Foto: AP/Scanpix

Par jaunākā ATP vienspēļu ranga, kas publicēts pirmdien, līderi pirmo reizi karjerā kļuvis britu tenisists Endijas Marejs, kamēr Latvijas pirmā rakete Ernests Gulbis noslīdējis uz 150.vietu.

Par Mareja kļūšanu par pasaules ranga līderi bija zināms nedēļas nogalē, kad negaidītu zaudējumu Parīzes "Masters 1000" turnīra ceturtdaļfinālā cieta tā brīža planētas pirmā rakete serbs Novāks Džokovičs, kamēr Lielbritānijas sportists pēc konkurenta Miloša Raoniča no Kanādas veselības problēmām bez cīņas sasniedza finālu.

Vēlāk Marejs kļuva arī par šī turnīra uzvarētāju, jo finālā ar 6-3, 6-7 (4:7), 6-4 uzveica amerikāni Džonu Isneru. Neaizmirstamajā sezonā šis britam kļuva jau par astoto titulu šosezon. Viņš tagad uzvarējis jau četros turnīros un 19 mačos pēc kārtas.

Pašlaik 29 gadus vecais Marejs kļuvis par pirmo britu ATP ranga pirmajā vietā kopš to 1973.gadā sāka skaitīt. Viņš būs 26. ranga līderis vēsturē un vecākais debitants kopš 1974.gada, kad 30 gados pirmo vietu spēja ieņemt austrālietis Džons Ņūkombs.

Šosezon Marejs uzvarējis 73 mačos un zaudējis tikai deviņos, triumfējot arī Vimbldonas čempionātā un Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs

Tikmēr Džokovičs ATP ranga līdera godā bija 122 nedēļas pēc kārtas, bet kopā pirmajā pozīcijā atrodies 223.nedēļas. Nākamajā nedēļā Londonā risināsies vīriešu tenisa sezonas noslēguma turnīrs jeb "ATP World Tour Finals", kurā pērn Džokovičs triumfēja, bet Marejs neizkļuva no apakšgrupas, kas nozīmē, ka viņš, visticamāk, arī gadu noslēgs ranga pirmajā pozīcijā.

Džokovičs pasaules ranga līderis nepārtraukti bija kopš 2014.gada 7.jūlija.

Savukārt Latvijas pirmā rakete Gulbis ATP rangā piedzīvojis divu vietu kritumu un tagad atrodas 150.vietā.

Tik zemu ATP vienspēļu rangā Gulbis nav bijis kopš 2012.gada oktobra beigām, kad atradās 151.pozīcijā. Pēc tam latvietis uzlaboja savas pozīcijas, kam augstākais punkts bija 2014.gada jūnijā - toreiz sportists pēc veiksmīga Francijas atklātā čempionāta pakāpās līdz pat desmitajai vietai.

Gulbis traumas dēļ septembrī nepiedalījās ASV atklātajā čempionātā, turklāt atsauca dalību arī citos turnīros. Lai gan izskanēja informācija, ka latvietis varētu atgriezties kortā oktobrī, viņš šo sezonu tomēr nolēma noslēgt priekšlaicīgi.

Tikmēr valsts otrā rakete Lībietis šonedēļ zaudējis četras pozīcijas un tagad atrodams 363.vietā. Oktobra sākumā sasniegtā 354.pozīcija bija viņa karjeras rekords. Augustā Lībietis pirmo reizi karjerā iekļuva starp ranga 400 labākajiem tenisistiem, ieņemot 381.vietu, bet vēlāk atkal no ceturtā simta izkrita.

Mārtiņš Podžus šonedēļ saglabājis 772.pozīciju, bet Krišjānis Stabiņš ieņem 942.pozīciju. Savukārt 1339.pozīcijā ir Artūrs Lazdiņš, 18 gadus vecais Rūdolfs Mednis atrodams 1532.vietā, bet Jānis Podžus ieņem 1628.pozīciju.

Savukārt debiju pasaules rangā piedzīvojis 29 gadus vecais Rihards Emuliņš, kurš ieņem 1647.pozīciju.

Pasaules ranga līderis tagad ir Marejs, bet viņam seko Džokovičs. Savukārt trešo vietu saglabājis ASV atklātā čempionāta uzvarētājs Stans Vavrinka no Šveices, kamēr pirmajam trijniekam tagad seko Raoničs.

Uz piekto vietu noslīdējis japānis Kei Nišikori, bet sestais tagad ir francūzis Gaels Monfiss. No desmitās uz septīto pozīciju pakāpies Marins Čiličs no Horvātijas, kamēr astotajā vietā ir traumu nomocītais spānis Rafaels Nadals. Savukārt pirmo desmitnieku noslēdz austrietis Dominiks Tīms un Tomāšs Berdihs no Čehijas.

Tikmēr pirmo reizi kopš 2002.gada ārpus labāko ranga pirmā desmitnieka izkritis leģendārais šveicietis Rodžers Federers, kurš gan veselības problēmu dēļ jau jūlijā paziņoja par sezonas noslēgšanu. Šveices tenisists pašlaik rangā ieņem vien 16.pozīciju.

ATP dubultspēļu rangā Lībietis ieguvis vēl astoņas un tagad pakāpies uz rekordaugsto 282.pozīciju. Stabiņš pēc 93 vietu kāpuma tagad ir 1061.vietā, kamēr dvīņubrāļi Mārtiņš un Jānis Podži atrodas attiecīgi 1066. un 1068.vietā. Savukārt Lazdiņš ieņem 1162.vietu, kamēr Mednis ir 1296.pozīcijā, bet Roberts Grīnvalds atrodams 1505.vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!