Foto: Shutterstock

BBC un "BuzzFeed" pirmdien publicēja informāciju par spēļu sarunāšanas skandālu tenisā, kurā iesaistīti daudzi pasaules augstākā līmeņa tenisisti. Kā iesākās tenisa totalizatora skandāls un ko, iespējams, cenšas noslēpt amatpersonas?

BBC un "BuzFeed" rīcībā nonākušie materiāli liecina, ka spēļu sarunāšanas skandāla pirmssākumi saistāmi ar 2007. gadu. Toreiz uzmanības centrā nonāca Sopotas turnīrs, no kura nekad nav bijušas televīzijas translācijas un ir saglabājušās vien dažas fotogrāfijas. Pasaules sporta uzmanību izpelnījās tobrīd pasaules ranga ceturtā numura Nikolaja Davidenko spēle pret argentīnieti Martinu Vasaljo Argvelo. Krievijas tenisists bija neapšaubāms favorīts, ko arī apliecināja spēles sākums - uzvarēts pirmais sets un droša vadība otrajā setā.

Tomēr izdarītās lielu apjomu likmes bukmeikeru kantoros neliecināja, ka Davidenko ir šīs spēles favorīts. Liela apmēra likmes uz Argvelo uzvaru turpināja pienākt arī argentīnietim ļoti nelabvēlīgajā situācijā.

Tiešsaistes likmju kompānijas "Betfair" direktors Marks Deiviss toreiz saņēma zvanu no saviem virsvadītājiem ar ziņu - novērota visu laiku sliktākā tenisa spēle mūsu mājaslapas pastāvēšanas vēsturē. Kā izrādījās, Krievijas azartspēļu "karaļi" bija uzlikuši miljonus uz Argvelo uzvaru. Tad, kad Davidenko izlēma nepabeigt spēli un atdot uzvaru argentīnietim, "Betfair" pieņēma kompānijas vēsturē "skaļāko" lēmumu - atcelt visas ievērojamās likmes.

Tenisa sabiedrībai 2007. gadā vēl nebija savas institūcijas, kas monitorētu aizdomīgās spēles un cīnītos par spēļu sarunāšanas iespēju izskaušanu. Tādēļ palīdzība tika lūgta Lielbritānijas Zirgu skriešanas sacensību pārvaldei (BHA), kas gandrīz gadu pētīja tenisa spēļu likmes bukmeikeru iestādēs. Tieši šie izmeklēšanas dokumenti, kas līdz šim publiski nav bijuši pieejami, bet tagad nonākuši BBC un "BuzzFeed" rīcībā, atklāj šokējošus faktus.

"Gandrīz 20 gadu ilgajā darbā totalizatoru industrijā nekad neesmu redzējis sacīksti vai skrējienu, kurā būtu tik nereālas likmes," pēc iegūto datu izpētes par Davidenko un Argvelo spēli atzina viens no izmeklēšanas grupas dalībniekiem Marks Filips. "Mans vienīgais secinājums ir tas, ka aizdomīgs Krievijas profils [no kura liktas likmes] zinājis, ka Davidenko zaudēs spēli."

Lai noskaidrotu visus lietas apstākļus, izmeklētāji iztaujāja abus tenisistus, viņu trenerus, citas pietuvinātas personas, arī radiniekus, kā arī turnīra pārstāvjus. Davidenko toreiz apgalvoja, ka pretinieku nav labi zinājis, "īstenībā, pat ļoti slikti pazīstu". Davidenko telefonam izmeklētāji nav spējuši piekļūt, kā arī legāli nav izdevies tikt pie telefona sarunu ierakstiem.

Taču daudz vairāk izmeklēšanai devusi Argvelo "izpēte", jo izdevies nedaudz piekļūt tenisista telefonam, kurā bijis iegrāmatots kāds telefona numurs ar vārdu "Davydenko". Izmeklētājiem tas licies aizdomīgi, bet to, ka tenisisti tomēr ir bijuši labi pazīstami un sazinājušies, nav izdevies pierādīt.

Izmeklētājiem izdevies sazināties ar krievu spēlmaņiem, kuri likuši likmes. Viens no viņiem draudējis "Betfair" pārstāvjiem, apgalvo BBC. "Tie nebija cilvēki, ar kuriem gribētu "sapīties"," apliecinājis kāds avots, kurš bijis iesaistīts izmeklēšanā.

2008. gadā izmeklēšanas grupa ar rezultātiem un secinājumiem iepazīstināja Tenisa profesionāļu asociāciju (ATP). ATP attaisnoja abus tenisistus, nesaskatot nekā "ļaunprātīga" viņu rīcībā. Tomēr slepeni dokumenti parāda, kā ATP komanda pasludināja lēmumu. Izmeklēšana, iespējams, nonāca pie "cita slēdziena", jo "tai ir bijis pilns atbalsts no "Betfair" kontu īpašniekiem un pieeja visām telefona likmēm".

