Foto: AFP/Scanpix

Latvijas dāmu tenisa ranga līdere Anastasija Sevastova piektdien cieta pārliecinošu zaudējumu Štutgartes WTA "Premier" sērijas turnīra ceturtdaļfinālā, piekāpjoties pasaules ranga šā brīža piektajai raketei Simonai Halepai no Rumānijas.

Sevastova ceturtdaļfināla mačā cieta neveiksmi ar 3-6, 1-6. Šī spēle ilga vien 59 minūtes.

Par Štutgartes turnīra ceturtdaļfināla sasniegšanu Sevastova nopelnījusi 100 WTA vienspēļu ranga punktus, taču tas viņai neļaus sasniegt jaunu rekordu pasaules rangā, kas ir 23. vieta.

Abas tenisistes šo maču iesāka līdzvērtīgā, taču nedaudz miegainā cīņā. Ceturtajā geimā Halepa tika pie pirmā breika, tomēr uzreiz pēc tam Sevastova to atspēlēja. Turpmākajos divos geimos abas sportistes vēlreiz apmainījās breikiem, turklāt rumāniete pie vēl viena breika tika arī astotajā geimā, bet pēc tam veiksmīgi izservēja setu, uzvarot tajā ar 6-3.

Halepa bija nokļuvusi uz viļņa, ko apliecināja arī otrā seta sākums, jo viņa ieguva divus breikus pēc kārtas un izvirzījās vadībā ar 4-0. Rumānijas tenisiste šajā duelī bija krietni pārāka pār Sevastovu, ļaujot otrajā setā viņai uzvarēt tikai vienā geimā un šo maču noslēdzot ar kārtējo breiku.

Sevastova, kura WTA rangā ieņem 26. vietu, Štutgartes turnīra pirmajā kārtā otrdien sīvā cīņā ar 6-1, 4-6, 6-3 uzvarēja austrālieti Samantu Stosuru, kura rangā ir 18. pozīcijā, bet ceturtdien ar 6-3, 7-5 apspēlēja arī pasaules ranga šā brīža septīto raketi Džoannu Kontu no Lielbritānijas.

Pirms šīs nedēļas Latvijas tenisiste šogad nebija uzvarējusi ranga pirmā divdesmitnieka spēlētājas, bet tagad to paveikusi jau divreiz. Tikmēr ar pirmā desmitnieka tenisistēm Sevastova iepriekšējo reizi bija tikusies šī gada Austrālijas atklātā čempionāta trešajā kārtā, kad zaudēja spānietei Garvinjei Mugurusai, kura arī tobrīd bija tieši planētas septītā rakete. Savukārt uzvaru pār tik augstu esošu tenisisti viņa iepriekšējo reizi izcīnīja pērn rudenī ASV atklātajā čempionātā, uzvarot Mugurusu, kura tobrīd bija trešajā vietā pasaulē.

Ceturtdien Sevastova guva ceturto uzvaru karjerā pār ranga pirmā desmitnieka tenisistēm, bet pirmās divas vēl bija tālajā 2010. gadā.

Halepa, kura turnīrā izlikta ar ceturto numuru, no pirmās kārtas bija atbrīvota, bet otrajā ar 6-2, 6-3 droši apspēlēja čehieti Barboru Strīcovu, kura rangā ir 17. pozīcijā.

Abas tenisistes starpā tikušās jau sešas reizes, trijās no tām panākumus svinot Sevastovai. Pirmajos divos mačos 2009. un 2010. gadā panākumus svinēja Sevastova, kura tobrīd pasaules rangā bija augstāk par pretinieci. Halepa pirmoreiz labāka bija 2011.gadā Kopenhāgenā, tomēr pāris mēnešus vēlāk Sevastova Luksemburgā revanšējās.

Savukārt iepriekšējo reizi tenisistes tikās pērn vasarā Bukarestes WTA turnīra finālā, kad Sevastova pamanījās pretiniecei kapitulēt ar 0-6, 0-6.

