Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Es īsti neskatos uz rangu, bet šādi nejūtos pelnījusi sev vietu TOP 10, kritiski par sevi pēc izstāšanās no Vimbldonas čempionāta saka Latvijas labākā tenisiste Anastasija Sevastova.

Sevastova trešdien, 3. jūlijā, Vimbldonā otrās kārtas spēlē nenosargāja pārsvaru un ar 6-4, 4-6, 3-6 piekāpās amerikānietei Danielai Kolinsai, kura pirmo reizi karjerā sasniedza Vimbldonas čempionāta trešo kārtu. Sevastova turnīrā bija izlikta ar 12. numuru, bet līdz šim savā karjerā Vimbldonā nekad nav tikusi tālāk par otro kārtu.

Pēc uzvarēta pirmā seta otrajā Sevastova bija vadībā ar 3-0, turklāt divreiz lauza pretinieces serves geimu. Pārsvaru gan neizdevās nosargāt, bet vēlāk trešajā setā līdzīgi iedzinējas lomā nonāca jau Sevastova, kurai izdevās atspēlēt divus breikus, bet beigās nācās piekāpties amerikānietei.

"Nezinu, kas notika otrajā setā. Nevaru īsti komentēt. Sliktāk sāku spēlēt, pārāk daudz runāju, tāpēc arī zaudēju otro setu. Trešo setu slikti iesāku, bet man bija iespējas," saka Sevastova, norādot uz viņasprāt tiesneša pieļauto kļūdu vienā no izspēlēm. Trešajā geimā, kas ritēja gandrīz 10 minūtes, Sevastova bija tuvu lauzt pretinieces serves geimu, bet tiesnesis nepamanīja autu, turklāt Sevastova neapturēja spēles gaitu. "Ja viņi neredz, ka bumbiņa ir autā, es jau arī neko nevaru izdarīt. Varbūt tā bija mana kļūda neapstāties. Bet tāpat cīnījos līdz galam. Domāju, ka man nepaveicās pie 3-4, lai gan nespēlēju slikti tobrīd. Beigās iespēlējos, bet visu izšķīra dažas bumbiņas."

"Tajā epizodē tad būtu 1-2, nevis 0-3. Bet pēc tā zaudētā geima nākamajā es servēju un geims bija minūti laikam. Bet sāpīgi bija zaudēt pie 3-4 savu serves geimu," atceras Sevastova.

Pēc spēles Sevastova dusmās saplēsa ķēdīti, kas viņai bija aplikta ap kaklu. Kā atzina pati sportiste, viņa otro reizi mūžā tā darījusi, bet vajadzējis kaut kā izlikt emocijas.

Sevastovai un Kolinsai sākotnēji spēle bija paredzēta ne ātrāk par 20 pēc Latvijas laika, bet beigās tenisistes cīņu sāka pēc pulksten 21. Liepājniece atklāja, ka divreiz paspējusi iesildīties, tad spēles sākumā bija spilgta vakara saule, tomēr abām tenisistēm apstākļi bija vienādi, uzsver Sevastova.

Latvijas labākā tenisiste sarunas laikā pēc zaudējuma vēlreiz vērsa uzmanību uz paaugstinājuma tiesneša darbību. Sevastova neslēpj vilšanos tiesnešos, kuri pēdējā laikā vairāk pievērsušies, lai kontrolētu notiekošo apkārt spēlei, nevis pašu spēli.

"Viņiem svarīgi skatīties, lai treneris neko nepasaka, bet uz spēli viņiem skatīties ir vienaldzīgi. Viņi domā, ka līnijtiesneši visu redz, bet līnijtiesneši divreiz nokliedza autu, kuros es paņēmu "hawk eye" un man bija taisnība. Redziet, viņiem svarīgi, lai nav trenera palīdzība, lai nav tas un tas laukumā, lai esam uzmanīgi uz zālāja un nemetam raketes. Bet skatīties maču – kāpēc. Uztaisīšu kļūdu, un nekas nebūs, viņi laikam tā uzskata," dusmīga par galvenā soģa darbību dažās epizodēs bija kurzemniece. "Man nav pretenziju pret "hawk eye", tie dod ārā kaut kādas kļūdas. Man vairāk pretenzijas, ka viņi tur sēž augšā un neskatās spēli, bet skatās apkārt, lai viss ir super tīrs, bet neskatās maču. Kaut kad uztaisa "overuled" (maina līnijtiesneša lēmumu), bet kaut kad ne. Kad ir svarīgi punkti, viņi baidās uztaisīt "overuled". Bet tad, kad nav svarīgi punkti, tad grib būt vissvarīgākais cilvēks laukumā. Bet spēlējam jau mēs uz punktiem, naudu. Beigās sanāk, ka viņi kaut ko izšķir."

Pagaidām WTA provizoriskajā rangā Sevastova ir iekļuvusi TOP 10, tomēr, iespējams, ka citas tenisistes viņu vēl apsteigs un rangā viņa vēl neiekļūs desmitniekā. Pati sportiste gan norāda, ka vieta rangā viņai nav tik izšķiroša.

"Nezinu, vai esmu nopelnījusi būt TOP 10. Te (Vimbldonas čempionātā) man vairāk bija "iekšā", bet žēl. Negribu šādā veidā būt TOP 10. Kaut ko jāuzvar un tad jāskatās TOP 10 virzienā, nevis jāskatās, ka kāds pazaudēs punktus. Labāk gribētu nebūt TOP 10 un uzvarēt šodien," nosaka Sevastova.

Tagad Sevastova, visticamāk, startēs Bukarestes turnīrā, kurā viņa pērn uzvarēja. Sevastova atceras, ka toreiz viņa guva grūtu uzvaru pirmajā kārtā pret Dalilu Jakupoviču, kas devis grūdienu veiksmīgajai sezonas otrajai pusei. Pēc tam Sevastovu gaida spēlēšana Latvijā – jūlija beigās Jūrmalā plānotajā "Baltic Open".

"Nezinu, ko sagaidu. Šobrīd nav emociju. Pēc Bukarestes domāšu. Pārāk daudz negribu likt cerības uz sevi, jo spēlēšu mājās pirmo reizi tādā turnīrā. Ceru, ka būs labi noorganizēts un labi nospēlēšu. Bet tur būs spēcīgs turnīrs, jo pieteikušās ir daudzas spēcīgas, bīstamas pretinieces," noslēgumā bilst Sevastova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!