Foto: Reuters/Scanpix

"Apgāds Zvaigzne ABC" izdevusi grāmatu par šī brīža pasaules labāko tenisistu Novāku Džokoviču - "Servēju uzvarai", kurā var uzzināt dažādus interesantus faktus par serbu sportista karjeras līkločiem, informēja izdevniecība.

Grāmatu no angļu valodas tulkojusi Ligita Lukstraupe, un tai pieejama arī e-versija.

Jau no bērnības Džokovičs ir tiecies pretī mērķim – kļūt par pasaules labāko tenisistu. Grāmatā viņš emocionāli stāsta par kara laiku, kad Belgradas bombardēšanas laikā ģimene vairākus mēnešus naktīs slēpās bumbu patvertnē. Visapkārt gruveši, drupas, bet 12 gadīgais apņēmības pilnais Novāks katru dienu devās trenēties. Citreiz pat nācies spēlēt tenisu bez tīkla uz sabojāta betona seguma. Par spīti grūtībām, Džokoviča ģimene centās darīt visu iespējamo, lai ikdiena ritētu šķietami normāli. Savā grāmatā tenisists ar sirsnību atceras vecāku izturību un nesalaužamo optimismu. Šī pieredze Džokoviču norūdīja.

Par spīti pārvarētajām grūtībām, rūdītajam raksturam un regulārajiem treniņiem Džokovičs joprojām zaudēja pretiniekiem, un viņam pat bija grūti izturēt spēli līdz galam. Tenisists grāmatā atklāj patiesību, kāpēc nav spējis uzvarēt - viņu mocīja sāpes un apgrūtināta elpošana.

Bet tad liktenis izspēlēja laimīgu gadījumu, kas mainīja Džokoviča dzīvi. Reiz pavisam nejauši kāds serbu ārsts, sēžot dīvānā un pārslēdzot TV kanālus, uzdūrās tenisa spēlei ar Džokoviču. Ārstam teniss neinteresēja, bet viņa sievai gan, tāpēc abi noskatījās spēli līdz galam. Šajā mačā sportists spēku izsīkumā sabruka. To redzot, ārsts precīzi noteica Džokoviča problēmu cēloni, kaut arī atradās 1400 kilometru attālumā. Izrādījās, ka šķērslis ceļā pretī čempiona titulam ir nepiemērota diēta. Satiekoties ārsts piedāvāja veikt testu – divas nedēļas atteikties no noteiktiem pārtikas produktiem. Sākumā tas bija grūti, bet pēc kāda laika sportists atklāja, ka viņa pašsajūta uzlabojas – viņš jutās enerģiskāks, vieglāks, izzuda smaguma sajūta. Tas bija negaidīts pavērsiens. Džokoviča dzīve mainījās, jo viņš atklāja, cik liela nozīme ir uzturam. Grāmatā Džokovičs atklāj savu sistēmu, kā 14 dienu laikā ikviens var uzlabot veselību un pašsajūtu. Tajā iekļauta ēdienkarte nedēļai – varēsiet uzzināt, ko brokastīs ēd čempions! Džokovičam patīk gatavot pašam, turnīru laikā viņš apmetas viesnīcās, kur iespējams izmantot virtuvi. Tenisists savā grāmatā atklāj iecienītāko ēdienu receptes – tās būs derīgas idejas veselīgai maltītei.

Grāmatā atradīsiet arī īpašu vingrojumu sistēmu, kas Džokovičam palīdz efektīvāk trenēties un gūt pārsvaru pār pretinieku. ‟Bez tiem es nespētu spēlēt tenisu pašreizējā līmenī," atzīst sportists. Tikpat nozīmīgs ir arī prāta treniņš. Džokovičs ir atklājis iedarbīgas metodes, kas palīdz pārvarēt stresu un gūt izcilus panākumus, un dalās ar tām. Džokovičs jums piedāvā savu panākumu noslēpumu – to, kas viņu padarīja par planētas izcilāko tenisistu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!