Foto: AP/Scanpix
Francūziete Mariona Bartolī ceturtdien kā pirmā sasniegusi Vimbldonas tenisa čempionāta sieviešu vienspēļu finālu, kas ir viņas augstākais sasniegums "Grand Slam" turnīros.

Ar 15.numuru izsētā Bartolī visai pārliecinoši ar rezultātu 6-1, 6-2 divos setos bija pārāka pār turnīrā ar 20.numuru izlikto Beļģijas tenisisti Kirstenu Flipkensu.

Divdesmit astoņus gadus vecajai Bartolī šī ir otrā reize karjerā, kad izdevies sasniegt kādu no "Grand Slam" turnīru vienspēļu fināliem. Iepriekšējo reizi viņai tas izdevās arī Vimbldonas čempionātā 2007.gadā.

Bartolī pēc uzvarētā pusfināla mača atklāja, ka panākuma atslēga bijusi neliela nosnaušanās ģērbtuvēs tieši pirms cīņas sākuma. "Tā bija īsa nosnaušanās - 15 līdz 20 minūtes -, un tad devos uz kortu. Savam fizioterapeitam pateicu, lai mani pamodina, ja nu kas. Pamodos 12.30 un 12.40 devos uz iesildīšanos. Tāda nu es esmu," pastāstīja tenisiste.

Vimbldonas finālā, kas paredzēts sestdien, Bartolī cīnīsies pret vācieti Sabīni Liziki, kas izlikta ar 23.numuru. Liziki grūtā trīs setu cīņā ar 6-4, 2-6, 9-7 otrajā pusfināla mačā pieveica ar ceturto numuru izsēto polieti Agņešku Radvansku.

Divdesmit trīs gadus vecajai Liziki šis ir augstākais sasniegums viņas karjeras laikā "Grand Slam" turnīros. Vāciete līdz šim tikai vienu reizi - Vimbldonas 2011.gada čempionātā - bija iekļuvusi augstākās raudzes turnīru pusfinālā, bet vēl ne reizi finālā.

Liziki ir pirmā vācu tenisiste kopš 1999.gada, kas iekļuvusi kāda no "Grand Slam" turnīru fināliem. Pēdējo reizi tas izdevās leģendārajai Štefijai Grāfai, kas pirms 14 gadiem Francijas atklātajā čempionātā triumfēja pār šveicieti Martinu Hingisu.

Kā ziņots, Vimbldonas vienspēļu pusfinālā vīriešiem ATP ranga līderis Novāks Džokovičs no Serbijas spēkosies ar argentīnieti Huanu Martinu del Potro, kurš turnīrā izlikts ar astoto numuru.

Savukārt otrajā pusfinālā ar 24.numuru izliktais poļu milzis Ježijs Janovičs tiksies ar ATP ranga vicelīderi Endiju Mareju.

Vīriešu pusfināli paredzēti piektdien.

Džokovičs vismaz pusfinālā spēlējis katrā "Grand Slam" turnīrā kopš 2010.gada Vimbldonas sacensībām, un iekļūšana pusfinālā šajās sacensībās viņam ir 13 reize pēc kārtas. Garāka sērija vēsturē atklātajā ērā izdevusies vien šveicietim Rodžeram Federeram, kurš sasniedza 23 "Grand Slam" pusfinālus pēc kārtas.

Uzvarējis Vimbldonā Džokovičs līdz šim ir vienīgi 2011.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!