Foto: AFP/Scanpix
Par seškārtējo Francijas atklātā tenisa čempionāta uzvarētāju svētdien kļuva pasaules ranga līderis Rafaels Nadals, kurš finālā aizraujošā cīņā pieveica šveicieti Rodžeru Federeru.

Četru stundu un 40 minūšu ilgajā cīņā Nadals uzvarēja ar 7-5, 7-6 (7:3), 5-7, 6-1.

Nadals līdz ar to ir atkārtojis leģendārā Bjorna Borga rekordu, iegūstot sešus "French open" čempiona titulus. Kopumā spānim tagad ir 10 "Grand Slam" turnīru čempiona tituli.


1.sets

1.geims. 1-0. Spēli ar servi iesāk Federers. Jau pirmajā geimā tenisisti veic garākas izspēles, bet Federera serves deva šveicietim priekšroku. Nadals uzvarēja tikai vienā izspēlē pēc Federera kļūdas.
2.geims. 2-0. Federers uzvar pirmajās divās izspēlēs – pirmajā šveicietis lieliski pārspēja Nadalu, bet otrajā izspēlē Nadals kļūdījās. Nadals ar spēcīgiem sitieniem pa diagonālēm vienu punktu atspēlē, taču tad pieļauj kļūdu, dodot iespēju lauzt pretiniekam servi – 15:40. Ar spēcīgu servi un sekojošu izspēli Nadals atspēlē vienu "breikpunktu", bet tad Federers kļūdās sitienā pa līniju. Garākās izspēlēs Federers labāks un iegūst jau trešo "breikpunktu". Ar labu servi spānis atgūst līdzsvaru, taču tad atkal pats kļūdās – Federeram jau ceturtais "brekpoints". Nadals spēcīgi servēja, Federers ar grūtībām uzņēma servi, bet Nadals rupji kļūdījās izgājienā pie tīkliņa. Pirmais "breiks" mačā.
3.geims. 3-0. Federeram šogad "French Open" ir fantastiskas serves, kas sagādā lielas problēmas pasaules pirmajai raketei. 40-0. Vienu izspēli Nadals gan uzvarēja, bet Federers atbildēj ar ātru izspēli pēc spēcīgas serves.
4.geims. 3-1. Nadals nespēj atrast savu spēli. Ar sev raksturīgām izspēlēm Nadals gūst punktus, bet tad pats pieļauj kļūdu. 30-30. Federers tad izsita autā, dotos Nadal;m iespēju uzvarēt pirmo geimu šajā cīņā. Federers kļūdījās vēlreiz, un Nadalam pirmais uzvarētais geims mačā.
5.geims. 4-1. Federers ar sitieniem pa līnijām pilnībā dominē laukumā, taču tad Nadalam garā izspēlē izdodas labs uzbrukums, kas liek kļūdīties šveicietiem. 30-30. Federers ar kārtējo lielisko servi panāk "vairāk", bet tad Nadals izsita autā.
6.geims. 4-2. Nadalam ar izspēlēm pēc spēcīgām servēm izdodas panākt 40-15, tad Federers ar lieliski uzņemtu servi atguva vienu punktu, bet Nadals ar spēcīgu "forhendu" pa diagonāli uzvarēja geimu.
