Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Latvijas vīriešu tenisa pirmā rakete Ernests Gulbis sestdien sasniedza Stokholmas "ATP World Tour 250" sērijas turnīra finālu.

Pasaules ranga 145. vietas īpašnieks Gulbis pusfināla mačā ar 1-6, 6-3, 6-3 uzvarēja planētas desmito raketi Džonu Isneru no ASV, kurš turnīrā bija izlikts ar pirmo numuru.

Latvietis tādējādi septīto reizi iekļuvis kāda ATP turnīra finālā, bet viņš to paveicis pirmo reizi kopš 2014. gada. Zīmīgi, ka visos iepriekšējos sešos ATP finālos viņš ir uzvarējis.

Svētdien gaidāmajā finālā Gulbis tiksies ar turnīra trešo numuru Stefanu Cicipu no Grieķijas (ATP 16.), kurš savā pusfināla cīņā pārliecinoši ar 6-3, 6-2 sagrāva ar otro numuru izlikto itāli Fabio Fonjīni no Itālijas (ATP 14.).

Par iekļūšanu Stokholmas turnīra finālā Gulbis nopelnījis 150 ATP ranga punktus, turklāt vēl 12 punkti viņam pienākas par kvalifikācijas pārvarēšanu. Tik liels punktu pienesums latvietim nākamajā nedēļā ļaus būt nedaudz ārpus ranga labāko simta.

Gulbim mača pirmais sets bija ļoti neveiksmīgs, jo jau otrajā geimā Isners lauza viņa servi. Tieši serve tiek uzskatīta par amerikāņa spēcīgāko ieroci, tomēr pirmajā setā Latvijas tenisists pāris reizes sekmīgi pret to cīnījās, lai arī neieguva nevienu breikbumbu. Tikmēr Isneram ar sāncenša serves neitralizēšanu veicās labāk, jo viņš Gulbja servi lauza arī ceturtajā geimā un pēcāk izvirzījās vadībā ar 5-0.

Sestajā geimā Gulbim pirmo reizi šajā spēlē izdevās nosargāt savu servi, bet tas bija vienīgais, ko viņš iespēja, jo vēlāk Isners sekmīgi izservēja setu, uzvarot tajā ar 6-1.

Otrajā setā spēles gaita gan ievērojami mainījās. Gulbis bija atguvis spēles garšu - vēl pirmajā geimā viņš ar grūtībām nosargāja savu servi, bet pēc tam nākamajā ieguva breiku, pēcāk panākot 3-0 vadību. Turpinājumā Isners varēja šo breiku atspēlēt, tomēr piektajā geimā viņš neizmantoja vienīgo breikbumbu.

Gulbis izrādīja nopietnu pretestību amerikānim, sestajā geimā iegūstot vienu breikbumbu, tomēr Isners to atspēlēja un grūtā geimā savu servi nosargāja. Devītajā geimā latvietis varēja servēt par uzvaru pirmajā setā, ko arī veiksmīgi izdarīja, uzvarot tajā ar 6-3.

Līdz ar to šī mača uzvarētājs tika noskaidrots izšķirošajā - trešajā - setā. Tas iesākās ļoti līdzvērtīgi, nevienam tenisistam pirmajos sešos geimos netiekot pie breika iespējām. Tiesa, šo gaitu lauza tieši Gulbis, kurš septītajā geimā lauza Isnera servi, bet divus geimus vēlāk, atkal servējot pretiniekam, viņš vispirms panāca divas breikbumbas, kas vienlaikus bija arī mačbumbas.

Tās latvietis neizmantoja, tomēr pēc tam viņš atkal ieguva breika iespēju, ko arī izmantoja un trešajā setā guva virsroku ar 6-3, maču noslēdzot ar trim uzvarētiem geimiem pēc kārtas.

Jau ziņots, ka Gulbis vispirms izcīnīja divas uzvaras divos kvalifikācijas mačos, iekļūstot pamatsacensībās. Savukārt to pirmajā kārtā viņš ar 6-4, 6-3 uzvarēja mājinieku Mīkaelu Imeru, kurš pasaules rangā atrodas 289. pozīcijā, bet otrajā kārtā latvietis ar 6-2, 6-4 pārspēja talantīgo Kanādas pārstāvi Denisu Šapovalovu, kurš ir planētas 30.rakete un sacensībās bija izlikts ar septīto numuru.

Savukārt piektdien ceturtdaļfinālā Latvijas tenisists ar 4-6, 6-3, 6-4 uzvarēja amerikāni Džeku Soku, kurš pasaules rangā atrodas 18. vietā un šajā turnīrā bija izlikts ar ceturto numuru.

Tikmēr Isneram pirmā kārta bija brīva, bet otrajā viņš ar 7-6 (7:2), 6-7 (5:7), 7-6 (7:5) pārspēja tautieti Bredliju Klanu (ATP 102.), kamēr piektdien ceturtdaļfinālā viņš vēl vienā smagā cīņā ar 7-6 (10:8), 6-7 (5:7), 7-6 (7:2) uzvarēja citu amerikāni Teniju Sandgrenu (ATP 62.).

Gulbis ar Isneru savā starpā līdz šim bija tikušies sešas reizes, katram no viņiem izcīnot pa trim uzvarām. Tiesa, abiem ceļi kortā nebija krustojušies jau teju trīs gadus, jo viņi savstarpējus mačus iepriekšējo reizi aizvadīja 2015. gadā. Zīmīgi, ka tad tas bija arī Vīnes turnīrā, kur Gulbim līdz šim pēdējo reizi izdevās sasniegt pusfinālu. Toreiz latvietis uzvarēja astotdaļfinālā, bet īstu brīdi pēc tam Isners revanšējās Bāzeles turnīrā.

Pašlaik 33 gadus vecais Isners, kura augums ir 208 centimetri un kurš pazīstams ar savu spēcīgo servi, savas karjeras laikā izcīnījis 14 ATP titulus, bet viņa karjeras rekords pasaules rangā ir astotā vieta, kas tika sasniegta šogad jūlijā.

Šī sezona Isneram bijusi veiksmīga, jo viņš spēlēja ceturtdaļfinālā ASV atklātajā čempionātā un pusfinālā Vimbldonā, kā arī uzvarēja Maiami "Masters 1000" turnīrā, iegūstot prestižāko trofeju karjerā, un 250 punktu sacensībās Atlantā.

Gulbim šie ir pirmie mači nepilna mēneša laikā, jo septembra noslēdzošajā dekādē viņš cieta neveiksmi Ķīnā notiekošā Čendu ATP "World Tour 250" sērijas turnīra kvalifikācijā. Šogad ATP tūres līmenī viņš izcīnījis astoņas uzvaras 12 spēlēs.

Līdz šim sezonas lielākais panākums latvietim bija Vimbldonas čempionāta ceturtās kārtas sasniegšana, turklāt turnīra ietvaros viņš pārspēja tā brīža planētas trešo raketi Aleksandru Zverevu no Vācijas.

Gulbis šosezon startējis arī "Challenger" turnīros, bet ar lieliem panākumiem tajos nav izcēlies.

Līdz šim sekmīgākais starts Stokholmas turnīrā Gulbim izdevās 2013. gadā, kad viņš tajā aizkļuva līdz pusfinālam.

Turnīrs Stokholmā notiek uz cietā seguma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!