BBC sazinājies ar Davidenko, bet viņa advokāts Frenks Imenga atbildējis, ka ATP savulaik attaisnojis tenisistus un "tagad nevajag sākt kaut kādas spekulācijas". "Nikolajs beidzot ir ticis galā ar to emocionālo stresu, ko izraisīja negodīgais process, un nevēlas kaut kā iesaistīties tagadējās spekulācijās ap šo tēmu," norāda advokāts.

Savukārt Argvelo un viņa pārstāvji nav atbildējuši uz aicinājumu sniegt komentāru.

Davidenko un Argvelo spēle bija tikai iesākums lielākai ATP izmeklēšanai, ko pierāda tagad "nopludinātie" materiāli. Izmeklēšanas grupas pārstāvis Marks Filipss analizējis likmes uz tūkstošiem spēļu un konstatējis, ka apmēram trīs sindikāti regulāri likuši uz aizdomīgām spēlēm.

"Spēlētājs uzvar pirmajā setā, tad otrajā setā ir vadībā ar "breiku" un neilgi pēc tam pēkšņi sākas nenormālas naudas plūsmas par labu otram spēlētājam, kurš pilnīgi negaidīti uzvar astoņos geimos pēc kārtas," par novērotajām sakritībām stāsta Filipss. Pēc viņa domām, viens no Krievijā bāzētiem sindikātiem no piecām aizdomīgām spēlēm guva vismaz 250 000 sterliņu mārciņu lielu peļņu. ATP nosūtītajā ziņojumā Filipss norādījis, ka "šie likmju licēji bija saņēmuši iekšēju informāciju, visticamāk, no pašiem Krievijas spēlētājiem".

Otrs likmju likšanas sindikāts darbojies Itālijā, Sicīlijā. Saistībā ar šo grupējumu apzināti 12 mači, kuros negodīgi iegūti vismaz 650 000 sterliņu mārciņu. Visu maču iznākumi nebija loģiski, salīdzinot ar spēles gaitu un sportiskiem principiem. Trīs no spēlēm bijušas Vimbldonas čempionātā, vēl viena spēle bijusi Francijas atklātajā čempionātā.

Trešais sindikāts fiksēts Itālijas ziemeļos, ar to saistītas 28 spēles, no kurām "izvilkti" 650 000 sterliņu mārciņu. Tieši šis sindikāts izcēlies ar detalizētu un rūpīgi plānotu darbību, kas bijis daudz lielāks apdraudējums tenisam, nekā divi pirmie minēti grupējumi. Lielākā problēma šajos mačos bija par to, ka praktiski visos gadījumos spēļu sarunāšanā bijuši iesaistīti abi tenisisti, tādējādi kortā bijis "cirks".

Likmju analīze bija tikai viens no izmeklēšanas novirzieniem. Izmeklētāji pēc Argvelo telefona izpētes konstatējuši, ka viņš 2006. gadā sūtījis 82 īsziņas kādam Sicīlijas spēlmanim. Lai gan īsziņas izdzēstas, kaut kādā veidā izdevies iegūt daļu no sūtītajiem tekstiem. Tā, piemēram, kādas spēles rītā Argvelo saņēmis īsziņu no Sicīlijas "Esi pamodies? Varu tev piezvanīt? ". Pēc dažām stundām šis vīrietis no Sicīlijas atkal centies sazināties ar tenisistu - "Vēlos ar tevi aprunāties par spēli," teikts īsziņā. Uz to tenisists atbildējis, ka "negrib iesaistīties" un ir apņēmies uzvarēt.

Taču neilgi pirms spēles Argvelo nosūtījis īsziņu, kas "viss ir kārtībā". Konkrētais Sicīlijas spēlmanis šajā spēlē ieguva 60 000 sterliņu mārciņas, bet viss sindikāts - apmēram 250 tūkstošus.

Toreiz izmeklētājiem izdevies tikt pie šī Sicīlijas spēlmaņa telefona numura, un BBC žurnālists Saimons Kokss pēc desmit gadiem izlēma nosūtīt ziņu uz šo numuru. Liels bijis pārsteigums, kad atnākusi atbilde, jo izrādās, ka šai personai joprojām ir tas pats telefona numurs. Negodīgajā spēlē iesaistītais vīrietis no Sicīlijas piedāvājis sīkāk pastāstīt, bet tikai pēc "finansiālas vienošanās". Noteikumi bijuši - "pareiza" summa un žurnālistam pašam jāatbrauc uz Sicīliju. "Varu tev pastāstīt daudz ko, ko pat nevari iedomāties" atbildējis sicīlietis.