7.geims. 5-2. Nadals pārsteidza Federeru, teicami uzņemto servi. Pēc brīža Nadalam bija 30-15, bet Federers ar trešo "eisu" mačā panāk 30-30, ar izspēli pa diagonāli un tad sitienu no gaisa pie tīkla uzvar geimā.
Pirms astotā geima Nadals palūdza medicīnisko palīdzību, lai apsaitētu nedaudz potīti. Pēc spēles nevarēja neko teikt, ka Rafam būtu problēmas.
8.geims. 5-3. Nadals uzvarēja pirmajās divās izspēlēs, bet tad pieļāva dubultkļūdu – pirmā starp abiem tenisistiem mačā. Nadals panāca 40-15, bet Federers lieliski uzņēma servi un tad sekojošā izspēlē "izdzenāja" spāni pa stūriem un skaisti uzvarēja izspēlē. Nadals izsita autā un Federeram pirmā "setbumba". Šveicietis lieliski saīsināja sitienu pie tīkliņa, taču bumbiņa autā. Ar labu servi Nadals panāk "vairāk", bet tad garā izspēlē ar neatvairāmo sitienu pa diagonāli uzvar geimā.
9.geims. 5-4. Federers pārsteidz Nadalu ar izgājienu pie tīkliņa, taču Nadals divās izspēlēs izrādās pārāks 30-30. Šveicietis iesita tīkliņā, un Nadalam pirmais "breikpoints" spēlē. Federers skaisti nospēlēja pa diagonāli, bet Nadals to paredzēja un aizsniedzās līdz bumbiņai, bet Federers izgājienā pie tīkla kļūdījās. Nadals lauza Federera servi un vairs tikai 4-5.
10.geims. 5-5. Federers uzvar divās izspēlēs, apspēlējot Nadalu "pēc visām notīm", bet labas izspēles mijas ar kļūdām. Un Nadals izmanto Federera kļūdas, izlīdzinot rezultātu mačā 5-5.
11.geims. 5-6. Nadals izskatās, ka spēlē "no aizsardzības". Uzbrūk Federers, bet Nadals lieliski aizstāvas un ar diviem apvedošiem sitieniem panāk 30-0. Divas spēcīgas serves un jau 30-30. Šoreiz Nadals izdzenāja Federeru pa stūriem un panāca "breikpointu", bet Federers ar fantastiski precīzu sitienu pa līniju izlīdzina rezultātu. Tad sekoja pagaidām skaistākā izspēle mačā – Federers saīsināja sitienu, bet Nadals aizsniedzās un tad uzvarēja izspēlē. Nākamajā izspēlē Federers iesita tīklā, zaudēja savu servi un tagad jau iespēja uzvarēt pirmo setu būs Nadalam.
12.geims. 5-7. Pa vienai izspēlei sākumā uzvar tenisisti, bet Federers ar kārtējo sitienu pa diagonāli panāk 30-15. Taču pats Federers tad kļūdās divas reizes un 40-30 jau Nadala labā. Un pirmo setbumbu Nadals izmanto, uzvarot pirmajā setā ar 7-5. Pirmo setu tenisisti spēlēja 64 minūtes.

