Foto: F64
Latvijas tenisa komanda piektdien ar divām neveiksmēm sāka Valmierā notiekošās Deivisa kausa izcīņas Eiropas-Āfrikas zonas pirmās grupas dueli ar Austriju.

Vispirms pašmāju otrā rakete Andis Juška pirmajā duelī ar 3-6, 3-6, 2-6 piekāpās Martinam Fišeram.

Pirmajā setā Juška demonstrēja blāvu sniegumu, kā rezultātā Fišers divas reizes lauza latvieša servi, gūstot panākumu ar 6-3.

Otrā seta sākumā Juškam neizdevās demonstrēt sīvu pretestību sāncensim, Fišeram izvirzoties vadībā ar 4-1. Tiesa, nākamo geimu pie savas serves Latvijas sportists uzvarēja ļoti pārliecinoši, bet pēc tam pirmo reizi duelī lauza austrieša servi, panākot vairs tikai 3-4.

Tiesa, nākamajā geimā pretinieka servi lauza jau Fišers, bet pēc tam jau viņš nodrošināja panākumu arī setā ar 6-3.

Trešajā setā Juška joprojām spēlēja nesekmīgi, kamēr Fišers demonstrēja savu pārākumu, ļaujot latvietim uzvarēt vien divos geimos.

Lai arī Juška joprojām ir valsts otrās raketes godā, šajā sezonā profesionālā līmenī tenisu viņš teju vai nav spēlējis. Viņš pašlaik ATP rangā ieņem 710.vietu, bet Fišers atrodams 210.pozīcijā.

Abi tenisisti līdz šim savā starpā bija tikušies divas reizes, divus panākumus izcīnot Juškam, tomēr tas notika vēl 2007. un 2009.gadā.

Uzreiz pēc pirmās cīņas sākās arī otrais duelis, kurā Jānis Podžus spēkojās ar Jirgenu Melceru. Tiesa, arī šajā mačā mājiniekiem nācās piedzīvot neveiksmi, jo latvietis piekāpās pieredzējušajam sāncensim ar 3-6, 1-6, 4-6.

Līdz ar to Latvija divos mačos pret Austriju nav spējusi uzvarēt nevienā setā.

Atšķirībā no pirmā dueļa šis iesākās līdzvērtīgi un pirmajos četros geimos abi tenisisti cīnījās ļoti līdzīgi, rezultātam esot 2-2. Tiesa, nākamajos geimos Melcers uzņēma apgriezienus, laužot J.Podžus servi un panākot 4-2 sev par labu, kas viņam pēcāk nodrošināja uzvaru arī setā ar 6-3.

Nākamajā setā vēl vairāk izpaudās austrieša pārsvars, kurš bija manāmi pārāks un uzvarēja setā bez lielām grūtībām ar 6-1, taču trešajā setā abi tenisisti aizvadīja jau krietni līdzvērtīgāku dueli. Tajā J.Podžus vairākkārt pamanījās izvirzīties vadībā ar viena geima pārsvaru, taču seta izskaņā nespēja to saglabāt, ļaujot austrietim uzvarēt trīs geimus pēc kārtas un no 3-4 panākt 6-4.

Kaut J.Podžus ATP rangā par 47 pozīcijām atpaliek no sava dvīņubrāļa Mārtiņa Podžus, esot valsts ceturtā rakete, tomēr Mārtiņam šovasar izoperētas mandeles, tāpēc viņa brālis pēdējā laikā rādot stabilāku sniegumu. Pašlaik Jānis Podžus pasaules rangā ieņem 795.vietu, bet pieredzējušais Melcers atrodams 109.pozīcijā.

Abi tenisisti, kurus šķir 13 gadu vecuma starpība, līdz šim savā starpā nebija tikušies. Melcers karjeras laikā pat ieņēmis ATP ranga astoto vietu, bet nesen piedalījās ASV atklātajā čempionātā, kurā gan vienspēlēs nepārvarēja pirmo kārtu.

Sacensībām pieteikts arī Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis, tomēr komanda ziņo, ka viņš plānojis piedalīties vien sestdien gaidāmajā dubultspēlē, jo neesot vēl pilnībā atlabis pēc savainojuma, ko guvis ASV atklātā čempionāta laikā.

Sestdien risināsies dubultspēle, kurai Gulbis pieteikts kopā ar Miķeli Lībieti, un plānots, ka viņiem pretim stāsies Filips Osvalds un Aleksandrs Peja. Savukārt svētdien ieplānots, ka Juška tiksies ar Melceru, bet Podžus spēkosies ar Fišeru.

Tiesa, pirms otrās un trešās dienas spēlēm komandu kapteiņi pieteikumos var veikt izmaiņas.

Par Gulbja dalību gaidāmajās spēlēs ilgāku laiku bija liela neskaidrība. Ceturtdien Latvijas Tenisa savienības (LTS) prezidents Juris Savickis paziņoja, ka Gulbis duelī piedalīsies, ko aģentūrai LETA apstiprināja arī LTS pārstāve Zane Sausverde, sakot, ka Gulbis izlases pieteikumā dalībai sacensībās bijis jau kopš 2.septembra, kad komandu kapteiņi nosauca to sastāvus. Līdz ar to Gulbja gatavība piedalīties gaidāmajās spēlēs esot likumsakarīga.

Austrijas izlasei sacensībās nepalīdzēs talantīgais Dominiks Tīms (36.), kurš ir Gulbja treniņu biedrs un nesen apspēlēja latvieti ASV atklātā čempionāta otrajā kārtā.

Valmiera šāda līmeņa tenisa sacensības uzņem pirmoreiz vēsturē.

Latvijas un Austrijas komandas šajā duelī cīnās par vietas saglabāšanu Eiropas-Āfrikas zonas pirmajā grupā. Cīņas uzvarētāji šajā grupā spēlēs arī nākamgad, bet zaudētājiem nāksies aizvadīt vēl vienu cīņu par izdzīvošanu ar Rumānijas un Zviedrijas dueļa zaudētājiem.

Kā ziņots, Latvijas izlase februārī cieta zaudējumu Deivisa kausa izcīņas Eiropas-Āfrikas zonas pirmās grupas pirmajā duelī, izbraukumā ar 0-5 piekāpjoties Slovākijai. Pati Slovākija vēlāk ar 4-1 uzvarēja Austriju un septembrī duelī ar ASV spēkosies par vietu pasaules grupā.

Februāra duelī pret Slovākiju viesus pārstāvēja J.Podžus, M.Podžus, Artūrs Lazdiņš un Juška.

Pērn Latvijas izlase sekmīgi pārvarēja Eiropas-Āfrikas zonas otro grupu, sākotnēji ar 3-0 izbraukumā pieveicot Tunisiju, turpinājumā ar 3-2 izbraukumā pārspējot arī Monako, bet izšķirošajā duelī ar 3-2 Rīgā pieveica arī Somiju un trešoreiz vēsturē kvalificējās Deivisa kausa pirmajai grupai.

Iepriekš Latvijas izlase Eiropas-Āfrikas zonas pirmajā grupā spēlējusi 2008. un 2010.gadā, bet nevienā no šīm reizēm nespēja saglabāt vietu tajā.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!