Izmeklētāji, kuri strādājuši ATP uzdevumā, 2008. gadā jaunizveidotajai Tenisa godīguma vienībai (TIU) nodeva daudzus pierādījumus. "Pierādījumi bija ļoti spēcīgi. Mēs mēnešiem centāmies iegūt to informāciju, pierādījumus, visu sakārtot secībā, un bijām pārliecināti, ka TIU par to priecāsies," bijis pārliecināts Filipss, kurš tagad nolēmis vairs neklusēt.

Dokumentos bijuši pierādījumi par 28 spēlētāju saistību ar spēļu sarunāšanu, bet kodols bijuši 10 tenisisti, kas arī bijusi "lielākā problēma".

Pēc ATP uzdevuma veikšanas izmeklētāji turpinājuši sūtīt brīdinājuma signālus TIU par aizdomīgām spēlēm, taču atbildes reakcija bijusi šokējoša. "Vēlāk kļuva acīmredzams, ka viņi nevēlas mūsu padomus nevienā lietā," tagad nosaka Filipss.

Pēc šiem notikumiem visi 28 tenisisti turpinājuši spēlēt visaugstākā līmeņa mačos un nav saņēmuši nekādus brīdinājumus. Vēlāk daži ir beiguši karjeru, bet vairāki joprojām spēlē, un daži šonedēļ uzsāka dalību sezonas pirmajā "Grand Slam" turnīrā - Austrālijas atklātajā čempionātā.

16 no 28 spēlētājiem ir bijuši starp TOP 50 tenisistiem, starp viņiem arī "Grand Slam" turnīru uzvarētāji. Lai gan TIU saņēmis brīdinājumus par šiem tenisistiem, rīcība nav sekojusi un tenisisti mierīgi turpinājuši karjeru.

Kā norāda BBC, bez pieejas telefoniem, banku kontiem un datoriem nevar iegūt pierādījumus, kas apliecinātu tenisistu tieši iesaisti spēļu sarunāšanā, tāpēc sportistu vārdi netiek minēti. Tomēr TIU ir šādas tiesības, taču tās netiek izmantotas.

2013. gadā TIU saņēma līdzīgus signālus no kādas valsts drošības struktūrām, taču tenisa organizācijas rīcība joprojām nesekoja. Arī šoreiz sarakstā bijuši 28 tenisisti, daudzi no viņiem bijuši arī pirmajos ziņojumos, bet TIU joprojām neko nedarīja, lai apturētu negodīgos spēlmaņus, raksta BBC.

"Viņi ir iespaidīgs aizsargmūris. Viņi cenšas pēc iespējas visu noslēpt," sacījis kāds anonīms Austrālijas Viktorijas štata sporta godīgas spēles uzraudzības biroja pārstāvis. Tieši šī vienība ir viena no spēcīgākajām tenisā un monitorē "Australian Open", kur izdevies izskaust šos nelegālos darboņus. "Labāk tagad nākt atklātībā ar šo problēmu, kas īstermiņā dos mazāku triecienu, bet to "nezāli vajag izravēt"".

Tikmēr tenisa vadība uzskata, ka problēmu nav. ATP izpilddirektors Kriss Kermods norādījis, "ideja, ka teniss pietiekami necīnās [ar negodīgajām spēlēm], ir smieklīga".

"Mēs apzināmies, ka problēma ir, bet domāju, ka ļoti mazā apmērā. Tas ir mūsu darbs - turpināt ciņu ar to vislabākajā veidā," pieklājīgi atbildējis Kermods, norādot, ka TIU izveide jau pierādījusi tenisa aprindu apņēmību cīņā pret negodīgajām spēlēm. Savukārt 2008. gadā iesniegtie pierādījumi bijuši "pārāk vāji", uzskata ATP vadītājs.

TIU vadītājs Naidžels Vilertons paziņojumā norāda, ka 2009. gada izveidotā Tenisa antikorupcijas programma nevar tikt piemērota ar atpakaļejošu datumu, bet pēc 2008. gada ziņojuma jauni "signāli" nav bijuši. Tai pašā laikā viņš atzīst, ka iepriekšējais antikorpucijas kodekss tenisā bijis pārāk "mīksts". Par savas organizācijas efektīvu darbību Vilertons ir pārliecināts, kā piemēru minot 18 lietas, kas novestas līdz galam.

"Tenisā nebūs nekāda iecietība pret jebkāda veida spēļu sarunātājiem. Praksē tas nozīmē, ka visu nozīmīgo informāciju, ko saņem TIU, analizē un izvērtē bijušie valsts iestāžu izmeklētāji," baumas par TIU saistību ar negodīgajiem spēlmaņiem noraida Vilertons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!