Vai esat kādreiz aizdomājušies, kā mūsu ēdienkartē nokļuvis, piemēram, jogurts vai zilais siers? Kam radās ģeniālā ideja ielikt cepumos šokolādes skaidiņas? Un kartupeļu čipsi! Interesanti, kurš par to iedomājās pirmais? Patiesībā aiz daudziem leģendāriem ēdieniem slēpjas nevis nopietns darbs un eksperimenti, bet gan pavisam banāla nejaušība.

Šampanietis

Lai gan mūsdienās šampanietis ir greznu svētku dzēriens, ko lieto tikai īpašos gadījumos, šis dzirkstošais vīns ne vienmēr baudījis tik izsmalcinātu reputāciju. Stāsta, ka 17. gadsimta vīndari pielika daudz pūļu, lai "izņemtu" no dzēriena šos kaitinošos burbuļus, tomēr laika gaitā sabiedrība iemācījās šampanieti novērtēt un iemīlēt.

Ar "Dom Perignon" šampanieti parasti tiek saistīta kāda jautra leģenda par to, kā franču mūks Doms Pjērs Periņons, nogaršojot pirmo dzirkstošo vīnu, saucis: "Ātrāk šurp, es garšoju zvaigznes!"

Tam, protams, nav dokumentālu pierādījumu, bet stāsts ir skaists. Patiesība savukārt ir tā, ka Periņonam pieder ideja korķi šampanieša pudelei piestiprināt ar stiepli, lai tas priekšlaicīgi neizšautos.

Kartupeļu čipsi

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!