Foto: AP/Scanpix

Pasaules ranga līderis Endijs Marejs no Lielbritānijas sestdien guva uzvaru gandrīz četras stundas ilgā trillerī un sasniedza sezonas noslēguma turnīra jeb "ATP World Tour Finals" titula maču, kur duelī ar serbu Novāku Džokoviču aizvadīs izšķirošo cīņu par pirmo vietu ATP rangā gada noslēgumā.

Pusfināla duelī ar pirmo numuru izliktais mājinieku favorīts Marejs ar rezultātu 5-7, 7-6 (7:5), 7-6 (11:9) apspēlēja kanādieti Milošu Raoniču, kuram bija ceturtais numurs, dueli noslēdzot pēc iespaidīgām trim stundām un 38 minūtēm.

Pēc salīdzinoši līdzīgas cīņas pirmā seta beigās iniciatīvu pārņēma Raoničs, kurš vispirms devītajā geimā nerealizēja trīs breikbumbas, tomēr salauza Mareja servi 11. geimā, bet brīdi vēlāk izservēja setu.

Otrajā setā jau otrajā geimā piecas reizes rezultāts bija "vienādi", tomēr Raoničs atspēlēja divas breikbumbas un jau pats nākamajā geimā lauza pretinieka servi. Tiesa, ceturtajā geimā uzreiz Marejs atspēlējās, turklāt tas notika "sausā". Seta turpinājumā vēl divas breika iespējas bija Marejam, bet pēc tam viņš grūtā cīņā noturēja 11.geimu un uzvarētāju nācās noskaidrot taibreikā. Tajā Raoničs pie rezultāta 5:5 zaudēja savas serves geimu un turpinājumā Marejs izservēja setbumbu.

Trešajā setā līdz pat devītajam geimam bija vien divas breikbumbas, tomēr nākamos četrus geimus pamanījās uzvarēt serves uzņēmēji, kas nozīmēja, ka arī šoreiz bija jāspēlē taibreiks. Tajā Marejs ieguva pirmās trīs mačbumbas, bet pie rezultāta 10:9 priekšrocība jau bija Raoničam. Tomēr arī viņš savu iespēju neizmantoja un ceturto mačbumbu skots spēja realizēt.

Otrais un trešais sets katrs ilga pa 81 minūtei. Šis kļuva par garāko maču turnīra vēsturē.

Tikmēr šī brīža ranga otrā rakete Novāks Džokovičs sestdien nesalīdzināmi vieglākā pusfināla mačā ar 6-1, 6-1 sagrāva japāni Kei Nišikori. Šis duelis ilga vien nedaudz vairāk par stundu.

Svētdien gaidāmajam finālam būs īpaši principiāla nozīme, jo tieši dueļa uzvarētājs 2016.gadu noslēgs ATP ranga līdera godā. Serbs sezonas noslēguma turnīrā līdz šim spējis uzvarēt piecas reizes.

Zīmīgi, ka sezonas noslēdzošais mačs ATP ranga līderi noteiks pirmoreiz vēsturē. Marejs tiecas kļūt par septiņpadsmito tenisistu (kopš 1973.gada), kurš gadu beidzis pirmajā pozīcijā, bet Džokovičs cer to paveikt trešo gadu pēc kārtas. Jau vēstīts, ka Marejs par ranga līderi pirmoreiz karjerā kļuva vien 7.novembrī.

Zīmīgi, ka vien pirms aptuveni pusgada Džokovičam bija vairāk nekā 9000 punktu pārsvars pār Mareju, bet pirms šī turnīra skots serbam jau bija priekšā par 405 punktiem. Londonas turnīrā abi tenisisti grupu turnīrā uzvarēja visos trijos mačos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!