Foto: AP/Scanpix

Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis šodien Francijas atklātā čempionāta pusfināla mačā tiekas ar pasaules otro raketi serbu Novāku Džokoviču.

Mačs turnīra centrālajā laukumā, kas nosaukts Filipa Šatrjē vārdā, sāksies plkst.14 pēc Latvijas laika, un dueli tiešraidē translēs Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanāls.

Gulbis šobrīd pasaules rangā ieņem 17.vietu, kas ir viņa karjeras rekords, un sacensībās izlikts ar 18.numuru, tāpēc pirmajās divās kārtās nevarēja tikties ar citiem izliktajiem spēlētājiem. Tikmēr 27 gadus vecais Džokovičs ir pasaules otrā rakete un ar šādu numuru arī izlikts sacensībās.

Abi tenisisti savā starpā līdz šim tikušies piecas reizes, četras reizes pārākam esot Džokovičam.

Vienīgo panākumu pār serbu Gulbis izcīnīja 2009.gadā, kad Austrālijā notikušā Brisbenas "ATP World Tour 250" sērijas turnīra pirmās kārtas mačā bija pārāks ar 6-4, 6-4. Tomēr kopš tās reizes abos dueļos pārāks bijis Džokovičs, bet pēdējā tikšanās reizē 2011.gadā Indianvelsas "Masters 1000" sērijas turnīra trešās kārtas mačā Serbijas tenisists sagrāva latvieti ar 6-0, 6-1.

Gulbja un Džokoviča duelis solās būt arī nedaudz principiāls, jo abi tīņa gados trenējās Nikija Piliča akadēmijā, turklāt arī šobrīd starp abiem atlētiem ir siltas attiecības. Tiesa, latvieša treneris Ginters Bresniks ceturtdien paguva izteikties, ka Latvijas labākajam tenisistam pret serbu ir maz izredžu.

Pirms tam pirmajā kārtā Gulbis ar 4-6, 6-4, 7-5, 6-1 pieveica poli Lukašu Kubotu, bet otrajā mačā viņš ar 6-2, 7-5, 6-0 uzvarēja argentīnieti Fakundo Aņisu. Savukārt turpinājumā latvietis ar 6-3, 6-2, 7-5 uzvarēja čehu veterānu Radeku Štepāneku, kuram joprojām karjeras laikā nav zaudējis ne seta, bet astotdaļfinālā Gulbis ar rezultātu 6-7 (5:7), 7-6 (7:3), 6-2, 4-6, 6-3 pieveica visu laiku titulētāko tenisistu šveicieti Rodžeru Federeru, otro reizi karjerā sasniedzot "Grand Slam" turnīra ceturtdaļfinālu, kurā ar 6-3, 6-2, 6-4 pieveica pasaules sesto raketi čehu Tomāšu Berdihu.

Gulbis "Grand Slam" turnīra pusfinālu sasniedzis pirmo reizi karjerā, un šāds sasniegums viņam devis 720 ATP ranga punktus, kas nākamajā nedēļā pasaules rangā ļaus pakāpties uz desmito vietu. Līdz šim tikai reizi Gulbis viena turnīra laikā bija ticis pie 360 punktiem, bet nākamais viņa labākais sasniegums ir 250 punkti nedēļā.

Savukārt Džokovičs pirmajā kārtā ar 6-1, 6-2, 6-4 apspēlēja portugāli Žuau Sousu, bet pēc tam ar 6-1, 6-4, 6-2 pieveica arī mājinieku Žeremī Šardī. Trešajā kārtā serbs jau spraigākā duelī ar 6-3, 6-2, 6-7 (2:7), 6-4 uzvarēja Marinu Čiliču no Horvātijas, bet astotdaļfinālā ar 6-1, 6-4, 6-1 pārliecinoši bija pārāks pār pazīstamo Francijas cerību Žo Vilfrīdu Tsongu.

Vēlāk ceturtdaļfinālā Džokovičs ar 7-5, 7-6 (7:5), 6-4 pieveica arī Kanādas pārstāvi Milošu Raoniču, kurš bija izlikts ar augsto astoto numuru.

Džokovičs šobrīd atrodas uz viļņa, jo guvis jau desmit uzvaras pēc kārtas, turklāt pirms Francijas atklātā čempionāta Romas "Masters" sērijas turnīra finālā pārspēja par māla karali dēvēto spāni Rafaelu Nadalu. Skaitot panākumus arī šajā turnīrā Serbijas labākais tenisists šosezon ticis jau pie 29 uzvarām, kamēr zaudējumus cietis tikai trīs reizes.

Serbs šosezon ir triumfējis trīs turnīros, turklāt visi panākumi gūti "Masters" sacensībās. Tikmēr Austrālijas atklātajā čempionātā viņš nespēja pārvarēt ceturtdaļfināla barjeru.

Džokovičam vēl ne reizi nav izdevies triumfēt Francijas atklātajā čempionātā, bet viņa labākais sasniegums ir iekļūšana finālā 2012.gadā, kur gan viņš piekāpās Nadalam.

Gulbis Francijas atklātajā čempionātā startē jau astoto reizi. Jau 2008.gadā Gulbis aizkļuva līdz sacensību ceturtdaļfinālam, kurā vien saspringtā trīs setu cīņā piekāpās Džokovičam, pārējās reizēs līdz šim turnīram viņš nebija ticis tālāk par otro kārtu. Pērn Gulbis otrās kārtas cīņā ar 7-6 (7:5), 4-6, 6-7 (4:7), 2-6 piekāpās francūzim Gaelam Monfisam.

Finālā šī pāra uzvarētājs tiksies ar turnīra galveno favorītu Nadalu vai britu Endiju Mareju, kurš izlikts ar septīto numuru. Šie abi tenisisti spēkosies pēc Gulbja un Džokoviča mača.

Gulbis pirms dalības Francijas atklātajā čempionātā uzvarēja Nicas "ATP World Tour 250" sērijas sacensībās, izcīnot savu sesto ATP titulu karjerā. Šogad latvietis, skaitot arī šī turnīra mačus, uzvarējis 32 no 42 ATP līmeņa spēlēm, izcīnot divus titulus. ATP čempionu rangā, kurā tiek ņemti vērā tikai šogad nopelnītie punkti, Gulbis pašlaik atrodas devītajā vietā.

Kā zināms, pirms tam neveiksmes Francijas atklātā čempionāta junioru vienspēļu un dubultspēļu pirmajās kārtās piedzīvoja jaunā Latvijas tenisiste Aļona Ostapenko, kura šajā turnīrā startēja pirmoreiz karjerā.

Tikmēr sieviešu vienspēlēs jau dalību noslēgusi Diāna Marcinkēviča, kura cieta smagu neveiksmi kvalifikācijas turnīra pirmajā kārtā. Savukārt turnīrā nestartē dubultspēļu speciāliste Līga Dekmeijere, kura pirmoreiz kopš 2011.gada Vimbldonas čempionāta izlaidīs "Grand Slam" pamatsacensības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!