Foto: AP/Scanpix

Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis otrdien Francijas atklātā čempionāta ceturtdaļfināla mačā tiekas ar čehu Tomašu Berdihu, cenšoties pirmo reizi karjerā sasniegt kāda "Grand Slam" turnīra pusfinālu.

Mača sākums Suzannas Lenglenas vārdā nosauktajā kortā iecerēts ap plkst.17 pēc Latvijas laika. Spēles tiešraidi varēs vērot Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanālā.

Gulbis šobrīd pasaules rangā ieņem 17.vietu, kas ir viņa karjeras rekords, un sacensībās izlikts ar 18.numuru, tāpēc pirmajās divās kārtās nevarēja tikties ar citiem izliktajiem spēlētājiem. Tikmēr 28 gadus vecais Berdihs turnīrā izlikts ar sesto numuru.

Abi tenisisti savā starpā spēlējuši sešas reizes, bet pēdējais duelis noticis vēl salīdzinoši nesen - februārī notikušajā Roterdamas "ATP World Tour 500" sērijas turnīrā, kura pusfinālā Berdihs bija pārāks ar 6-3, 6-2. Pēcāk čehs kļuva arī par šī turnīra uzvarētāju.

No sešām abu savstarpējām cīņām Gulbis spējis uzvarēt divās.

Pirms tam pirmajā kārtā Gulbis pirmdien ar 4-6, 6-4, 7-5, 6-1 pieveica poli Lukašu Kubotu, bet otrajā mačā viņš trešdien ar 6-2, 7-5, 6-0 uzvarēja argentīnieti Fakundo Aņisu. Savukārt piektdien latvietis ar 6-3, 6-2, 7-5 uzvarēja čehu veterānu Radeku Štepāneku, kuram joprojām karjeras laikā nav zaudējis ne seta, bet astotdaļfinālā Gulbis ar rezultātu 6-7 (5:7), 7-6 (7:3), 6-2, 4-6, 6-3 pieveica visu laiku titulētāko tenisistu šveicieti Rodžeru Federeru.

Gulbis kāda "Grand Slam" turnīra ceturtdaļfinālu sasniedzis otro reizi karjerā - zīmīgi, ka abas reizes viņš to paveicis tieši Francijas atklātajā čempionātā. Iekļūšana labāko astotniekā latvietim devusi 360 ATP ranga punktus.

Tikmēr Berdihs vispirms pirmajā kārtā ar 6-3, 6-4, 6-4 bez lieliem sarežģījumiem pieveica kanādieti Pīteru Polanski, bet pēc tam ar 6-7 (4:7), 6-4, 7-5, 6-3 uzvarēja Kazahstānas tenisistu Aleksandru Ņedovjesovu. Vēlāk trešajā kārtā čehs ar 6-1, 6-2, 6-7 (4:7), 6-4 pārspēja Roverto Bautistu Agutu no Spānijas, savukārt astotdaļfinālā ar 6-4, 6-4, 6-4 pieveica amerikāni Džonu Isneru, kurš bija izlikts ar desmito numuru.

Berdiham šosezon izdevies uzvarēt 27 no 35 mačiem, bet viņa labākais rezultāts Francijas atklātajā čempionātā ir pusfināla sasniegšana 2010.gadā. Zīmīgi, ka līdz tam un arī pēc tam čehs nav spējis sasniegt pat šī turnīra ceturtdaļfinālu, tāpēc labāko astotniekā viņš šogad savas karjeras laikā iekļuvis vien otro reizi.

Šosezon Roterdamas turnīrs ir vienīgais, kurā Berdiham izdevies triumfēt, bet teicams sniegums viņam izdevās janvārī Austrālijas atklātajā čempionātā, kur Čehijas tenisists sasniedza pusfinālu, tajā piekāpjoties vien nākamajam turnīra uzvarētājam Stanam Vavrinkam no Šveices. Vēl divos turnīros Berdiham šosezon izdevies sasniegt finālu - Dubaijas "ATP World Tour 500" un Ueirasas "ATP World Tour 250" sērijas sacensībās.

Gulbis Francijas atklātajā čempionātā startē jau astoto reizi. Jau 2008.gadā Gulbis aizkļuva līdz sacensību ceturtdaļfinālam, kurā vien saspringtā trīs setu cīņā piekāpās Novākam Džokovičam no Serbijas, pārējās reizēs līdz šim turnīram viņš nebija ticis tālāk par otro kārtu. Pērn Gulbis otrās kārtas cīņā ar 7-6 (7:5), 4-6, 6-7 (4:7), 2-6 piekāpās francūzim Gaelam Monfisam.

Pusfinālā šī dueļa uzvarētājs spēkosies ar pasaules otro raketi serbu Novāku Džokoviču vai Kanādas tenisistu Milošu Raoniču, kurš izlikts ar astoto numuru.

Gulbis pirms dalības Francijas atklātajā čempionātā uzvarēja Nicas "ATP World Tour 250" sērijas sacensībās, izcīnot savu sesto ATP titulu karjerā. Šogad latvietis uzvarējis 27 no 37 ATP līmeņa mačiem, izcīnot divus titulus. ATP čempionu rangā, kurā tiek ņemti vērā tikai šogad nopelnītie punkti, Gulbis pašlaik atrodas devītajā vietā.

Šodien mačs junioru dubultspēļu turnīrā iecerēts arī jaunajai Latvijas tenisistei Aļonai Ostapenko, kura pārī ar ukrainieti Anhelinu Kaļiņinu sacensību pirmajā kārtā tiksies ar Fionu Ferro no Francijas un horvātieti Janu Fetu.

Mača sākums iecerēts ap plkst.17 pēc Latvijas laika, bet Latvijas un Ukrainas duets šajā turnīrā izlikts ar astoto numuru.

Jau vēstīts, ka Ostapenko, kura pēc nepilnas nedēļas svinēs savu 17.dzimšanas dienu, pirmdien piedzīvoja neveiksmi Francijas atklātā čempionāta junioru turnīra vienspēļu sacensību pirmajā kārtā, ar rezultātu 6-7 (5:7), 4-6 piekāpjoties par četriem mēnešiem vecākajai kanādietei Fransuāzai Abandai, kura izlikta ar desmito numuru.

Francijas atklātajā čempionātā Latvijas tenisiste startē pirmoreiz karjerā.

Tikmēr sieviešu vienspēlēs jau dalību noslēgusi Diāna Marcinkēviča, kura cieta smagu neveiksmi kvalifikācijas turnīra pirmajā kārtā. Savukārt turnīrā nestartē dubultspēļu speciāliste Līga Dekmeijere, kura pirmoreiz kopš 2011.gada Vimbldonas čempionāta izlaidīs "Grand Slam" pamatsacensības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!