Foto: AP/Scanpix
Par ASV atklātā tenisa čempionāta sieviešu vienspēļu turnīra finālistēm ceturtdien kļuva čehiete Karolīna Pliškova un vāciete Angelika Kerbere (attēlā), kura tagad kļūs arī par pasaules ranga jauno līderi, no troņa gāžot Serēnu Viljamsu.

Pusfinālā Pliškova ar 6-2, 7-6 (7:5) uzvarēja Serēnu Viljamsu, liedzot amerikānietei jau šajā gadā apsteigt leģendāro Štefiju Grāfu izcīnīto "Grand Slam" titulu ziņā. Tādējādi otro gadu pēc kārtas Viljamsa tieši Ņujorkā apstājas soļa attālumā no vēstures pārrakstīšanas. Pērn viņa, būdama iepriekšējo trīs "US Open" turnīru čempione, pusfinālā piekāpās Robertai Vinči, līdz ar to neizcīnot kalendārā gadā uzvaras visos "Grand Slam" turnīros jeb lielo "Grand Slam".

Savukārt Pliškova pirmo reizi karjerā iekļuva kāda "Grand Slam" turnīra finālā un ir pirmā čehiete kopš 1998. gada, kas spēlēs "US Open" finālā. Tāpat Pliškova ir tikai ceturtā tenisiste, kura spējusi vienā "Grand Slam" turnīrā pieveikt abas māsas Viljamsas – gan Serēnu, gan Venusu.

Tagad sestdien finālā Pliškova tiksies ar Kerberi, kas pusfinālā ar 6-4, 6-3 pieveica Anastasijas Sevastovas pāridarītāju dānieti Karolīni Vozņacki. Arī Kerberei šis būs pirmais "US Open" fināls karjerā, bet trešais "Grand Slam" fināls. Brēmenē dzimusī vāciete šogad triumfēja Austrālijas čempionātā, bet Vimbldonas čempionāta finālā piekāpās Serēnai Viljamsai.

Pēc Viljamsas zaudējuma pusfinālā jau bija zināms, ka Kerbere kļūs par pasaules ranga līderi, bet vāciete apliecināja savu pēdējā laika dominanci sieviešu tenisā, iekļūstot arī "US Open" finālā.

Viljamsa pasaules ranga galvgalī atradās 186 nedēļas, kas ir atkārtots Štefijas Grāfas rekords. Lai pārspētu šo Grāfas rekordu, Viljamsai vajadzēja iekļūt finālā un cerēt uz Kerberes neveiksmi pusfinālā.

Kerbere ir tikai otrā vāciete, kas pēc sistematizēta pasaules ranga ieviešanas 1975. gadā kļūst par pasaules spēcīgāko tenisisti. Leģendārā Grāfa pēdējo reizi pasaules ranga pirmajā vietā atradās 1997. gada martā, bet kopā viņa pasaules tenisa pirmo ailīti aizņēma 377 nedēļas.

Tāpat 28 gadus vecā Kerbere ir vecākā tenisiste, kas pirmo reizi karjerā kļūst par pasaules ranga līderi. Līdz šim šis rekords piederēja Dženiferai Kapriati, kas 2001. gada oktobrī par pasaules ranga līderi kļuva nepilnu 26 gadu vecumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!