Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pretendenti uz rekordu "Grand Slam" turnīru uzvarās spānis Rafaels Nadals un amerikāniete Serēna Viljamsa pirmdien, 28. septembrī, uzvarēja savus pirmos mačus Parīzē. Turnīra otrajā dienā aizvadīta arī otra garākā spēle bagātīgajā "French Open" vēsturē.

34 gadus vecajam Nadalam ir nepieciešams vēl viens panākums "Grand Slam" turnīrā, lai panāktu šveicieša Rodžera Federera rekordu. Tomēr spānis šo misiju - titula aizstāvēšanu "Roland Garros" laukumos - ir raksturojis kā "visu laiku grūtāko", ņemot vērā aukstos un mitros laika apstākļus turnīrā, kurus par četriem mēnešiem ir aizkavējusi koronavīrusa pandēmija.

Ar otro numuru turnīrā izliktais "French Open" čempions ar 6-4, 6-4, 6-2 sagrāva baltkrievu Jegoru Gerasimovu, kurš ir pasaules 83.numurs, ar uzvaru sākot turnīru 15 gadus pēc uzvaras savā debijas turnīrā, sākot ceļu pēc sava 13.Francijas atklātā čempionāta uzvarētāja titula.

"Esmu laimīgs, godīgi. Darīju lietas, kas man bija jādara. Negaidīju neko vairāk," sacīja Nadals pēc cīņas.

"Es patiešām priecājos atgriezties Filipa Šatrijē vārdā nosauktajā kortā," viņš teica 1000 fanu priekšā.

Spānis Parīzē pirmo reizi ir ieradies bez iepriekš sezonā izcīnīta māla kortu titula, izlaižot neseno ASV atklāto čempionātu uz cietā seguma Covid-19 bažu dēļ.

Nadals uzvarēja 32 izspēlēs, izdarot tikai 20 nepiespiestās kļūdas un sagraujot Gerasimovu, kurš ir viens no 31 dalībnieka vīriešu konkurencē, kas piedalās savā pirmajā "French Open" turnīrā.

"Es nevēlos pieļaut kļūdas. Šogad tas ir savādāks "Roland Garros", un laika apstākļi ir ļoti izaicinoši, taču mēs esam šeit, lai mēģinātu izdarīt visu iespējamo," piebilda Nadals, kurš otrajā kārtā tiekas ar ASV tenisistu Makenziju Makdonaldu.

Tikmēr Viljamsa mēģina panākt austrālieti Mārgaretu Kortu, svinot uzvaru savās 24."Grand Slam" sacensībās, taču māls ir Viljamsas vismazāk veiksmīgais segums.

Amerikāņu zvaigznes kļūdas mača sākumā deva iespēju pasaules 102.numuram amerikānietei Kristijai Ānai izservēt pirmo setu, taču trīskārtējā "Roland Garros" čempione tomēr uzvarēja ar 7-6 (7:2), 6-0.

Viljamsa, kura 18.reizi spēlē Francijas atklātajā čempionātā, divas reizes zaudēja punktu servējot, Ānai pirmās kārtas tikšanās "Flushing Meadows" atkārtojumā izvirzoties vadībā ar 6-4.

Tomēr turnīra sestā rakete pirmajā setā panāca taibreiku, kuru viņa pēc 74 minūšu ilga cīniņa pabeidza ar netveramu servi, un otrajā jau Viljamsa svinēja vienkāršu uzvaru.

"Viņa pirmajā setā spēlēja ļoti labi, man tas nebija viegli, un viņa trāpīja daudz sitienu, kas nesa punktu," sacīja Viljamsa pēc spēles.

"Lielākā atšķirība bija pārliecība. Man vienkārši bija jāspēlē ar lielāku pārliecību, piemēram, jūtot, ka es esmu Serēna," stāstīja Viljamsa.

Viljamsa, kura šeit ir izlikta ar sesto numuru, kopš Parīzē piedzīvotās sakāves 2016.gada finālā pret spānieti Garbinji Mugurusu Parīzē nav pārsniegusi astotdaļfinālu. Viņas pēdējā uzvara "Grand Slam" turnīrā tika gūta jau grūtniecības laikā 2017.gada Austrālijas atklātajā čempionātā.

ASV atklātā čempionāta uzvarētājs Dominiks Tīms, kurš pēdējos divos gados finālā Parīzē ir zaudējis Nadalam, savā otrajā tikšanās reizē "Grand Slam" turnīrā šajā mēnesī ar 6-4, 6-3, 6-3 uzvarēja bijušo "Grand Slam" čempionu horvātu Marinu Čiliču.

"Mans spēlētais teniss bija labs. Es biju ļoti apmierināts ar to, kā es spēlēju no sākuma līdz beigām," sacīja Tīms.

Ņujorkā jau uzvarējis, Tīms mēģina kļūt par vienīgo vīrieti "Open" laikmetā, kurš ieguvis pirmos divus uzvarētāja titulus divos turnīros pēc kārtas.

"Es ļoti mīlu šo turnīru, tas ir pārliecinoši mans līdz šim labākais "Grand Slam" turnīrs," sacīja Tīms, kurš otrajā kārtā spēlēs ar kvalifikācijas uzvarētāju amerikāni Džeku Soku.

"Esmu no Austrijas, tāpēc zinu, kā ir spēlēt šajos aukstajos apstākļos. Man tas patīk, ja korti nav pārāk ātri," teica austrietis.

Tikmēr itālis Lorenco Džustino, kurš "French Open" iekļuva pēc kvalifikācijas pārvarēšanas, maratonmačā pārspēja Francijas tenisistu Korentēnu Mutē ar 0-6, 7-6 (9:7), 7-6 (7:3), 2-6, 18-16. Tas ar sešām stundām un piecām minūtēm bija otrais visu laiku garākais mačs Francijas atklātā čempionāta vēsturē.

Spēle, kas sākās svētdien, tikai par 28 minūtēm atpalika no Francijas atklātā čempionāta rekorda, kas kopš 2004.gada pieder mājiniekiem Fabrisam Santoro un Arno Klemānam.

"Roland Garros" turnīram šogad bija jānotiek no 25.maija līdz 7.jūnijam, bet marta vidū tas tika pārcelts uz rudeni un ir sezonas pēdējās "Grand Slam" sacensības.

Turnīrs norisinās uz māla seguma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!