Foto: F64
Pēc izkrišanas uz Deivisa kausa Eiropas-Āfrikas zonas trešo grupu, kas ir vājākā, Latvijas vīriešu tenisa izlasē briest paaudžu maiņa, norādīja Latvijas Tenisa savienības (LTS) ģenerālsekretārs un arī valstsvienības kapteinis Kārlis Lejnieks.

Latvijas izlase aizvadītajā nedēļā cīņā par palikšanu Eiropas-Āfrikas zonas otrajā grupā viesos piekāpās Marokai, uz vājāko grupu izkrītot pirmo reizi kopš 2003.gada.

"Cīņa pret Maroku bija neveiksmīga, pat ļoti neveiksmīga. It īpaši pirmā diena, kas pēc būtības mūs iegāza. Ja pirmā diena būtu aizvadīta normālā sniegumā, rezultāts varēja būt pavisam cits. Ir ļoti bēdīgi, bet reāli Marokas izlase ir tādā pašā līmenī kā mēs. Šis nebija mūsu gads - gan pret Norvēģiju, gan pret marokāņiem bija zināmas problēmas," pauda Lejnieks. "Iespējas spēlētājiem bija, bet atbildība bija pārāk liela, ar ko viņi netika galā. Ticu, ka vispirms ir jāpaliek sliktāk, lai pēc tam būtu labāk."

Cīņā pret Maroku pirmajā dienā Latvijas izlases sastāvā spēlēja komandas pirmie numuri Miķelis Lībietis un Mārtiņš Podžus, abiem piedzīvojot neveiksmes un nostādot vienību bezdibeņa malā.

"Ja Miķelis būtu nospēlējis kaut vai uz 50%, kā viņš to dara parasti, situācija būtu citādāka. Komandai uzvarot pirmo maču, arī Mārtiņš pēc tam, uzsākot savu spēli, būtu pavisam citādākā noskaņojumā," norādīja izlases kapteinis. "Miķelis nevarēja tikt galā ar spiedienu, ko pats sev ir uzlicis kā izlases pirmais numurs. Viņš grib sevi pierādīt par visiem 150%, bet viņam reāli nesanāk un tas ietekmē viņa mentālo sagatavotību uz laukuma."

"Savukārt Mārtiņam bija savas iespējas, piemēram, otrā seta taibreikā viņš ieguva setbumbu. Būtu to paņēmis, mačs varēja izvērsties citādāk," uzskata Lejnieks.

Sestdien Lībietis un Podžus izcīnīja uzvaru dubultspēlē, samazinot deficītu līdz 1-2. Nākamajā dienā komanda nolēma riskēt un laukumā pret Marokas vadošo tenisistu sūtīja jauno Rūdolfu Medni, kurš gan piedzīvoja zaudējumu un Latvija līdz ar to izkrita no Eiropas-Āfrikas zonas otrās grupas.

"Medņa laišana laukumā bija risks. Komandas iekšienē visu izrunājām, ņemot vērā Lībieša sniegumu pirmajā dienā. Risks diemžēl neattaisnojās, lai gan Mednis varēja "ieķerties" un pavilkt maču garāku," izteicās Lejnieks.

LTS ģenerālsekretārs sacīja, ka pēc šīs neveiksmīgās Deivisa kausa sezonas ir jānovelk līnija un turpmāk jāmēģina iesaistīt vairāk jaunos spēlētājus.

"Bija tāda nepatīkama nojauta, ka mēs varētu izkrist uz trešo grupu, bet negribu teikt, ka tā ir likumsakarība. Jautājums, kā tagad rīkosimies tālāk, lai uzlabotu vīriešu tenisa situāciju Latvijā," izteicās Lejnieks.

Latvijas izlasei jau kārtējo reizi Deivisa kausā šogad nepalīdzēja valsts pirmā rakete Ernests Gulbis, turklāt izkrišana uz vājāko grupu viņam pievienošanos izlasei varētu padarīt nepievilcīgāku, taču Lejnieks uzskata, ka tas nav atkarīgs no tā.

"Ernesta pievienošanās nav atkarīga no grupas, kurā spēlējam. Viņam vispirms jātiek galā ar savām lietām un tikai tad var domāt par iekļaušanos izlasē," sacīja LTS ģenerālsekretārs.

"Šobrīd mums vairāk jākoncentrējas uz jaunatni. Kipra uz trešo grupu izkrita ar visu Markosu Bagdati, turklāt arī Igaunija pērn šajā līmenī spēlēja ar vairākiem pieredzējušiem tenisistiem. Mums jāgaida kāds daudzsološāks jaunais spēlētājs, kurš var iekļauties komandā un pilnvērtīgi aizvadīt mačus," uzsvēra Lejnieks.

Lai arī Lejnieks konkrēti neuzsvēra, ka paaudžu maiņa Latvijas izlasi varētu skart jau nākamgad, viņš norādīja, ka izmaiņas, iespējams, būs.

"Mums nevajag aizmirst par to, kas mums ir. Materiāls šobrīd ir tāds, kāds tas ir. Jāturpina strādāt ar esošo. Daudziem jau bija priekšstats, ka mums Maroka bez maz vai jāapēd brokastīs. Es arī uzskatu, ka vajadzēja uzvarēt, tāpēc ir liela vilšanās," atzina Lejnieks. "Nākamgad galvenais mērķis būs tikt ārā no trešās grupas. Tomēr pretiniekus nedrīkstēs nenovērtēt, jo tenisa pasaule ir izlīdzinājusies. Tas vairs nav kā pirms 20 gadiem, jo tagad katrā valstī ir profesionāli tenisisti."

Lejnieks atklāja, ka Latvijā vīriešu tenisā aug pāris talantīgi spēlētāji, nosaucot Kārli Ozoliņu un Mārtiņu Rocēnu, kuri nākotnē varētu iesaistīties izlasē.

"Cerams, ar laiku viņi sevi pierādīs. Galvenais, lai notiek paaudžu maiņa un varam izlasei nodrošināt pēc iespējas labākus kandidātus. Vīriešu tenisam nav jāapstājas ar Ernestu Gulbi. Mums ir jārada pēc iespējas labāki apstākļi," uzsvēra Lejnieks.

Latvijas izlase šī gada pirmajā mačā februārī Jelgavā ar 0-5 kapitulēja Norvēģijai.

Latvijas valstsvienība Eiropas-Āfrikas zonas pirmajā grupā spēlējusi 2008., 2010. un 2014.gadā, tomēr nevienu no reizēm nav spējusi tajā noturēties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!