2.sets

1.geims. 0-1. Federers sācis stipri vairāk kļūdīties un iniciatīva tagad jau ir Nadalam. Pie 0-30 Federers no gaisa iesit bumbiņu tīklā un trīskāršā breikbumba Nadalam. Vienu breikbumbu Federers atspēlēja, bet tad skaistā izspēlē pie tīkliņa atkal pārāks bija Nadals.
2.geims. 0-2. Federers sāk ar savu 20.kļūdu mačā, bet Nadalam ir tikai 10 kļūdas, lai gan spēles sākumā tieši Nadalam bija vairāk kļūdas. Nadals tad uzvarēja trīs izspēlēs un "sausā" uzvarēja geimu.
3.geims.1-2. Atkal Federera kļūdas ļauj Nadalam panākt 30-15, tad šveicietis ar "eisu" izlīdzina rezultātu 30-30, Nadals izsit bumbiņu autā, bet Federers ar piekto "eisu" mačā uzvar geimā. Tādējādi Nadala uzvarēto geimu sērija apstājās pie skaitļa "septiņi".
4.geims. 1-3. Federera neveiksmes turpinās. Pēc divām labām izspēlēm šveicietis atkal pieļauj divas kļūdas. Tieši Nadala kļūdas ļauj pagaidām Nadalam neuztraukties par spēles gaitu.
5.geims. 2-3. Kaut kas noticis ar Federeru.... Daudzas kļūdas vienkāršās situācijās, un dubultā "breikbumba" Nadalam. Vienu Federers atspēlē ar "eisu" un tad vēlreiz gūst "eisu" ar servi pa vidu. 40-40. Federers tad pieļāva jau 11.kļūdu setā (Nadalam neviena kļūda setā) un deva atkal iespēju Nadalam lauzt servi, bet tad Nadals pieļāva pirmo kļūdu setā. Pēc ilgiem laikiem Federeram izdevās laba izspēle un ar sitienu pa diagonāli viņš uzvarēja geimā.
6.geims. 2-4. Federera kļūdas un Nadala pirmais "eiss" dod spānim 40-0, bet Federers fantastiski atspēlē trīs punktus 40-40. Tomēr Nadals neļāva Federeram pārņemt iniciatīvu, uzvarēja divās izspēlēs un arī geimā.
7.geims. 3-4. Diezgan negaidīti – Federers ātri, bez lielām grūtībām "sausā" uzvar geimā.
8.geims. 4-4. Izskatās, ka abas tenisa zvaigznes nedaudz atpūtušās un atkal priecē ar skaistām izspēlēm. Pēc vienas tādas izspēles pa diagonālēm uzvarēja Federers, panākot 30-15. Tad savukārt Nadals "nodzenā" Federeru un izlīdzina rezultātu. Federers pēc vienas no labākajām izspēlēm mačā iegūst "breikbumbu", Nadals to atspēlē, bet pēc spāņa kļūdas Federeram rodas vēl viena iespēja lauzt pretinieka servi. Arī šī izdevība netiek izmantota, bet tad sekoja atkal teicama Federera izspēle. Sekojošā izspēlē Nadalam "nolūza" sitiens, un Federers izlīdzināja rezultātu.
9.geims. 4-5. Nadals uzvar pirmajās divās izspēlēs pēc Federera servēm. Vienu punktu Federers atspēlē, bet tad pieļauj kārtējo kļūdu, un Nadalam dubultā "breikbumba". Ar spēcīgu servi un teicamu spēli pie tīkla Federers atspēlē abas "breikbumbas", bet tad šveicietis atkal kļūdās pie tīkla un seko kļūda nākamā izspēlē, kas ļauj Nadalam lauzt servi.
10.geims. 5-5. Federers atkal kļūdās un tad nospēlē teicami. 30-30. Tad Federers izsit autā un Nadalam setbumba. Federers to atspēlē, bet "Roland Garros" kortos sāk līt. Tiesnesis nolemj spēli pārtraukt.
Spēle atsākās un Federers lauza uzreiz Nadala servi, izlīdzinot rezultātu 5-5.
11.geims. 6-5. Pauze laikam par labu nākusi Federeram, kurš pēc tam uzvarēja arī savu servi "sausā".
12.geims. 6-6. Federers uzvar pirmajā izspēlē, taču "aizķerties" nespēj – Nadals uzvarēja nākamajās četrās izspēlēs, izlīdzinot rezultātu setā 6-6.
13.geims. 6-7 (3:7). Federers zaudē servi jau pirmajā izspēlē, pieļaujot kārtējo kļūdu. Savas serves Nadals uzvar un panāk 3:0 "tie break" geimā. Federers tad ar kārtējo kļūdu ļauj Nadalam panākt 4:0, bet tikai piektajā izspēlē gūst pirmo punktu "tie break" geimā. Vienu mazo "breiku" Federeram izdodas atspēlēt, bet Federers ir pārāks nākamajās divās izspēlēs, iegūstot četras "setbumbas". Federers vienu atspēlē, bet Nadals ar spēcīgu servi un sekojošu izspēli uzvar setu.

