Foto: AFP/Scanpix

Francijas atklātā tenisa čempionāta pusfinālā otrdien sensacionāli iekļuva Latvijas sportiste Jeļena Ostapenko, kura tādējādi pārrakstīja Latvijas sieviešu tenisa vēsturi.

"French Open" ceturtdaļfinālā, ko divreiz pārtrauca lietus un negaiss, Ostapenko ar 4-6, 6-2, 6-2 pieveica turnīra 11. numuru, kādreizējo pasaules ranga līderi dānieti Karolīnu Vozņacki.

Tā ir pirmā reize, kad kāda Latvijas tenisiste iekļūst "Grand Slam" turnīra viensspēļu pusfinālā. Tāpat Ostapenko ir pirmā padsmitniece, kura kopš 2007. gada iekļūst "French Open" pusfinālā.

Latvijas tenisa vēsturē tas ir atkārtots labākais sasniegums, jo pirms trīs gadiem Parīzes kortos līdz pusfinālam tika Ernests Gulbis.

Tagad pusfinālā Ostapenko (pasaules ranga 47. vieta) tiksies ar šveicieti Tīmeu Bačinski, kura WTA rangā ieņem 31. vietu. Viņa ceturtdaļfinālā ar 6-4, 6-4 uzvarēja mājinieci Francijas tenisisti un vietējo favorīti Kristīnu Mladenoviču. Ar Bačinski Ostapenko savā karjerā vēl nav spēlējusi.

Visticamāk, Ostapenko un Bačinski savā starpā tiksies ceturtdien, 8. jūnijā, kad abas tenisistes svin dzimšanas dienu. Ostapenko ceturtdien atvadīsies no tīņu gadiem un kļūs 20 gadus veca, bet šveiciete svinēs 28. dzimšanas dienu.

Par "French Open" pusfināla sasniegšanu Ostapenko nopelnījusi 780 pasaules ranga punktus, kas ļaus nākamnedēļ sasniegt jaunu personisko rekordu WTA pasaules rangā un pietuvoties pasaules ranga TOP 20.

Pirmajā setā tenisistēm krietnas problēmas sagādāja spēcīgais vējš. Šādos apstākļos Vozņacki mazāk kļūdījās un ieguva drošu pārsvaru 5-0. Ostapenko šajā brīdī pārņēma iniciatīvu, divreiz lauza pretinieces servi un pietuvojās līdz 4-5. Tomēr tad Latvijas tenisiste "sausā" zaudēja savas serves geimu, atdodot pretiniecei arī pirmo setu.

Otrā seta sākumā trešajā geimā Ostapenko lauza pretinieces servi, bet tad Vozņacki uzreiz revanšējās. Tomēr turpinājumā Ostapenko pilnībā konrtolēja cīņas gaitu, divreiz laužot pretinieces servi un panākot 5-2.

Tajā brīdī pirmo reizi spēle tika apturēta, un atsākās vien pēc trīs stundām. Ostapenko uzvarēja pirmo geimu pēc spēles atsākšanas, gūstot panākumu otrajā setā 6-2 un izlīdzinot cīņas gaitu.

Trešā seta sākumā sportistes aizvadīja trīs geimus, kuros katra uzvarēja savu servi, kad tuvojošais negaiss atkal apturēja spēli. Šoreiz negaiss nebija tik ilgs un sportistes pēc aptuveni 20 minūtēm spēli atsāka. Otrais pārtraukums nāca par labu Ostapenko, kas uzvarēja visus piecus geimus pēc spēles atsākšanas, triumfējot visā mačā.

Portāls "Delfi" piedāvāja teksta tiešraidi par notikumiem Parīzes tenisa kortos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!