Foto: AFP/Scanpix/LETA

Latvijas dāmu tenisa ranga līdere Anastasija Sevastova ceturtdien sasniedza prestižā Madrides WTA "Premier" sērijas turnīra pusfinālu un nākamajā nedēļā pirmoreiz karjerā iekļūs pasaules ranga pirmajā divdesmitniekā.

Ceturtdaļfināla spēlē Sevastova ļoti pārliecinoši servēja un ar rezultātu 6-3, 6-3 uzvarēja Kiki Bertensu no Nīderlandes, kura pērn spēlēja Francijas atklātā čempionāta pusfinālā.

Pusfināla sasniegšana Sevastovai devusi 390 WTA ranga punktus un nākamajā nedēļā viņa pasaules rangā būs vismaz 18.pozīcijā. Cīņā par vietu finālā Sevastova tiksies ar lielisku sniegumu rādošo trešo numuru Simonu Halepu no Rumānijas, kura savā ceturtdaļfinālā atdeva vien divus geimus pret amerikānieti Koko Vandeveju.

Tāpat Sevastova pirmoreiz karjerā iekļuvusi "Premier Mandatory" kategorijas turnīra pusfinālā. Šīs sacensības ir uzreiz aiz "Grand Slam" turnīriem. Savukārt pēdējos divos turnīros kopā viņa guvusi jau četras uzvaras pār ranga pirmajā divdesmitniekā esošām tenisistēm.

Latvijas dāmu tenisa visu laiku augstākā vieta ir Larisas Neilandes 1988.gadā sasniegtā 13.pozīcija. Sevastova šosezon lēnām, bet nepārprotami veic kāpumu pasaules rangā. Gadu viņa uzsāka 34.pozīcijā, februārī pēc Dubaijas turnīra pirmoreiz iekļuva starp 25 labākajām, bet tagad tikusi arī divdesmitniekā. Turklāt nākamā mēneša laikā tenisistei iespējams kāpumu turpināt vēl vairāk, bet pēc tam būs jāspēj aizstāvēt pērn gūtos punktus par fināliem turnīros Maljorkā un Bukarestē.

Ceturtdienas mačā lielāko daļu pirmā seta pārliecinoši dominēja servētājas un pirmoreiz līdz "vienādi" kāda no sportistēm aizkļuva vien astotajā geimā, kad to pie Bertensas serves paveica Sevastova. Nākamajā izspēlē Bertensa bumbiņu izsita pavisam nedaudz ārpus laukuma robežām, bet sekojošo breikbumbu ieraidīja tīklā un Sevastova izvirzījās vadībā ar 5-3. Šo iespēju Sevastova vairs no rokām neizlaida un nākamajā geimā ļoti pārliecinoši izservēja setu.

Pēc salīdzinoši pēkšņi uzvarēta pirmā seta, otrā seta ievadā Sevastova jutās brīvāk un, rādot lielisku tenisu, jau pirmajā geimā lauza pretinieces servi. Arī turpinājumā Sevastova savā servē neatļāvās nevienu vaļību, novedot maču līdz uzvarai, kamēr Bertensai iesaistīties cīņā par panākumu traucēja mača laikā pieļautās vairāk nekā 20 nepiespiestās kļūdas. Mačs noslēdzās nieka 70 minūšu laikā.

Šajā nedēļā Latvijas pirmā rakete pasaules rangā atrodama 22.vietā, kamēr Bertensa ir 19.pozīcijā un nākamajā nedēļā jau būs zem Sevastovas.

Sevastova Madrides turnīra pirmajā kārtā ar 6-2, 6-4 uzvarēja ķīnieti Šuai Džanu, otrajā cīņā ar 6-3, 6-3 pieveica pasaules ranga trešajā vietā esošo Plīškovu, gūstot vienu no savas karjeras lielākajiem panākumiem, bet astotdaļfinālā ar 7-5, 6-2 apspēlēja vietējo Spānijas sportisti Laru Arrvavarrenu, kura dalībai pamatsacensībās bija saņēmusi speciālo ielūgumu jeb "wild card".

Tikmēr Bertensa pirmajā kārtā ar 6-1, 7-6 (7:4) uzvarēja krievieti Jekaterinu Makarovu, turpinājumā ar 6-2, 6-2 sagrāva Tīmeu Bačinski no Šveices, bet trešajā mačā ar 6-1, 7-5 pārspēja rumānieti Irinu-Kameliju Begu.

Ceturtdienas mačs abām tenisistēm bija pirmais savstarpējais karjerā.

Pašlaik 25 gadus vecā Bertensa 2015.gada sezonu noslēdza vien pasaules ranga 101.pozīcijā, bet pērn māla sezonā sasniedza savas karjeras augstākās virsotnes, uzvarot 12 mačos pēc kārtas un aizkļūstot līdz Francijas atklātā čempionāta pusfinālam. Šo sezonu Bertensa iesāka mierīgi un līdz šai nedēļai nevienā no turnīriem nebija guvusi vairāk par divām uzvarām, tomēr māla sezonā jau viņas statistika ir pieklājīga un sportiste guvusi astoņas uzvaras 12 cīņās. Savukārt pēdējos divos gados kopā viņas bilance uz māla ir 32 panākumi 41 cīņā.

Tieši pašlaik ieņemtā 19.vieta pasaules rangā ir viņas karjeras rekords, bet kopumā Bertensa spējusi iegūt divus WTA titulus, no kuriem pirmais bija jau 2012.gadā, kamēr otru viņa izcīnīja pagājušā gada maijā, tieši pirms Francijas atklātā čempionāta triumfējot Nirnbergas WTA "International" sacensībās, kuras sāka vien no kvalifikācijas.

Tāpat Bertensa pērn palīdzēja Nīderlandei sasniegt Federāciju kausa pusfinālu.

Sacensībām Madridē ir "Premier Mandatory" kategorija, kas ir uzreiz aiz "Grand Slam" līmeņa. Sevastova šosezon pirmajos divos šīs kategorijas turnīros cieta zaudējumus jau pirmajās cīņās, bet iepriekšējo reizi šī līmeņa turnīra spēlē viņa bija uzvarējusi 2011.gadā Indianvelsā. Savukārt līdz šim vienīgo reizi ceturtdaļfinālu Sevastova šādā līmenī bija spējusi sasniegt 2010.gadā Pekinā, kad mačā par pusfinālu piekāpās mājinieku favorītei Na Li.

Sevastova sezonas sākumu aizvadīja viļņainām sekmēm - piecos turnīros zaudēja jau pirmajā mačā, vēl vienā otrajā, tomēr daudz punktu iekrāja par trešo kārtu Austrālijas atklātajā čempionātā un pusfinālu Dubaijas WTA "Premier" sacensībās. Savukārt māla sezonā Sevastova darbojas ļoti veiksmīgi un desmit mačos guvusi astoņus panākumus, turklāt pēdējos divos turnīros uzvarējusi četras ranga labākā divdesmitnieka tenisistes.

Zīmīgi, ka allaž ļoti spēcīgu sastāvu pulcējošajā Madrides turnīrā Sevastova piedalās pirmoreiz karjerā. Pērn viņa šajā laikā sacentās ITF turnīrā Slovākijā, aizkļūstot līdz finālam, tāpēc tagad bija jāaizstāv 85 ranga punkti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!