Foto: EPA/Scanpix/LETA

Spānis Rafaels Nadals svētdien, 30. janvārī, Melburnā aizraujošā un episkā finālā triumfēja Austrālijas atklātajā čempionātā, izcīnot 21. "Grand Slam" titulu un kļūstot par visu laiku izcilāko tenisistu sporta vēsturē.

"Australian Open" finālā Nadals piecu stundu un 24 minūšu ilgā cīņā atspēlējās pēc zaudētiem pirmajiem diviem setiem un ar 2-6, 6-7 (5:7), 6-4, 6-4, 7-5 pieveica Krievijas sportistu Daniilu Medvedevu.

Tā ir pirmā reize "Australian Open" vēsturē, kad finālā tenisistam izdodas atspēlēties pēc zaudētiem pirmajiem diviem setiem.

Šis bija otrs visu laiku ilgākais "Grand Slam" fināls tenisa vēsturē. Pims desmit gadiem Melburnā "Australian Open" finālā Novāks Džokovičs piecu stundu un 53 minūšu ilgā cīņā ar 5-7, 6-4, 6-2 6-7 (5:7), 7-5 pieveica Nadalu.

Pirms "Australian Open" trim mūsdienu izcilākajiem tenisistiem Nadalam, Novākam Džokovičam un Rodžeram Federeram bija pa 20 uzvarām "Grand Slam" turnīros, bet tagad spānis kļuvis par visu laiku izcilāko tenisistu.

35 gadus vecais spānis karjeras laikā tikai otro reizi palika nepārspēts Melburnā, bet vēl viņa kontā ir 13 "French Open", divi Vimbldonas un četri "US Open" titulu.

Tenisisti fantastiski aizraujoši iesāka spēli, pirmos trīs geimos spēlējot 20 minūtes. Nadals trešajā geimā atsoēlēja divas breikbumbas un izvirzījās vadībā ar 2-1, bet tad iniciatīvu pilnībā pārņēma Medvedevs. Pasaules ranga otrais numurs divreiz lauza Nadala servi, uzvarēja piecus geimus pēc kārtas un bija pārāks pirmajā setā ar 6-2.

Dramatiski risinājās otrais sets. Nadals ceturtajā geimā lauza pretinieka servi un vēlāk panāca 4-1 savā labā. Septītajā geimā Nadals jau zaudēja savu servi, bet uzreiz atguvās un panāca 5-3. Devītajā geimā Nadalam bija setpunkts, kuru viņš neizmantoja. Medvedevs tikmēr izmantoja Nadala mirkļa koncentrācijas zudumu un lauza spāņa serves geimu, bet nākamajā geimā panāca līdzsvaru 5-5. Tenisisti apmainījās ar uzvarētiem serves geimiem, seta likteni atstājot uz "tie break" izspēli. 13. geimā Nadals divreiz izvirzījās vadībā ar minibreiku, bet Medvedevs spēja atspēlēties un vēlāk izmantoja pirmo setbumbu, uzvarot setu ar 7-6 (7:5).

Trešajā setā tenisisti turpināja demonstrēt fantastisku spēli, aizvadot ilgstošas izspēles un rādot augstākā līmeņa sniegumu. Sestajā geimā Nadals atspēlēja trīskāršo breikbumbu, neļaujot Medvedevam iegūt tik svarīgo vadību un panākot 3-3. Tenisisti nosargāja savu servi nākamajos divos geimos, bet izšķirošs izrādījās devītais geims. Nadals ieguva dubulto breikpunktu, vienu Medvedevs atspēlēja pēc labas serves, bet tad Nadalam padevās izcils bekhends, kas ļāva spānim lauzt pretinieka servi. Nākamajā geimā Nadals nedeva pretiniekam cerības, uzvarot setu ar 6-4.

Lai gan jau pēc nospēlētiem trīs setiem tenisisti kortā bija pavadījuši vairāk nekā trīs stundas, spēles ritms un spriedze nemainījās. Nadals lauza pretinieka servi trešajā geimā, Medvedevam pieļaujot dubultkļūdu breikpunkta brīdī. Medvedevs uzreiz atspēlēja breiku, izlīdzinot rezultātu 2-2. Nākamajā geimā tenisisti 12 minūšu laikā sarīkoja kārtīgu trilleri ar izcilām izspēlēm. Medvedevs atspēlēja trīskāršo breikbumbu, bet noslēgumā šajā spriedzes brīdī stiprāki nervi bija spānim, kurš ar septīto piegājienu spēja tomēr lauzt pretinieka serves geimu. Astotajā geimā Nadals apbrīnojami atspēlēja dubulto breikpunktu un uzvarēja geimu, bet nākamajā geimā jau Medvedevs apliecināja savu nervu stiprumu – atspēlēja setbumbu un uzvarēja geimu. Desmitajā geimā Nadals ar savām servēm nedeva Krievijas tenisistam izredzes un uzvarēja setu ar 6-4, panākot līdzsvaru pa setiem 2:2.

Piektajā setā Nadals piektajā geimā lauza Medvedeva servi, bet Krievijas tenisists atkal spēja atspēlēties. Servējot desmitajā geimā, Nadals panāca 30-0 un bija divu punktu attālumā no titula, bet zaudēja četras izspēles pēc kārtas, kas ļāva Medvedevam izlīdzināt rezultātu 5-5. Jau nākamajā geimā Nadals vēlreiz lauza Medvedeva servi, bet nākamajā geimā nezaudējot nevienu izspēli ar perfektu bekhendu izcīnīja vēsturisko 21. "Grand Slam" titulu.

Nadals pēdējos sešus mēnešus saskāries ar savainojumiem, iepriekšējā gada nogalē vēl pārslimoja Covid-19 un nebija pārliecības, ka izcilais spānis vispār ieradīsies Melburnā un kāds būs viņa sniegums. Tomēr Nadals savos 35 gados apliecināja cīnītāja slavu, pārvarēja dažādas grūtības un tagad kļuvis par visu laiku izcilāko tenisistu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!