Šīs nedēļas turnīrs Štutgartē risinās uz māla seguma un uz tāda savstarpējos mačos tenisistes izcīnījušas pa vienam panākumam.

Sevastova šosezon piecos no deviņiem turnīriem zaudējusi pirmajā mačā, bet vēl vienā - otrajā. Tomēr pārējos trijos iekrājusi daudz ranga punktu - Austrālijas atklātajā čempionātā tika sasniegta trešā kārta, prestižajā Dubaijas WTA "Premier" turnīrā aizkļūts līdz pusfinālam, kamēr Čārlstonas "Premier" turnīrā sasniegts ceturtdaļfināls.

Sevastova turnīrā Štutgartē iepriekš bija spēlējusi tikai vienu reizi, kad 2011. gadā piedzīvoja zaudējumu pirmajā kārtā.

Halepa jau trīs gadus noslēgusi pasaules ranga labāko pieciniekā un stabili turas starp labākajām tenisistēm. Pērn rumāniete ieguva trīs titulus, bez Bukarestes WTA "International" sērijas sacensībām triumfējot arī prestižākajos "Premier" kategorijas turnīros Madridē un Monreāla, bet kopā viņai karjerā ir jau 14 vienspēļu tituli.

Šis gads gan Halepai pagaidām nav pārāk sekmīgs, jo tikai Štutgartē pirmo reizi šajā sezonā sasniegusi kāda turnīra pusfinālu. Starp šī gada sekmīgākajām tenisistēm Halepa rangā ir vien 44. pozīcijā pasaulē, kas ir vairāk nekā 20 vietas zem Sevastovas.

Pagājušajā nedēļā viņa palīdzēja Rumānijai Federāciju kausa izcīņas otrās Pasaules grupas "play-off" kārtā pieveikt Lielbritāniju un uzvarēja abās savās vienspēlēs, esot labāka arī pār Kontu.

Pusfinālā Halepa tiksies ar pagājušā gada sacensību finālisti Lauru Zīgemundu no Vācijas, kura savā ceturtdaļfināla mačā ar 7-6 (7:3), 5-7, 6-3 pieveica sacensību otro raketi Karolīnu Plīškovu no Čehijas. Kaut Štutgartē bija ļoti spēcīgs dalībnieču sastāvs, Halepa un Plīškova bija vienīgās izliktās sportistes, kurām izdevās sasniegt labāko astotnieku.

Sevastova Štutgartē piedalījās arī dubultspēļu turnīrā, duetā ar Krievijas tenisisti Jevgēņiju Rodinu pirmajā kārtā trešdien ar 2-6, 1-6 atzīstot amerikānietes Ebigeilas Spīrsas un slovēnietes Katarinas Srebotnikas pārākumu, kuras turnīrā ir izliktas ar pirmo numuru.

Tikmēr dubultspēļu pusfinālu sasniegusi cita Latvijas tenisiste Aļona Ostapenko, kura spēlē duetā ar amerikānieti Rakelu Atavo un izlikta ar trešo numuru. Cīņā par vietu finālā viņas sestdien samēros spēkus ar čehieti Andrea Hlavāčkovu un Stosuru.

Pasaules 50. rakete vienspēlēs Ostapenko pārvarēja Štutgartes turnīra kvalifikāciju, bet pamatturnīra pirmajā mačā ar 6-7 (3:7), 6-7 (3:7) zaudēja amerikānietei Koko Vandevejai, kura rangā ir 23. pozīcijā.

Štutgartes turnīrs šogad ir zīmīgs ar faktu, ka tajā savu atgriešanos tenisā veica slavenā Krievijas sportiste Marija Šarapova, kura izcietusi 15 mēnešu diskvalifikāciju par aizliegtās vielas meldonija lietošanu. Viņa savā atgriešanās turnīrā jau sasniegusi pusfinālu, kur sestdien tiksies ar Kristīnu Mladenoviču no Francijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!