Foto: EPA/Scanpix/LETA

Austrālijas atklātā tenisa čempionāta finālā kā pirmais piektdien, 28. janvārī, iekļuva leģendārais spānis Rafaels Nadals, kurš tādējādi nonācis soļa attālumā no rekorda – 21. "Grand Slam" titula.

35 gadus vecais Nadals "Australian Open" pusfinālā nepilnu trīs stundu laikā ar 6-3, 6-2, 3-6, 6-3 pārspēja 25 gadus veco itāli Mateo Beretīni. Itālis četros "Grand Slam" turnīros pēc kārtas tagad spēlējis vismaz ceturtdaļfinālā, bet otro finālu karjerā viņam neizdevās sasniegt. Tagad finālā Nadals tiksies ar Krievijas tenisistu Daniilu Medvedevu vai grieķi Stefanu Cicipu.

Nadals 29. reizi karjerā sasniedzis "Grand Slam" turnīra finālu un sesto reizi spēlēs
"Australian Open" finālā. Spānis var kļūt par pirmo tenisistu sporta vēsturē, kurš izcīnījis 21 "Grand Slam" titulu. Nadalam, tāpat kā diviem citiem veterāniem Rodžeram Federeram un Novākam Džokovičam ir pa 20 "Grand Slam" tituliem, bet Federers un Džokovičs nespēlē Melburnā.

Nadals pēdējos sešus mēnešus saskāries ar savainojumiem, iepriekšējā gada nogalē vēl pārslimoja Covid-19 un nebija pārliecības, ka izcilais spānis vispār ieradīsies Melburnā un kāds būs viņa sniegums. Tomēr Nadals savos 35 gados pierādījis, ka ir viens no izcilākajiem sportistiem mūsdienās, pārvarēja dažādas grūtības un iekļuva "Australian Open" finālā.

Nadala un Beretīni spēle Roda Leivera vārdā nosauktajā arēnā ritēja pie aizvērta jumta. Nadals lauza pretinieka servi jau spēles sākumā, izmantojot vienīgo breikpunktu pirmajā setā, un izvirzījās vadībā ar 3-0. Beretīni pirmajā setā tā arī netika pie breikpunktiem, kas ļāva Nadalam nosargāt pārsvaru un uzvarēt setu ar 6-3. Ļoti līdzīgs bija otrais sets, kurā Nadals ar diviem breikiem izvirzījās vadībā ar 4-0. Arī otrajā setā itālis netika ne pie viena breikpunkta, bet Nadals panāca 2-0 pa setiem.

Trešajā setā Beretīni spēja mainīt spēles ritējumu. Izrādot daudz nopietnāku pretestību, itāļis neļāva tagad jau spānim tikt pie breika iespējām, bet pats izmantoja vienu no diviem breikpunktiem astotajā geimā un vēlāk uzvarēja setu ar 6-3.

Beretīni trešā seta izskaņā un ceturtā seta sākumā piecos savos serves geimos neatdeva Nadalam ne punktu, bet viss krasi mainījās ceturtā seta astotajā geimā. Beretīni radās problēmas ar servi, ko izmantoja Nadals, uzvarēja šo geimu un panāca 5-3. Nākamajā geimā Nadals nosargāja savu servi, svinot uzvaru visā mačā ar 6-3, 6-2, 3-6, 6-3.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!