceļu, lai izkļūtu no šīs situācijas. Priecājos par savu sniegumu, jo kortā darbojos atraisīti," pēc mača sacīja Federers, kurš pusfinālā tiksies vai nu ar austrieti Dominiku Tīmu, vai beļģi Dāvidu Gofēnu.

Zīmīgi, ka Federers un Čiličs pirms nepilniem četriem mēnešiem turpat Londonā tikās Vimbldonas čempionāta finālā, kad arī uzvaru guva Federers.

Borisa Bekera vārdā nosauktajā grupā Federers ieņēma pirmo vietu ar trīs uzvarām tikpat spēlēs. Viņš šobrīd ir lieliskā formā, jo uzvarējis jau 13 mačos pēc kārtas.

Savukārt otrs pusfinālists no šīs grupas noskaidrosies vēlāk ceturtdien Zvereva un Soka duelī. Abiem ir pa vienai uzvarai divās spēlēs, kamēr Čiličs turnīru noslēdzis ar trim neveiksēm.

Tikmēr no Pīta Samprasa vārdā nosauktās grupas pusfinālu jau sasniedzis bulgārs Grigors Dimitrovs, bet Tīms izšķirošajā mačā par vietu turnīra labāko četriniekā spēkosies ar Gofēnu no Beļģijas. Šajā grupā spēlēja arī ranga līderis Rafaels Nadals, kurš pēc neveiksmes pirmajā spēlē traumas dēļ no turnīra izstājās, viņa vietu ieņemot rezervistam Pavlo Karrenjo-Bustam no Spānijas.

Jāpiebilst, ka šajā turnīrā Federers kļuvis par visu laiku visvairāk sacensībās nopelnījušo sportistu pasaulē, apsteidzot golferi Taigeru Vudsu. Federers karjerā naudas balvās ticis pie 110 miljoniem ASV dolāru (94 miljoniem eiro).

Bez Federera neviens cits no šī gada "ATP Finals" dalībniekiem šajās prestižajās sacensībās pie titula nav ticis. Divas reizes turnīra finālā spēlējis Nadals, taču pirms septiņiem gadiem viņš zaudēja Federeram, bet 2013.gadā - serbam Novākam Džokovičam.

Pērn turnīrā pirmo reizi triumfēja brits Endijs Marejs, bet vēl pirms tam četrus gadus pēc kārtas uzvarēja Džokovičs, kuram kopā ir pieci šo sacensību uzvarētāja tituli. Tiesa, šie abi sportisti veselības problēmu dēļ sezonas otro pusi izlaida, abiem novembrī izkrītot no pasaules ranga labāko desmitnieka.

Bez Federera un Nadala "ATP Finals" sacensībās iepriekš spēlējuši Čiličs, Tīms un Gofēns, kuri turnīrā piedalījās arī pērn, kamēr Zverevam, Dimitrovam, Sokam un Karrenjo-Bustam šī ir debija sacensībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!