Foto: F64

Aizvadītajā sezonā Latvijas tenisiste Jeļena Ostapenko ieguva ļoti daudz vērtīgas pieredzes, iemācoties sadzīvot ar "French Open" čempiones titula uzlikto spiedienu, tāpēc nākamais gads viņai būs ļoti svarīgs, jo viņai vajadzēs izmantot iegūtās zināšanas, sarunā ar portālu "Delfi" pastāstīja viņas treneris Glens Šāps.

Ostapenko šonedēļ devās uz sezonas pirmo turnīru – Šeņdžeņas WTA "International", kas risināsies no 30. decembra līdz 5. janvārim. Pēc tam paredzēts startēt Sidnejas "Premier" sērijas turnīrā, kam sekos sezonas pirmais "Grand Slam" turnīrs – "Australian Open".

Šāps stāstīja, ka treniņos pirms jaunās sezonas viņam ar Ostapenko jāstrādā ļoti gudri, lai neatjaunotu viņas rokas savainojumu, ar ko tenisiste noslēdza pagājušo sezonu. "Mums savainojuma dēļ treniņu process ir pamainījies. Šobrīd man un Aļonai ir ļoti svarīgi saprast, kā viņa jutīsies sezonas pirmajos turnīros. Iegūtā pieredze, ārstējot savainojumu, palīdzēs viņai būt apdomīgākai kortā," sacīja Šāps, kurš piebilda, ka viņa iepriekšējās audzēknes parasti no savainojumiem atgriezušās spēcīgas. Šāps iepriekš strādājis ar 11 citām tenisistēm, kuru starpā ir Nadja Petrova, Dinara Safina, Jeļena Dokiča, Tatjana Golovina un Anete Kontaveita. Viņš ar visām savām tenisistēm, izņemot Kontaveitu, sasniedzis WTA ranga TOP 10.

2017. gadā Ostapenko sensacionāli triumfēja Francijas atklātajā tenisa turnīrā jeb "French Open", un aizvadītajā sezonā viņa praktiski visos turnīros tika pieminēta kā viena no favorītēm. Ostapenko 2018. gada sezonā prestižajā Vimbldonas čempionātā tika līdz pusfinālam, Maiami WTA "Premier" sērijas turnīrā spēlēja finālā, bet citās sacensībās gan līdz izšķirošajiem notikumiem netika. WTA pasaules rangā Ostapenko šogad bija pat piektajā vietā, tomēr sezonas otrajā pusē noslīdēja uz 22. vietu.

"Jāatceras, ka pagājušajā sezonā viņa izgāja cauri tik daudzām jaunām lietām," uzsvēra Šāps. "Visas reklāmas, visa papildus uzmanība pamatīgi mainīja visu viņas dzīvi. Tāpēc gaidāmā sezona viņai būs ļoti svarīga, jo tagad viņa būs sapratusi, kā tās lietas notiek."

Šāps atzina, ka viņš ir iemācījies sadzīvot ar to, ka tenisistēm bieži nākas savu uzmanību veltīt ne tikai treniņiem, bet arī fotosesijām, intervijām un dažādām mārketinga aktivitātēm. Viņš arī ir pārliecināts, ka Ostapenko ar laiku pieradīs pie tā, ka 2017. gadā izcīnītais "Grand Slam" čempiones tituls uzliek papildus pienākums. "Es domāju, ka viņai visa šī uzmanība ir jāizbauda, jo viņa smagi strādāja, lai to iegūtu," sacīja treneris no Nīderlandes.

"Aļona ir ļoti jauna un joprojām mācās. Es zinu, ka viņa turpinās kļūt par labāku tenisa spēlētāju, jo viņa vēl nobriedīs, iegūs jaunas zināšanas, kas palīdzēs kortā būt nedaudz mierīgākai," teica Šāps. "Es gribu, lai cilvēki biežāk atceras to, ka viņai vēl ir tikai 21 gads. Latvijai ir jālepojas ar šādu spēlētāju, kura jau ir sasniegusi kaut ko neticamu. Tomēr viņa pati nedrīkst ar to būt apmierināta".

Bieži kā viena no Ostapenko spēles vājajiem punktiem tiek pieminēta viņas nestabilā serve, bet Šāps norādīja, ka problēma nemaz neesot tik liela. "Laba serve ir vairāku elementu apvienojums. Tas nav saistīts ar viņas tenisa spēlētprasmi. Pagājušās sezonas beigās viņas servēšanu ļoti ietekmēja savainojums."

Treniņos Latvijas tenisiste prot uzklausīt un izpildīt trenera norādījumus. "Tas tikai pierāda, ka viņai ir milzīgs talants. Tāpēc ar viņu ir tik viegli strādāt," teica Šāps.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!