3.sets

1.geims. 0-1. Nadals pēc uzvarētajiem diviem setiem neapstājas un diezgan pārliecinoši uzvar pirmajā geimā trešajā setā.
2.geims. 1-1. Federers atbild arī ar droši uzvarētu geimu, kurā vairākās izspēlēs bija pārliecinoši labāks par pretinieku.
3.geims. 1-2. Nadals ātri panāk 40-0, Federers divus punktus atspēlē, bet Nadals ar spēcīgu servi uzvar geimā.
4.geims. 2-2. Federers pārliecinoši iesāk savas serves geimu, taču atkal dažas kļūdas ļauj Nadalam panākt "vienādi". Tribīņu atbalstīts, Federers veic divas lieliskas izspēles un uzvar geimā.
5.geims. 2-3. Nadalam servējot, Federers panāk 15-30 un tad arī vienādi, taču lauzt spāņa servi neizdodas.
6.geims. 2-4. Federers ļoti riskē pie savas serves – pēc neveiksmīga saīsināta sitiena kļūst 0-40, bet tad Federers izsit autā. Šveicietis "sausā" zaudēja savu servi....
7.geims. 3-4. Kaut kas neticams – Federers pēc "sausi" zaudēta sava geima paņem Nadala geimu arī "uz nulles".
8.geims. 4-4. Federers atkal servē lieliski, kas uzreiz atspoguļojas rezultātā. Federers arī nekļūdījās un uzvarēja geimu.
Tieši Federera daudzās kļūdas ir Nadala panākuma pagaidām galvenais iemesls. Šveicietim ir 46 kļūdas, bet spānim – tikai 22 kļūdas.
9.geims. 4-5. Nadals "sausā" uzvar savu servi un pietuvojas čempiona titulam. Tagad Federeram ir jāuzvar sava serve, lai vēl saasinātu cīņu.
10.geims. 5-5. Federers saprot geima nozīmīgu un neļauj Nadalam pat aizdomāties par uzvaru geimā.
11.geims. 6-5. Federers uzņēmis apgriezienus un iegūst trīskāršo "breikbumbu". Vienu punktu Nadals atspēlēja, bet tad Federers ar skaistu izspēli lauza pretinieka servi. Garā izspēlē Federers pēdējo sitienu "iedeva" Nadalam uz pretkustību – spānis vairs neko nespēja izdarīt.
12.geims. 7-5. Fantastiski! Federers ir atradis spēkus, un pilnībā dominē pēdējos geimos. Saīsinātie sitieni, labas un spēcīgas serves, sitieni pa līniju, utt. Visos elementos Federers bija labāks un uzvarēja geimā, uzvarot arī trešajā setā.

4.sets.

1.geims. 0-1. Federers turpina dominanci un iegūst trīskāršo "breikpunktu". Ar sitienu pa līniju Nadals vienu atspēlē, tad uzvar vēl vienā izspēlē un ar "eisu" izlīdzina rezultātu 40-40. Nadals tad uzvarēja vēl divās izspēlēs un no šķietami bezcerīgas situācijas uzvarēja geimā.
2.geims 1-1. Nadala atspēlēšanās iepriekšējā geimā lūzumu neieviesa. Federers neizmantoto iespēju "pārdzīvoja" un uzvarēja geimā.
3.geims. 1-2. Nadals arī veic vairākas teicamas izspēles un uzvar geimā bez lielām problēmām.
4.geims. 1-3. Federers otrajā izspēlē geimā izdzenāja Nadalu pa stūriem un vajadzēja tikai pielikt punktu, bet Nadals fantastiskā veidā aizsniedzās līdz bumbiņai un tad Federers izsita autā. Federers turpinājumā pieļāva dubultkļūdu un iesita tīkliņā, "sausā" zaudējot savu servi.
5.geims. 1-4. Pēdējā izspēlē geimā strīdīgā situācijā Nadals neturpināja spēlēt, jo uzskatīja, ka bumbiņa bija autā. Tiesnesis viņa aizdomas apstiprināja, bet līdzjutējiem nepatika tas, ka Nadals neturpināja spēlēt.
6.geims. 1-5. Nadals izvelk šķietami neticamas bumbiņas un tad vēl uzvar izspēlē. Federers atspēlē vienu breikbumbu, tad Nadals lieliski iegūst vēl vienu "breikbumbu" un to izmanto! Vēl viens "breiks" Nadalam!
7.geims. 1-6. Nadals sajutis, ka tituls tepat vien ir. Pārliecinoši spānis iesāka septīto geimu, iegūstot trīskāršo "mačbumbu". Un ar pirmo mačbumbu Nadals uzvar spēlē, atkārtojot leģendārā Bjorna Borga rekordu – seša tituli "Roland Garros" kortos.

Federers šogad "French Open" līdz pusfinālam nezaudēja nevienā setā, bet pusfinālā pārtrauca serba Novāka Džokoviča fantastisko uzvaru sēriju un piekto reizi spēlē "French Open" finālā.

Nadalam smagāks bija "French open" sākums, jo pirmajā kārtā tikai piecos setos pieveica amerikāņu milzi Džonu Isneru, toties pēc tam nezaudēja nevienā setā un sesto reizi iekļuva finālā.

Abi tenisisti savā starpā līdz šim bija tikušies 24 reizes un šis bija 25.duelis. Savstarpējos mačos Nadalam tagad pārsvars ir 17:8, un spānis ir uzvarējis visos piecos abu tenisistu dueļos "French Open" finālos - 2005., 2006., 2007., 2008. un 2011.gados.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!