Foto: Reuters/Scanpix
Latvijas tenisa izlases līderes Jeļena Ostapenko un Anastasija Sevastova trešdien dubultspēlē nodrošināja savas izlases uzvaru Federāciju kausa izcīņas Eiropas/Āfrikas zonas pirmās grupas pirmajā spēlē pret Turcijas komandu.

Latvijas un Turcijas spēle iesākās ar divām vienspēlēm. Vispirms Sevastova pirmajā mačā ar rezultātu 6-4, 6-3 pārspēja turcieti Ajlu Aksu, kura WTA rangā ierindojas 226. pozīcijā. Savukārt Sevastova atrodama 15. vietā. Pēc tam otrajā mačā pasaules sestā rakete Jeļena Ostapenko ar rezultātu 2-6, 6-3, 3-6 zaudēja Čaglai Bijikakčaju (WTA rangā 161.pozīcijā).

Latvijas un Turcijas dueļa uzvarētājs noskaidrojās dubultspēlē, kurā Ostapenko un Sevastova ar rezultātu 6-1, 6-1 pārliecinoši pārspēja Aksu un Bijikakčaju. Latvija svinēja uzvaru ar rezultātu 2-1.

Anastasija Sevastova – Ajla Aksu

Sevastova trešajā geimā izvirzījās vadībā ar breika pārsvaru, tomēr uzreiz nākamajā geimā viņa pieļāva kļūdas un nespēja nosargāt savu servi. Latvijas tenisistei atkal izdevās izmantot turcietes kļūdas un lauzt viņas servi, savukārt turpinājumā Aksu divreiz palaimējās, kad bumbiņa pārvēlās pāri tīklam, kas viņai deva breika iespējas un otro no tām viņa izmantoja. Spēles gaita nemainījās – Sevastova trešo reizi pēc kārtas uzvarēja pretinieces serves geimu un trešo reizi nespēja nosargāt savu servi. Noslēgumā Latvijas tenisiste atkal nobreikoja pretinieci, bet tad savas serves geimā izmantoja trešo setbumbu.

Otrā seta sākumā Sevastova izvirzījās vadībā ar 2-0, bet vēlāk rezultāts kļuva 4-1, tomēr Aksu nākamajās epizodēs prata pietuvoties līdz viena breika deficītam. Tāpat turciete pēc tam bija tuvu, lai rezultātu izlīdzinātu, bet Sevastovai izdevās atspēlēt divas breikbumbas. Noslēgumā liepājniece vēlreiz lauza turcietes servi un uzvarēja maču.

Jeļena Ostapenko – Čagla Bijikakčaju

Uzreiz abas tenisistes apmainījās ar breikiem, bet pēc turpinājumā Ostapenko neveicās ar uzbrukumu noslēgšanu. Latvijas sportistes kļūdas turciete izmantoja, viņa divreiz lauza servi un izvirzījās vadībā ar 5-2. Pirmo setu pagarināt Ostapenko neizdevās, un viņa diezgan pārliecinoši zaudēja.

Otrā seta sākumā Ostapenko nācās atspēlēt pretinieces breika iespējas, un šoreiz tas viņai arī izdevās. Tam sekoja smagā cīņā uzvarēts pretinieces serves geims, bet vēl mirkli vēlāk rezultāts kļuva 3-0. Bijikakčaja turpināja izrādīt lielu pretestību, atspēlēja vienu breiku, taču Ostapenko uzreiz "sausā" uzvarēja turcietes serves geimu. Pie rezultāta 5-2 Ostapenko neizmantoja divas setbumbas, un nervozā cīņa turpinājās. Pēdējā geimā Ostapenko pieļāva četras dubultkļūdas, tomēr tas netraucēja uzvarēt otro setu.

Ostapenko arī trešajā setā īsti nevarēja atrast spēles ritmu. Lai arī viņa izvirzījās vadībā ar 3-1, brīdi vēlāk Bijikakčaja atkal rezultātu izlīdzināja. Latvijas tenisiste nonāca ļoti nepatīkamā situācijā, jo turciete turpināja spēlēt veiksmīgi, lauza viņas servi un nonāca viena serves geima attālumā no uzvaras spēlē. Pēdējā geimā Ostapenko izvirzījās vadībā ar 30:0, bet tad viņai neizdevās trāpīt sitienus, kas lika kortu pamest kā šī mača zaudētājai.

Jeļena Ostapenko/ Anastasija Sevastova – Čagla Bijikakčaju/ Ajla Aksu

Sevastova un Ostapenko apvienotais duets spēli iesāka ļoti veiksmīgi, pirmajā setā pārliecinoši darbojoties gan savas, gan pretinieču servju geimos. Pie rezultāta 5-1, kad servēja Ostapenko, Latvijai bija divas setbumbas, bet izdevās realizēt otro.

Otrais sets iesākās gandrīz ļoti līdzīgi pirmajam, un Latvijas sportistes bez lielām problēmām divreiz lauza pretinieču serves un panāca rezultātu 5-1. Latvietes panāca divas setbumbas un ātri noslēdza spēli.

Federāciju kausa turpinājumā Latvija ceturtdien un piektdien spēkosies ar Polijas un Austrijas izlasēm. Ja Latvija uzvarēs grupā, tā fināla kārtā tiksies ar otras grupas uzvarētāju. Otrā grupā spēlē Serbija, Gruzija un Bulgārija. Šī dueļa uzvarētāja kvalificēsies aprīlī gaidāmajām pārspēlēm par vietu otrajā pasaules grupā.

Latvijas izlases sastāvā šajā Federāciju kausā ir arī Diāna Marcinkeviča un Daniela Vismane, bet komandas kapteinis ir Andis Juška.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!