Foto: Reuters/Scanpix

Britu tenisiste Džoanna Konta piektdien pirmo reizi karjerā sasniedza Vimbldonas čempionāta astotdaļfinālu.

Turnīrā ar sesto numuru izliktā Konta trešās kārtas mačā pārliecinoši ar 6-4, 6-1 uzveica pasaules 101. raketi Mariju Sakari no Grieķijas.

"Ikviena tenisiste var uzvarēt šajā turnīrā. Es, cerams, šajās sacensībās būšu līdz pēdējai dienai, tomēr noskaņojos no spēles uz spēli," pēc panākuma teica Konta.

Cīņā par ceturtdaļfinālu Konta pirmdien spēkosies ar francūzieti Karolīnu Garsiju, kura izlikta ar 22. numuru.

"Iepriekšējo reizi, kad pret Garsiju spēlēju, zaudēju ļoti spraigā cīņā. Viņa spēlē ar lielu pārliecību," norādīja Konta.

Savukārt Garsija savā trešās kārtas mačā piektdien ar 6-4, 6-3 pieveica Medisonu Brenglu no ASV, Vimbldonas čempionāta astotdaļfinālu sasniedzot pirmo reizi karjerā. Šogad viņa spēlēja Francijas atklātā čempionāta ceturtdaļfinālā.

Vimbldonas astotdaļfinālu sasniegusi arī Baltkrievijas tenisiste Viktorija Azarenka, kura ar 3-6, 6-1, 6-4 pārspēja citu mājinieku cerību Heteri Vatsoni.

"Visu mača gaitu nejutos īsti savā ādā. Tomēr ar otro setu es sāku iejusties," pauda Azarenka, kura ir divkārtēja Austrālijas atklātā čempionāta uzvarētāja.

Azarenka decembrī dāvāja dzīvību savam pirmdzimtajam, bet kortā atgriezās jūnijā. Baltkrieviete nebija spēlējusi vairāk nekā gadu, līdz ar to vairs neatradās rangā, bet jūnija beigās viņa piedalījās Maljorkas WTA "International" turnīrā, kur izcīnīja vienu uzvaru, bet cieta zaudējumu nākamajā mačā.

Vimbldonas čempionāts Azarenkai ir vien otrais turnīrs pēc bērna laišanas pasaulē.

Līdz ar to 27 gadus vecā Azarenka ir ceļā uz to, lai 37 gadu laikā kļūtu par pirmo mātēs statusā esošo tenisisti, kura spējusi uzvarēt Vimbldonas čempionātā. Iepriekš ko tādu 1980.gadā paveica austrāliete Evonna Gulagonga. Savukārt "Grand Slam" titulus šādā statusā iepriekš bez Gulagongas izcīnījušas tikai cita austrāliete Margareta Korta un beļģiete Kima Klijstersa.

Azarenkai šis ir pirmais "Grand Slam" turnīrs kopš pērnā gada Francijas atklātā čempionāta.

Pirms tam Vatsone otrās kārtas mačā šonedēļ pieveica Latvijas tenisisti Anastasiju Sevastovu.

Astotdaļfinālā Azarenka tiksies ar šī gada Francijas atklātā čempionāta finālisti Simonu Halepu no Rumānijas, kura savā trešās kārtas mačā ar 6-4, 7-6 (9:7) pieveica ķīnieti Šuai Penu.

Rumāniete sekmīga snieguma gadījumā pēc šī turnīra var pirmo reizi kļūt par pasaules ranga līderi. 25 gadus vecā Halepa jūnijā Francijas atklātā čempionāta finālā zaudēja Latvijas tenisistei Jeļenai Ostapenko. Viņa karjeras laikā izcīnījusi 15 titulus, taču vēl ne reizi nav spējusi uzvarēt kādā "Grand Slam" turnīrā, kaut 2014. gadā un arī šogad spēlējusi "French Open" finālā.

Vimbldonā viņa 2014. gadā sasniedza pusfinālu, bet pērn apstājās ceturtdaļfinālā.

Ja rumāniete būtu uzvarējusi "French Open" turnīrā vai pēc tam notikušajā Īstbornas WTA "Premier" turnīrā, viņa kļūtu par pasaules ranga līderi, tomēr šobrīd atrodas otrajā pozīcijā aiz vācietes Angelikas Kerberes, kura jau ilgu laiku nedemonstrē atzīstamu sniegumu.

Vimbldonā Kerberei jāaizstāv pērn par finālu iegūtie 1300 punkti, kamēr Halepai 430 punkti, bet čehietei Karolīnai Plīškovai, kura 2016.gadā apstājās otrajā kārtā, tikai 70 punkti. Pirms turnīra sākuma Kerberei bija 115 punktu pārsvars pār Halepu un 180 punktu pārsvars pār Plīškovu.

Tikmēr negaidītu zaudējumu piektdien cieta ar astoto numuru izliktā slovākiete Dominika Cibulkova, kura ar 6-7 (3:7), 6-3, 4-6 piekāpās sacensību 27.numuram Anai Konjuhai no Horvātijas.

Vēl pērn Cibulkova spēlēja Vimbldonas čempionāta ceturtdaļfinālā.

Savukārt talantīgā Konjuha, kurai ir tikai 19 gadi un kura pasaules rangā atrodas 29.vietā, tik tālu prestižajā Vimbldonā tikusi pirmo reizi karjerā.

Piektdien astotdaļfinālu sasniedza arī Ostapenko, kura ar 7-5, 7-5 uzveica itālieti Kamilu Džordži. Astotdaļfinālā viņa tiksies ar planētas ceturto raketi Jeļinu Svitoļinu no Ukrainas, kura ar 6-1, 7-5 droši pieveica pasaules ranga 65.vietas īpašnieci Karinu Vitheftu no Vācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!