Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas labākā tenisiste Aļona Ostapenko duetā ar austriešu tenisistu Oliveru Maraku piektdien sasniedza Vimbldonas čempionāta jaukto dubultspēļu turnīra pusfinālu.

Latvijas un Austrijas duets ar 7-5, 4-6, 6-0 uzveica kolumbiešus Huanu Sebastianu Kavalu un Marianu Dukē-Marinju.

Pirmajā setā bija tikai viens breiks, ko Latvijas un Austrijas duets paveica 11.geimā. Otrajā setā Ostapenko sestajā geimā zaudēja savu servi. Kaut devītajā geimā viņi atspēlēja divas setbumbas un nobreikoja pretiniekus, desmitajā geimā Ostapenko vēlreiz zaudēja savu servi, un duets zaudēja setā.

Trešajā setā jau laukumā dominēja Ostapenko un Maraks, triumfējot mačā.

Spēles televīzijas komentētāji vairākkārt sajūsminājās tieši par Ostapenko sniegumu, saucot viņu par labāko tenisisti mačā.

Pusfinālā Ostapenko un Maraks sestdien sacentīsies ar somu Henri Kontinenu un britu tenisisti Heteri Vatsoni, kuri savā ceturtdaļfināla duelī ar 6-3, 6-2 droši uzvarēja amerikāni Skotu Lipskiju un Allu Kudrjavcevu no Krievijas.

Ostapenko, kura 2014.gadā Vimbldonā kļuva par junioru turnīra čempioni, pieaugušo konkurencē "Grand Slam" turnīros tik tālu aizkļuvusi pirmo reizi. Vienspēlēs viņa nekad nav guvusi vairāk par vienu uzvaru, bet dubultspēlēs līdz šim bija bez panākumiem.

Savukārt šobrīd 35 gadus vecais austrietis Maraks ir ļoti pieredzējis dubultspēļu tenisists, jo savulaik viņš ATP dubultspēļu rangā atradies astotajā pozīcijā, bet šobrīd ir 41.vietā, kamēr vienspēļu rangā viņš neatrodas. Viņš "Grand Slam" turnīros vīriešu dubultspēlēs reizi ticis līdz pusfinālam Austrālijas čempionātā, bet Vimbldonā viņa labākais sasniegums ir ceturtdaļfināls.

LETA jau ziņoja, ka pirmās kārtas cīņā Ostapenko un Maraks svētdien ar 6-3, 6-2 droši uzvarēja Vācijas pārstāvi Dastinu Braunu un amerikānieti Medisonu Brenglu. Šī cīņa pirmoreiz kalendārā bija ieplānota jau piektdien, tomēr ne tad, ne arī sestdien to laikapstākļu dēļ neizdevās sākt. Pirmdien otrajā kārtā viņi sīvā mačā trīs setos ar 4-6, 7-6 (7:5), 6-4 uzvarēja Nīderlandes sportistus Kiki Bertensu un Žanu Žiljēnu Rožē, kuri bija izlikti ar astoto numuru, bet ceturtdien ar 6-4, 7-6 (7:5) uzvarēja pieredzējušos Čehijas tenisistus Radeku Štepāneku un Lūciju Šafāržovu, kuri turnīrā bija izlikti ar devīto numuru.

Ostapenko pret Bertensu cīnījās vienspēļu pirmajā kārtā, taču piedzīvoja zaudējumu ar 3-6, 2-6.

Latvija jaukto dubultspēļu sacensībās "Grand Slam" turnīros pārstāvēta pirmoreiz kopš 2013.gada, kad Vimbldonā jau pirmajā mačā zaudēja Līga Dekmeijere.

Visu laiku titulētākā Latvijas tenisa dubultspēļu meistare ir Larisa Savčenko, kura savulaik jauktajās dubultspēlēs izcīnīja četrus "Grand Slam" titulus, tostarp 1992.gadā kopā ar čehu Cirilu Suku triumfējot Vimbldonā, kur viņa 1996. un 1997.gadā arī zaudēja finālā. Ukrainā dzimusī Savčenko, kura vēlāk kļuva par Latvijas pilsoni, jo apprecējās ar tenisa treneri Aleksandru Neilandu, jauktajās dubultspēlēs divas reizes uzvarēja arī Austrālijas čempionātā un reizi Francijas čempionātā. Savukārt sieviešu dubultspēlēs viņa izcīnīja divus "Grand Slam" titulus, tostarp arī 1991.gadā Vimbldonā, taču tobrīd viņa vēl startēja zem PSRS karoga.

Ostapenko startēja arī sieviešu dubultspēlēs, kur duetā ar amerikānieti Kristīnu Makheilu pirmdien trešās kārtas cīņā piedzīvoja pamatīgu sagrāvi 1-6, 0-6 pret šī brīža pasaules labāko duetu - šveicieti Martinu Hingisu un indieti Saniju Mirzu, kuras turnīrā ir izliktas ar pirmo numuru.

Arī Anastasija Sevastova centās sasniegt Vimbldonas dāmu dubultspēļu turnīra pamatsacensības, taču kvalifikācijas pirmajā kārtā, spēlējot duetā ar Lihtenšteinas tenisisti Štefāniju Fogtu, viņa ar 2-6, 4-6 piekāpās ķīnietēm Janai Džaosjuaņai un Džaņai Kailiņai.

Savukārt vienspēļu turnīrā Ostapenko, Sevastova un Ernests Gulbis pagājušajā nedēļā piedzīvoja zaudējumu jau pirmajā kārtā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!