Foto: Reuters/Scanpix
Negaidītu zaudējumu Francijas atklātā tenisa čempionāta pirmās kārtas spēlē pirmdien piedzīvoja ar trešo numuru izliktais šveicietis Stans Vavrinka, kurš ar 4-6, 7-5, 2-6, 0-6 piekāpās spānim Giljermo Garsijam-Lopesam.

Šī gada Austrālijas atklātā tenisa čempionāta uzvarētājs cīņas gaitā pieļāva 61 nepiespiesto kļūdu, trešajā un ceturtajā setā pilnībā zaudējot kontroli cīņā, kaut tieši Vavrinkam ir reputācija kā lieliskam piecu setu maču spēlētājam.

Pērn šajā turnīrā šveicietis sacentās ceturtdaļfinālā

Otrajā kārtā šobrīd ATP ranga 41.vietā esošais Vavrinka tiksies ar francūzi Adrianu Manarino, kurš savā pirmajā mačā ar 6-2, 6-1, 6-1 uzveica Jensunu Lu no Taivānas.

Kā ziņots, pirms tam turnīru pirmdien ar uzvarām sāka abi pasaules labākie spēlētāji - spānis Rafaels Nadals un serbs Novāks Džokovičs.

Pašreizējais turnīra čempions Nadals bez lielām problēmā pirmajā kārtā ar 6-0, 6-3, 6-0 pieveica amerikāni Robiju Džinepri, kurš dalībai šajā turnīrā saņēmis rīkotāju piešķirto ielūgumu jeb "wild card".

Džinepri, kurš šobrīd pasaules rangā ieņem tikai 279.vietu, savulaik bija viens no vadošajiem tenisistiem pasaulē, taču jau veselu gadu nav spējis uzvarēt nevienā ATP mačā.

Nadals Francijas atklātajā čempionātā triumfējis jau astoņas reizes, turklāt pašlaik to paveicis jau četrus gadus pēc kārtas.

Spāņu tenisists šobrīd šajā turnīrā izcīnījis jau 29 uzvaras pēc kārtas, kas ir šo sacensību otrā visu laiku garākā sērija mūslaiku ērā. Zīmīgi, ka viņam pieder arī rekordsērija, kas ir 31 panākums pēc kārtas. Tāpat Nadals kļuvis par pirmo tenisistu pasaulē, kurš Francijas atklātajā čempionātā spējis gūt 60 uzvaras. Kā zināms, viņam ar 59 panākumiem seko šveicietis Rodžers Federers, kurš pirmo kārtu pārvarēja jau svētdien.

Nākamajā kārtā Nadals tiksies ar talantīgo austrieti Dominiku Tīmu, kurš ar 6-4, 7-6 (7:3), 6-2 uzveica Polu-Anrī Matjē no Francijas.

Tikmēr viens no pēdējo gadu Nadala niknākajiem konkurentiem pasaules otrā rakete Džokovičs pirmajā kārtā ar 6-1, 6-2, 6-4 pieveica portugāli Žuau Sousu, kurš pasaules rangā atrodas 42.pozīcijā.

Zīmīgi, ka serbs, kurš kopumā sešas reizes triumfējis "Grand Slam" turnīros, ne reizi nav virs galvas pacēlis Francijas atklātā čempionāta trofeju.

Otrajā kārtā Džokovičs cīnīsies ar Francijas pārstāvi Žeremī Šardī, kurš pirmajā kārtā svētdien ar 7-5, 6-2, 6-2 uzvarēja spāni Danielu Himeno.

Tikmēr pie ļoti smagas uzvaras tika kvalifikācijas sacensības pārvarējušais argentīnietis Fasundo Vanjiss, kurš otrajā kārtā būs Latvijas labākā tenisista Ernesta Gulbja pretinieks.

Argentīnas sportists, kurš pasaules rangā šobrīd atrodas vien 143.vietā, pirmajā kārtā ar 6-1, 6-2, 1-6, 3-6, 18-16 vairāk nekā četru stundu ilgā duelī apspēlēja francūzi Žiljēnu Beneto.

Piektajā setā nospēlētie 34 geimi ir atkārtots Francijas atklātā čempionāta rekords. Pirms diviem gadiem tik garu setu nospēlēja arī amerikānis Džons Isners un Francijas tenisists Polas-Anrī Matjē.

Kā ziņots, pats Gulbis ar 4-6, 6-4, 7-5, 6-1 pieveica poli Lukašu Kubotu.

Jau vēstīts, ka zaudējumu pirmdien cieta šosezon augstus rezultātus rādošais japānis Kei Nišikori, kurš pēdējā laikā cīnās ar veselības problēmām un arī Parīzē ieradās nevesels. Ar devīto numuru izliktais Nišikori šoreiz ar 6-7 (4:7), 1-6, 2-6 piekāpās slovākam Martinam Kližanam.

Pirmajā setā Nišikori bija izvirzījies vadībā ar 5-3, tomēr pārsvaru nenoturēja, bet otrajā un trešajā setā jau darbojās ļoti nepārliecinoši.

Kā ziņots, Nišikori kļuvis par pirmo japāni, kurš iekļuvis ATP pasaules ranga desmitniekā, bet pēdējās nedēļās viņš cīnās ar muguras traumu.

Otrajā kārtā kādreizējais Francijas atklātā čempionāta junioru turnīra uzvarētājs Kližans sacentīsies ar Robinu Hāsi no Nīderlandes, kurš ar 7-5, 6-4, 6-2 pieveica krievu Nikolaju Davidenko.

No izliktajiem sportistiem neveiksmi vēl cieta sacensību 30.numurs Vaseks Pospisils no Kanādas, kurš ar 4-6, 2-6, 3-6 piekāpās krievam Teimurazam Gabašvili.

Tikmēr dāmu turnīrs pirmdien iztika bez lieliem pārsteigumiem. Ļoti pārliecinoši pirmo kārtu pirmdien pārvarēja pagājušā gada fināliste un kādreizējā čempione Marija Šarapova no Krievijas, kura šoreiz izlikta ar septīto numuru. Viņa ar 6-1, 6-2 neatstāja cerības uz panākumu savai tautietei Ksenijai Pervakai.

Nākamajā kārtā Šarapova spēkosies ar bulgārieti Cvetanu Pironkovu, kura 2010.gadā aizkļuva līdz Vimbldonas turnīra pusfinālam.

Ar piekto numuru izliktā čehiete Petra Kvitova, kura 2012.gadā šajā turnīrā spēlēja pusfinālā, ar 7-5, 6-2 pārspēja Zarinu Diasu no Kazahstānas, bet sacensību devītā rakete Dominika Cibulkova ar 7-5, 6-0 bija pārāka pār mājinieci Viržīniju Razano.

Tāpat uzvaru izcīnīja arī ar 12.numuru izliktā itāliete Flavija Peneta, kura ar 6-2, 6-2 uzveica Patrīsiju Mairu-Ašleitneri no Austrijas. Savukārt ar 16.numuru izliktā Vimbldonas fināliste Sabīne Lisicki no Vācijas ar 6-1, 7-5 pieveikusi savu vācu tautieti Monu Bartelu, bet ar 18.numuru izliktā 2010.gada turnīra fināliste Samanta Stosura no Austrālijas ar 6-1, 6-1 sagrāva Moniku Puigu no Puertoriko, kura vēl tikai sestdien tika pie sava pirmā WTA titula karjerā.

No izliktajām tenisistēm neveiksmi cieta vienīgi sacensību 17.rakete Roberta Vinči no Itālijas, kura ar 6-3, 3-6, 2-6 piekāpās Paulīnei Parmentjē no Francijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!