Foto: F64

Latvijas tenisists Miķelis Lībietis pēc profesionālās karjeras atsākšanas mērķē iekļūt ATP dubultspēļu ranga pirmajā piecdesmitniekā, sarunā ar aģentūru LETA atzīmēja sportists.

Lībietis sestdien svinēja uzvaru Starptautiskās Tenisa federācijas (ITF) Mariboras W-25 turnīra dubultspēļu finālā, izcīnot pirmo titulu kopš 2017.gada. Tajā pašā gadā Lībietis smagas Ahilleja traumas dēļ pārtrauca profesionāla tenisista karjeru, kuru pilnvērtīgi atsāka tikai pirms mēneša.

"Bija kāds laiciņš pagājis kopš pēdējā titula. Iepriekšējie divi turnīri bija ļoti labi - divi fināli un viena uzvara. Nezinu, kā būs turpmākajos turnīros, bet sākums ir labs," atzina 30 gadus vecais Lībietis.

Kā stāstīja tenisists, salīdzinot ar 2017.gadu, kad nācās pārtraukt karjeru, šobrīd viņš ir psiholoģiski vairāk nobriedis un kļuvis pieaugušāks.

"Koledžā ieliku labus pamatus bāzei un uz tās tikai spēlēju. Tagad ir pārliecība, ka varu uzvarēt tos džekus, bet paies laiks, kamēr pieradīšu pie emocijām. Reizēm jūtu uztraukumu, kura man kādreiz vispār nebija. Taču sitienos un spēlē jūtos tik labi, kā nekad. Tagad tikai jākrāj spēļu pieredze, nākamajā sezonā ceru spēlēt kādas 30-35 nedēļas. Ja būs spēļu prakse, tad viss ir iespējams," skaidroja tenisists.

Latviešu sportists neslēpj, ka viņa mērķi pēc atgriešanās kortā ir augsti. "Dubultspēlēs mērķēju iekļūt pirmajā piecdesmitniekā pasaulē, vienspēlēs daudz kas būs atkarīgs no veselības, taču ceru aizcīnīties vismaz līdz "Grand Slam" turnīru kvalifikācijām. Nākamajā gadā ceru nostabilizēties ap pirmo simtnieku dubultspēlēs. Lai tiktu turnīros, ir jābūt arī labiem pāriniekiem. Man ir daudz draugu no ranga pirmā trīsdesmitnieka. Ja būšu ap 70.-80.vietu rangā, tad būs iespēja spēlēt ATP turnīros. Iekļūstot tajos, pēc tam ir vieglāk," atzīmēja Lībietis.

Nacionālajā koledžu sporta asociācijā (NCCA) Lībietis ir spēlējis pret britu Džo Solsberi, kurš šobrīd ir ATP dubultspēļu ranga līderis, tāpat viņam pazīstami divkārtējie "French Open" čempioni, vācieši Kevins Kravīcs un Andreass Mīss. "Pirms traumas gūšanas spēlēju pret daudziem tenisistiem, kas tagad ir ranga augšgalā," teica Lībietis.

Pēc 2017.gada gūtās traumas atkopšanās prasīja ļoti ilgu laiku un bija smagas komplikācijas, piemēram, skriet un aizvadīt citus treniņus viņš varēja vien pēc pusotra gada.

"Tobrīd nebija ne iespēju, ne finansiāla atbalsta, ne treniņu bāzes. Gandrīz jau atmetu visam ar roku. Aizbraucu uz Honkongu, kur strādāju par tenisa treneri. Spēlēju vietējos turnīros un diezgan labi gāja bez trenēšanās, izdomāju, ka vēlos mēģināt atgriezties. Mentāli esmu izsalcis, galvenais, lai ir veselība. Tagad trenējos Itālijā, kur ir laba bāze," stāstīja Lībietis.

Jau aizpērn Lībietis bija līdzās Latvijas izlasei, kad tā spēlēja Deivisa kausa duelī ar Ēģipti, taču pats tenisists kortā nebija gatavs doties. "Motivācija bija un gribēju mēģināt, bet tajā laikā tas nebija iespējams," atklāja Lībietis.

Šogad atgriešanos kortā aizkavēja vasarā Latvijas čempionāta laikā gūtais savainojums. "Treniņā salauzu pirkstu, pats sev netīšām trāpot ar raketi. Atkal bija savainojums un nācās atgriezties bāzē, lai veseļotos," atcerējās Lībietis.

Piektdien un sestdien Latvijas izlase tenisa centrā "Lielupe" Deivisa kausa Pasaules otrās grupas duelī tiksies ar Dominikānas Republiku. Mačs norisināsies uz cietā seguma korta, kuru viņš un citi spēlētāji raksturo kā ļoti lēnu.

"Kopumā cietā seguma kortos jūtos daudz labāk, jo man ir ātrs spēles stils ar labu servi un spēli pie tīkla. Taču šeit, salīdzinot ar citiem cietā seguma laukumiem, korts ir diezgan lēns. Būs interesanti, tas ir gandrīz kā spēlēt ārā. Šeit nebūs tik lielas priekšrocības servei un spēlei pie tīkla," teica Lībietis, kurš vēl nezina, cik liela loma viņam būs gaidāmajā duelī. "Par to nedomāju, esmu atbraucis un trenējos. Esmu labā formā, tāpēc būšu gatavs spēlēt arī vienspēli, ja mani izliks."

2014.gadā Lībietis Tenesī Universitātes komandas sastāvā uzvarēja NCAA čempionāta dubultspēļu finālturnīrā. Tajā pašā gadā viņš izcīnīja savu pirmo "Challenger" titulu, divus gadus vēlāk šajā līmenī pievienojot vēl vienu trofeju.

2017.gadā Lībietis uz neilgu brīdi Ernestam Gulbim atņēma valsts pirmās raketes godu vienspēlēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!